Polgár Judittal beszélgetett az év egyik legjobb, sakkos sorozatának főszereplője

2020 egyik legnagyobbat szóló minisorozata volt a Netflixen futó The Queen’s Gambit (Vezércsel). Az árvaházban nevelkedő csodagyerek, Beth Harmon az intézetben kerül bele a sakk világába. Az ő története Walter Tevis azonos című regénye alapján készült, és kiugró nézettséggel mutatkozott be, négy hét alatt a streaming-szolgáltató legnézettebb minisorozata lett. A főszereplőt alakító brit-amerikai színész, Anya Taylor-Joy Polgár Judit magyar sakknagymesterrel beszélgetett online, amelyből részleteket láthattunk a Netflix Twitter-csatornáján.

 

A vezércsel kitalált történet, de az alapja az 1983-as regény, amelynek amerikai szerzője, Walter Tevis azt mondta művéről, hogy az "tisztelgés az okos nők előtt". A sorozat elkészültét sajnos már nem érhette meg, egy évvel kötete megjelenése után elhunyt. A hét részből álló sorozat óriási népszerűséget szerzett idén, és az utolsó, elég kiszámíthatóan alakuló epizódot leszámítva magas minőséget is képvisel. Ahogy a Netflix alábbi videójából kiderül, "Beth kitalált személy, de sok hasonlóságot mutat a sakk-csodagyerekkel, Bobby Fischerrel. Mindketten agresszív stílusban játszottak, 1967-ben megnyerték az USA bajnokságát, ellenfeleik miatt oroszul tanultak, és már kamaszként eltartották magukat anyagilag. A jelenetek zöme a C besorolású sakkozó saját élményein alapul. Beth függőséggel való küzdelmének ötletét a saját fiatalkori drogos élményei adták."

 

Honnan ered A vezércsel cím? Ebben az összeállításban erre a kérdésre is választ kapunk: "A vezércsel egy nyitási stratégia a sakkban, Beth ezzel nyeri meg utolsó játszmáját az orosz világbajnok Vasily Borgov ellen."

 

Ahogy arra is, hogy mit tudhatunk a főszereplőt alakító Anya Taylor-Joyról. "A 24 éves Anya Taylor-Joy a Széttörve, A boszorkány, az Emma és a Testvérek című filmből ismert. Anya a forgatókönyvet olvasva Beth magányosságában gyerekkori önmagát látta meg. Anya a művészetekhez, Beth a sakkba menekült."

 

Forrás és kép: Eurosport

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés