Szemtől szemben

 

Évértékelő interjú Gschwendtner Sonjával

 Mozgalmas és kalandos szezont tudhat maga mögött a Zala Springs Golf Resort, hiszen a járványhelyzet okozta "forgatókönyv-változás" ellenére izgalmas és minden korcsoportnak kedvező programok, golftornák egész sorát bonyolította le a rendhagyó 2020-as év során. A zalacsányi klub szervezőcsapata idén a Cipősdoboz nevű karácsonyi jótékonysági akcióban is részt vett, a Zala Spings igazgatója, Gscwendtner Sonja pedig a klubmenedzserek részére szervezett nemzetközi konferencián képviselte hazánkat - a golf történetében először online formában.

 

Hogyan készül a Zala Springs Golf Club az ünnepi időszakra?

Nálunk a klubban hagyomány a karácsonyi készülődés: a tavalyi évben a séfünk segítségével, egy főzőiskola keretében mézeskalácsot sütöttünk hétvégenként, a mézeskalács-díszítő programunkra pedig a gyerekeket is meghívtuk. A december elején tartott brunchunk is népszerű volt, ezt az eseményt minden hónapban megrendezzünk, de ilyenkor a Mikulás is tiszteletét teszi nálunk. Idén is állítottunk fát a klubházban, amelyet gyönyörűen feldíszítettünk, de ebben az évben sajnos nem tudunk éttermi rendezvényeket szervezni. Golfpályánk először tart nyitva egész télen, amelynek a vendégeink és klubtagjaink nagyon örülnek - a szokatlanul kellemes decemberi időnek köszönhetően a vártnál is nagyobb létszámban látogatnak el hozzánk.

 

Hogyan értékelnéd az idei évet?

Ez az év igen érdekesen alakult. A Zala Springs Golf Resort a kezdetektől fogva a külföldi piacra építkezett, ami megváltozott, amikor a klub szervezését átvettem. Ezt a rendkívül eredményes folyamatot - részben a járványhelyzet hatására - gyors változások kísérték: egyre jobban összpontosítottunk a magyar piacra és a klubtagok számának növelésére. Egyre több helyi verseny megszervezésére nyílt lehetőségünk és egyre több helyi szponzorral vettük fel a kapcsolatot.

 

A Zala Springs Golf tevékenysége egyedülálló, hiszen a gyermekeket, a nőket, a családokat is megpróbálják bevonni golfprogramjaikba. Ezt a vonalat milyen módon folytatjátok 2021-ben?

Először bevezettünk egy ún. family-tagságot, amelyet kedvezően fogadtak a klubtagok. Már régóta tapasztalom a magyar piacon, hogy a férfiak szívesen csatlakoznak a klubhoz, de a párjaik csak ritkán tartanak velük – „nehéz kirángatni őket a pályára.” A hölgyek általában kevesebbet játszanak, mint a férfiak, ezért egy olyan csomagot hoztunk létre, amelybe mindezt belekalkuláltuk, illetve a gyerekek számára is lehetőséget biztosítottunk, hogy csatlakozzanak a klubunkhoz. Ennek a fogadtatása olyan kedvező volt, hogy egy Ladies Day nevű programot is ráépítettünk, melynek során a hölgyek együtt gyakoroltak, játszottak és vacsoráztak. Érdekes volt látni, amint a nőket kísérő férjek is összetartó társasággá kovácsolódtak: együtt játszottak, örültek egymás sikerének, ugyanakkor tiszteletben tartották partnerük igényét, hogy kikapcsolódhassanak. Figyelemreméltó különbség, hogy míg a hölgyek a golfon kívül sok más témáról is csevegtek, a férfiak beszédtémái leginkább a golfot érintették.

 

Korábban már említetted, hogy az Európai Golfegyesület tanfolyamán is képzed magad. Milyen fejlemények várhatók a képzéssel kapcsolatban?

Idén először rendezte meg a szervezet online formában szokásos, éves konferenciáját, amelyen nemrégiben én is részt vettem kollégáimmal. Mindig nagyszerű élmény Európa különböző országaiból származó pályaigazgatókkal beszélgetni, de most azt is láthattuk, hogy az utóbbi hónapokban szinte mindenki ugyanazokkal a gondokkal szembesült. Jó érzés volt megosztani a gondolatainkat, meglátásainkat, illetve azt mérlegelni tudtuk, a hazai piacon mennyire válna be egy-egy megoldás. Az egyik feladat megoldása kapcsán a chat-szobában egy lengyel klubigazgató például azt részletezte, milyen kihívásokkal szolgál megfogni a helyi és a külföldi piacot: pontosan azokon a lépéseken ment végig, azokon a dilemmákon rágódott, amelyekkel néhány évvel ezelőtt mi is szembesültünk. A pályákon állandóan leálló golfkocsik kezelésével kapcsolatos örök problémát is sikeresen megoldottuk az idei évben, és remek érzés volt megosztani tapasztalatainkat az angol, a svájci és osztrák klubigazgatókkal. Szívből remélem, hogy a jövő Magyarországa is ezt az irányt követi, hiszen hazánkban még nincs sok golfpálya és ha az a kevés összefog, abból valami nagyszerű születhet. A következő tanfolyamom áprilisban zajlik majd, egyelőre még online formában. Ezt sajnálom, mert ez az oktatási forma nem helyettesítheti a személyes jelenlétet: teljesen más a kommunikáció, a baráti kapcsolatok kialakulása, és egészen rendkívüli érzés, amikor a másik ember szemébe nézhetünk. Azt gondolom, a jövőben sokkal nagyobb teret kap az online oktatás, aminek előnyei és hátrányai is vannak.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés