Legyen Zöld a karácsony

 

Környezettudatosan az ünnepek alatt is

 

Már mindenki a napokat számolja karácsonyig, az ajándékok megvásárlása mellett azonban azt is érdemes végiggondolni, hogy az ünnep ne csak szép és csillogó legyen, hanem környezettudatos is. Sokan azt gondolják, hogy egyénileg úgysem tehetünk semmit környezetünk megóvása érdekében. Ez nem igaz! Minél többen változtatják meg a gondolkodásukat, annál nagyobb esélyünk van egy élhető bolygót hagyni a gyerekeinkre.

 

Melyik az igazi?

Hihetetlennek tűnhet, de az igazi karácsonyfa sokkal kisebb környezetterheléssel jár, mint a műfa. Már csak azért is, mert ez utóbbi műanyagból készül, általában valahol Kínában, ipari körülmények között, vagyis a műfa megvásárlása piacot teremt a nem túl egészség- és környezetbarát gyártási módszereknek. A fenyőfákat ellenben erre a célra telepített ültetvényeken nevelik, a legnagyobb részük pedig csak néhány tucat kilométert utazik az országhatáron belül. Nem is beszélve ennek környezetbarát oldaláról, ugyanis a fenyőfa fejlődése közben legalább annyi széndioxidot megköt, mint amennyi elégetésével a levegőbe kerül.
Fontos szempont az is, hogy egyre több helyen válthatjuk vissza a cserepes fenyőfákat, illetve olyan áruházláncokban is vásárolhatunk, ahol vállalják, hogy minden eladott fa után egy újabbat ültetnek el erdeinkben. A legjobb megoldás mégis az lehet, ha saját kertünkben ültetünk fenyőfát, illetve ott nevelgetjük a kivágásra szánt növényt, ha pedig nem tervezzük kivágni, akár odakint is feldíszíthetjük fánkat és gyönyörködhetünk benne minden évben.

 

Mi kerüljön a fára?

Az áruházláncok és lakberendezési üzletek szeretnek minket évről évre polcaik elé csábítani újabb és újabb díszekkel. Nem szükséges azonban minden évben új díszeket vásárolni. Ha mégis újakat vásárolnánk, keressük a lebomló anyagokból készülteket. Sok helyen azonban a bevált díszeket kedvelik. Az időtálló darabokat egyrészt mindenki sokkal szívesebben teszi ki a fára, másrészt egy-egy szívünkhöz nőtt karácsonyi dísz nosztalgikus hangulatot varázsol nappalinkba. Ha azonban némi változatosságra vágyuk, cseréljük ki baráti családokkal a készletet, így mindig más színben pompázhat a fa.

 

Hova tegyem a papírt?

Karácsonykor tetőzik az ország papírszemét-termelése is. Iszonyatos mennyiségű csomagolóanyag kerül ilyenkor felhasználásra. Kerüljenek ezek a papírhulladékok a szelektív gyűjtőkbe, de még jobb, ha már eleve újrahasznosított papírból készülő csomagolóanyagot használunk.

Az ajándékok kiválasztásánál lehetőleg törekedjünk arra, hogy ne a szeméthegyeket növeljük, egyszóval olyasmit vegyünk, ami hasznos a megajándékozottnak és másnap nem dobja ki. Sokan jobban örülnek egy élményajándéknak, vagy kisgyerekek esetén az unokák fotóival, rajzaival díszített naptárnak. Egy biztos: ha emlékezetes ünnepet szeretnénk, emlékezetes ajándékokat érdemes keresni.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés