Interjú Amy Bouldennel, a Lady Swiss idei győztesével

 

Egy kiemelkedő amatőr karrier után az immár profi golfozó Amy Boulden most megnyerte a Ladies Swiss Open-t. A walesi sportolónővel, a dubaji Omega Moonlight Desert Classic-on beszélgettett az Euronews riportere.

 

Jane Witherspoon, Euronews: Menjünk vissza az időben, mesélje el, hogyan kezdődött a golfozás. Hiszen már fiatalon hihetetlen eredményeket ért el – hány éves is volt, 13?

 

AB: Igen, 13 éves voltam, amikor először képviseltem a hazámat, Wales-t. Amikor először fogtam golfütőt, akkor szerintem hat éves lehettem, golfozó háttérből jövök. Apa a helyi golfclub profi játékosa volt. A nővérem már itt, az Abi Dhabi Nemzeti Golfklubban volt profi játékos. Szóval, igen, tulajdonképpen nem volt választásom, nekem is ki kellett próbáljam a sportot. És imádom. És egy óriási szerencsém van, hogy körbeutazhatom a világot azzal, hogy a golfozás a munkám.

 

JW: Huszonegy éves korára vált profi játékossá, ez egy nagy előrelépés volt?

 

AB: Igen, és viszonylag egyszerűen ment, hogy őszinte legyek. Úgy éreztem, hogy az amatőr sportban már minden tőlem telhetőt megtettem. Úgyhogy beiratkoztam a kvalifikációs versenyre, és több meghívást is kaptam, ahol sikerült jól játszanom. Így tulajdonképpen megszereztem a jogosultságot, hogy utazhassak a sporttal. És hihetetlen belegondolni, hogy ez már hatodik szezon vége lesz.. őrület.

 

JW: Ha jól tudom, 2019-ben volt egy kisebb hullámvölgy a karrierjében, de látom Önben azt a walesi nyugodtságot. Visszatért, és meg is nyerte a nyitómérkőzést szeptemberben a Ladies Swiss Open-en.

 

AB: Igen. Tavaly úgy döntöttem, hogy Amerikában játszom egy darabig. Odautaztam, játszottam a Symetra Tour-on, de még több tapasztalatot szerettem volna az államokban. Így az utazókártyám viszont lejárt, vissza kellett menjek a kvalifikációs tornára, ami most az év elején elég kemény volt. Végül sikerült nyerni, visszakaptam a státuszom – és rengeteg kemény munka jött a lezárások miatt. Szerencsére a barátom az edzőm, ez pedig segít. Szóval az otthoni edzőrendszerünknek meg is lett az eredménye: néhány hete megvolt az első győzelmem.

 

JW: Milyen érzés volt, visszatért már azóta a földre?

 

AB: Igen, igazából egy hatalmas megkönnyebbülés volt megnyerni azt a versenyt. Ehhez persze jól is játszottam, de messze nem annyira, amennyire szerintem tudnék. Ez pedig egy nagyon jó érzés, tudni, hogy képes vagyok nyerni. Még ha nem is a legtöbbet hoztam ki magamból. Mindig is úgy gondoltam, hogy az első győzelem után minden tökéletes lesz, és nem csak a golfban. Jól sikerült, jókat ütöttem egész héten, de most nagyon jó érzés, hogy túl vagyok ezen a mérföldkövön.

 

JW: Mennyire fontos a sportban, hogy valaki képes legyen megújulni, visszatérni? Önnek megvan az a mentális képessége, hogy túlteszi magát és tudatosítja, hogy menni fog?

 

AB: Teljes mértékben. Szerintem rengeteg csodás történetről tudni a sport világában, különösen a golfban. Nézze meg, ki nyerte a női British Open-t idén. Sophia Popov, aki annyi mindenen ment most keresztül: lesérült, és már azon volt, hogy feladja a játékot. Szóval nyugalomra, stabilitásra van szükség. Folyamatosan kőkeményen kell küzdeni.

 

JW: Mennyire tartja fontosnak, hogy nőként érvényesül egy inkább férfiak uralta sportban?

 

AB: Igen, ha belegondolok, én voltam az egyetlen női junior golfos a klubban, meg a két nővérem. Valahol hozzászoktam, hogy fiúkkal növök fel. Ez pedig szerintem segített, megmondom őszintén. Gyorsított a fejlődésben, mert a srácok valahogy mindig sokkal jobbak voltak. Messzebbre ütöttek. Én meg próbáltam felvenni velük a versenyt. Ez pedig szerintem segített fejlődni.

 

JW: Ön szerint a sport változtat valamin a nemek közötti egyenlőség tekintetében? Mármint Ön tapasztalt bármilyen változást, amióta profi játékossá vált?

 

AB: Igen, abszolút. Vannak ezek a híres golfklubok, ahová korábban be se engedték a nőket, még az épületbe se, nemhogy játszani. És már változtatnak a szabályaikon. Már a női dresszkód is változik, haladunk a korral. Szóval szerintem sok minden változott az utóbbi években.

 

JW: Óriási a változás Szaúd-Arábiában. Úgy tudom, oda megy, miután itt végzett. Mit gondola arról, hogy már ott is - a sport történetében először - engedik a nőknek, hogy játszanak? Ez egy óriási hír.

 

AB: Igen, és az ott élő sportoló nőknek ez bizonyára egy óriási eredmény, egy nagyon izgalmas időszak. Szaúd-Arábia golfnagykövete vagyok, úgyhogy nagyon büszkén képviselem őket a következő hetekben. Már sokszor voltam ott, és mindig nagy élmény. A golf csak úgy virágzik ott. A kurzusok csodálatosak, szóval izgatottan várom, hogy az ottani lányok is kipróbálhassák a sportot.. szerintem imádni fogják.

 

JW: Most az Emírségekben vagyunk a Moonlight Classic versenyen, amelyen Ön is indul. Mennyiben más éjszaka játszani?

 

AB: Nagyon más. Először tavaly próbáltam ki.. elkezdtünk játszani még nappal és aztán elkezdett besötétedni… és jttek a reflektorfények.. szerintem ez a legnehezebb része. De biztos, hogy nagyon izgalmas lesz. Igazából tegnap este, a sötétben már játszottam egy próbakört – hát eltart egy darabig, mire az ember hozzászokik. De szerintem ez egy jó koncepció, és az emberek beszélnek róla, mert más, mert szokatlan.

 

JW: A golf nagyon népszerű itt Dubajban. Ön szerint milyenek itt a lehetőségek? Hiszen már a világ legjobb pályáin kipróbálta már magát.

 

AB: Hát, az időjárás például itt nagyon jó. Ez pedig nagyban hozzájárul. És nagyon magas színvonalúak itt a golf kurzusok is. Igazából szoktam ide járni télen, amikor Nagy-Britanniában nem lehet játszani, gyakorolni. Imádom, hogy ilyenkor a Közel-Keleten tudok még edzeni, ez a tökéletes hely ebben az időszakban. És amint vége a karácsonynak, újra gépre szállok, és jövök vissza. A nővérem évekig élt itt, szóval már 15-16 éves korom óta járok ide.

 

Forrás: Euronews

Kép: MyGolfWay


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés