Partrick Cantlay nyerte a Zozo Bajnokságot

 

28 éves amerikai Patrick Cantlay győzemével ért véget a 8 millió dollár összdíjazású Zozo Championship torna. Cantley három ütés hátrányból tudott győzni és végül egy ütés előnnyel zárt a negyedik napot az élről váró Justin Thomas és a vasárnapi zárókört a második helyről kezdő Jon Rahm előtt. A címvédő Tiger Woods gyengén játszott, a 78 fős mezőnyből végül a T72 helyen végzett. Woods ráadásul komoly döntés előtt áll, ugyanis rossz formája miatt valószínűleg kénytelen lesz elindulni a Masters-t megelőző héten zajló Houston Openen, pedig hasonlóra pályafutása során még nem volt példa.

 

 

A Zozo Championship negyedik napja előtt a szakértők egyöntetű véleménye az volt, hogy a végső győzelemért a harmadik nap utáni éllovas, Justin Thomas és a mögötte csupán egy ütéssel lemaradó Jon Rahm harcolnak majd. Véleményüket többek között azzal támasztották alá, hogy mind az amerikai, mint a spanyol golfozó nagyszerű formában és kiegyensúlyozottan játszott a viadal első három napján ráadásul a pálya hátsó részét mindkettő parádésan teljesítette. Ehhez képest Justin Thomas nem tudott mit kezdeni a par 5-ös szakaszokkal, egyet leszámítva mindegyiket par-ra hozta, ami luxus ezen a szinten. Thomas a 7. és a 17. szakaszok között összesen 10 lyukon ütött par-t ráadásul egy bogey is felkerült a kártyájára.

 

„Egyszerűen nem játszottam jól. Azért dühítő, mert általában a par 5-ös szakaszokon előnyt tudok szerezni és a napot simán zárhattam volna -5-tel. Elfogadhatatlan, ha a par 5-ösöket csupán -1-el zárod. Küzdöttem amennyire csak tudtam, ám ezúttal képtelen voltam hozni a legjobb játékomat.” – értékelt az utolsó kör után Thomas.

 

Ami Jon Rahmot illeti, a spanyol jó eséllyel pályázott a győzelemre, hiszen a 7-es a 9-es és. 11-es szakaszokon is birdie-t ütött, ám a 12-es és a 13-ason szerzett bogey-k nehéz helyzetbe sodorták. A kisebb hullámvölgyből úgy tűnt, hogy mégis képes lesz kikecmeregni, ám a 17-esen kihagyott egy 4 és fél méteres gurítást, majd a 18-ason egy 6 métereset, utóbbival a rájátszást csikarhatta volna ki.

 

„Nem vagyok boldog, ez elég elkeserítő. Egész nap jó volt a swingem, de volt egy két szerencsétlen momentumom, többek között a 12-es és a 13-as szakaszokon. A széljárás a kör során megváltozott és ezért rövid lettem a 12-esen és hasonló fordult elő a következő lyukon. Összességében pozitív élményekkel távozom, az elütéseim nagyszerűek voltak, a vasjátékom szintén. A legtöbb ütést úgy tudtam kivitelezni, ahogy szerettem volna, jöttek a fade-ek és a draw-k is, így önbizalommal telve várhatom Augustát.” - adott betekintést a játékába Rahm a kör végén.

 

Patrick Cantlay nevető harmadikként nyerte a tornát, ám ez messze nem jelenti azt, hogy nem érdemelte volna meg. A 28 éves amerikai a torna négy napja során kiegyensúlyozottan játszott, mindössze két bogey került fel a score-kártyájára, mellette viszont 9 birdie-t jegyzett, amely pályafutása legjobb eredménye. A karrierje 101. PGA Tour tornáján a harmadik tornagyőzelmét ünneplő Cantlay a negyedik napon mutatott szinte hibátlan gurításainak köszönhette végső sikerét, amely egyben azt is jelenti, hogy hétfőtől bekerült a világranglista első tíz helyezettje közé. A szakértők szerint a héten látott kiegyensúlyozott játéka az esélyesek közé emelik Cantlay-t a közelgő Masters-en, ahol eddigi legjobb eredménye egy 9. hely tavalyról.

 

Ha pusztán a mostani tornán mutatott játékából indulunk ki, akkor Tiger Woods-nak bizony bőven van munkája a két hét múlva esedékes Major-viadalig. A Zozo Chamiponshipen és a Masters-en is címvédő Woods gyengén játszott, +2-es 74-es kört teljesített és végül -1-el zárta a viadalt. A 15-szörös Major-bajnok csak a második napon tudott valamit megcsillogtatni tudásából, összességében kijelenthető, hogy nem ment neki a játék. Azt már a viadal előtt kijelentette, hogy az itteni formájától teszi függővé, hogy elindul-e a Houston Openen, amit a Masters előtt rendeznek közvetlenül. Woods pályafutása során még soha sem játszott a Masters előtti héten, ezúttal azonban gyaníthatóan be kell vállalnia a formabontó forgatókönyvet.

 

„Az elkövetkezendő pár napban meghozom a döntést, nem fogok várni vele. Ma reggel is beszélgettünk az eshetőségről, a formámról, hogy miben kell javulni, hogy az edzéseket hogyan alakítsuk. Holnap már az edzőteremben kezdek, majd megyek a pályára, de hamar meg fogom hozni a döntést, hogy elindulok vagy sem Houstonban.” – próbálta megválaszolni a mindenkit foglalkoztató kérdést a volt világelső.

 

A Zozo Championship volt amúgy a 10. alkalom, hogy a két legenda, Tiger Woods és Phil Mickelson a döntő napon egy flight-ban egymás ellen játszott, ám a tűzijáték finoman szólva is elmaradt, egyik klasszis sem volt ugyanis jó formában. A Masters-en persze más lesz a helyzet, az szinte hazai pálya mindkettőjük számára, igaz ez még akkor is, ha ezúttal a novemberi rendezés miatt kicsit az ismeretlenbe utaznak majd. Woods számára ráadásul elmaradt a rekorddöntés is, a rekordot jelentő 83. PGA Tour tornagyőzelmet ezúttal nem tudta megszerezni. Micsoda sztori lenne, ha a Masters-en jönne össze neki...

 

Forrás: Eurosport

Kép: Golfcity


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés