Ricsinek a saját játékát kell játszania

 

Ifj. Sárközi Richárd a nem mindig ideális időjárási körülmények ellenére is lebilincselő teljesítményt nyújtott a 42. Magyar Amatőr Nyílt Bajnokságon: a Pannonia Junior Academy játékosa hatalmasat ment a második és harmadik napon, és szerzett ezüstérmet úgy, hogy az arany is csak egy hajszálon múlott. Édesapja és edzője, Sárközi Richárd avatott be minket a fantasztikus hajrá kulisszatitkaiba. 

 

Hogyan értékeled Ricsi játékát a háromnapos Magyar Nyílt Bajnokságon?

Ricsi minden versenyen úgy indul, hogy nyerni akar. Az első napon ugyan vétett néhány hibát, például vizet ütött, mert valószínűleg az járt a fejében, hogy már elment a meccs. A hátsó kilencen picit jobban játszott, de csak nem jött az a birdie. Úgy fogalmazott, hogy „nem adott a pálya”. Az első forduló után volt egy komoly beszélgetésünk, amelynek során azt mondta: „Apa, ez még csak az első nap. Hidd el, képes vagyok extrát is játszani!” „Tudod, mi az az extra?” - kérdeztem tőle. „Azt jelenti, nekem a holnapi, második fordulóban minimum -6-ot, -7-et kell játszanom.” Bár stabil, szép játékot hozott, egy-két dologban eltért attól, amiben megállapodtunk, például megbeszéltük, a tizenhármason inkább vassal kezdjen. A második napon valóban extrát nyújtott, hiszen esőben, szélben, cudar időjárásban is 67-es eredményt ért el és ötödik helyről várta az utolsó fordulót. Azt mondta, ha képes volt -3-at játszani, az vasárnap is menni fog. Nem segítettem és nem szóltam bele a játékába, csak mentem vele. Azt gondoltam, így neki is jobb, hiszen a saját játékát kell játszania. Előfordult, hogy a labdája a homok peremén állt meg és így üthetetlenné vált. Ezt már csak hátra tudta játszani, de így is gyönyörű teljesítményt nyújtott.

 

Minek köszönhető, hogy mentálisan ilyen erős tudott maradni és neked, mint edzőnek mi a szereped ebben?

Az első kilenc szakaszon pechsorozat érte, ami elkeserítette. Tizenhat méteres back swinget ütött, méghozzá nyolc méterre a zászló mögé. A tizenegyesen nem azt játszotta, amit kellett volna, támadni kezdett és egy bogey-t ütött. Ekkor mondtam neki, hogy az ötödik pozícióban van, és már csak hat szakasz áll előtte. Korábban bizonyította, mennyire erős és milyen szépen össze tudja szedni magát az utolsó szakaszokon. Miért ne tudna ezután mindenhol birdie-t vagy eagle-t ütni? Ezt a versenyt is meg lehet nyerni. Benne is hasonló gondolatok játszódhattak le, hiszen a legnehezebb szakaszokon, a tizenhatoson és a tizenhetesen, hat lyukon négy birdie-t is ütött.

 

Mi a következő állomás, hol látjuk Ricsit legközelebb?

Október első hétvégéjén lesz a XX. Magyar Klubcsapatbajnokság, utána pedig készülünk a XXXI. Magyar Junior Nyílt Bajnokságra, amire Máriavölgyben kerül sor.

 

Mit vártok a Magyar Klubcsapatbajnokságtól?

Richárd a Pannonia Golf Club színeiben indul a versenyen. Szerintem lazán játszik majd, mert élvezni fogja a játékot - most már tudja, hogy képes mínuszt ütni. Úgy gondolom, jelenleg a Pannonia csapata a legesélyesebb, de majd úgyis kiderül a bajnokságon. Ezenkívül október 18-án is rendezünk egy versenyt a Magyar Golf Clubban, Kisorosziban: a Golf Masters és Schiller Autócsalád Golf Kupát. A versenykiírást hamarosan közzétesszük, de elöljáróban elmondanám, hogy bármilyen hendikep-kategóriába tartozó játékos indulhat rajta, illetve értékes nyereményeket osztunk szét a felnőtt, női és junior kategóriákban is.

 

Kép: Magyar Golf Szövetség /hungolf.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés