Nem az ütők játsszák a játékot

Sportos csemeték a pályán 

Somfai Nikolett minden mozdulatából árad a tudatosság, a profizmus és az energia. Beszélgetésünk során arra kerestük a választ, hogy személyi edzőként és két, golfütőt ragadott lány anyukájaként, hogyan látja a golfozóvá válás folyamatát.

 

 

Mikor és miért pont emellett a sport mellett döntöttetek?

4-5 évesen kezdték el a Windlesham Golf Club Junior programját, amikor a férjemmel kint éltünk Angliában. Most a pici 9, a nagyobbik pedig 11 éves. Hogy miért pont a golf? Sportos családból származom, édesapám Somfai Csaba, olimpiai bajnok öttusázókat edzett, a férjem gyerekkora óta teniszezik, golfozik, jómagam pedig ritmikus gimnasztikát űztem. Adta magát, hogy a gyerekek életében is fontos szerepet játsszon a testmozgás és a testkultúra.

 

Belső_4-5_évesek.jpg

 

Saját példámon keresztül tisztában voltam azzal, hogy az RG-ből milyen hamar ki lehet öregedni, a sikerélményhez pedig fel kell adnod szinte mindent az életben. Éppen ezért olyan sportot szerettünk volna nekik, amiben alacsony a sérülés kockázata, és még a tanulásra is pozitívan hathat – így döntöttünk a golf mellett. Nyilván ha angliai, skóciai, amerikai egyetemekről beszélünk ott egy jó hcp mindig jól jöhet, főleg a lányoknál.

 

Most mi a helyzet a golfképzésük terén?

Brett Williams edzi őket, aki korábban már volt az edzőjük. Majd amikor kiment Ausztriába, ez megszakadt, most egy éve ismét vele készülhetnek a gyerekek. Itthon Máriavölgybe járunk, de az anyaklubjuk a padovai Golf della Montecchia, amelyik az idei évben szerette volna elindítani őket az olasz bajnokságban. Ez azonban a COVID járvány miatt meghiúsult. Most itthon csinálják a Ranglista versenyeket, meg néhány Junior Tour-t.

 

Személyi edzőként hogyan tudsz segíteni a lányok fejlesztésében?

Brett fogja össze a golf tréning különböző aspektusát, mint a golf teljes technikai edzései, rövid és hosszújáték, a sport pszichológia és pályatervezés. Emellett nagyon odafigyeltünk rá, hogy mindig csináljanak valamilyen más, támogató sportot is, ami az erőnlétüket fejleszti.

Úgy látom, hogy Magyarországon a golf erőnléti része még nem annyira specifikus, pedig fontos kihangsúlyozni, hogy a golfozó egyszerre atléta is. Nem mindegy tehát, milyen fizikai állapotban lép elütőre. Angliában elvégeztem a személyi- és mesteredzői tanfolyamot, illetve a Golf Performance Training CHEKInstitute képzését, amivel hivatalosan is úgynevezett golf performance tréner vagyok.

Maga a képzés egy kineziológia tréning program, melynek Kaliforniában, Angliában es Ausztráliában vannak a legnagyobb központjai, ahol a Paul Check által kifejlesztett kondicionáló tréninget oktatják a golfozók fizikai képességeinek javítására. A módszer mögötti szellemiség lényegében az, hogy nem az ütők játsszák a játékot, hanem a golfozók. A biomechanikai tréning program egy felmérést követőn áll össze, ami fejleszti a hajlékonyságot, stabilitást, erőnlétet vagy a gyorsaságot, aszerint, ki-miben szenved hiányt.

 

Belső_nagyobbak.jpg

 

Mit javasolnál a junior golfozók szüleinek, mivel érdemes elkezdeni az erőnlét fejlesztését?

A saját példánkat tudnám hozni. A lányaim eljárnak crossfit, fitkid, illetve taekwondo edzésre, ami az egyensúlyt, a gyorsaságot, a lazaságot fejleszti. Olyan képességeket, amelyek fizikailag szükségesek ahhoz, hogy ne kompenzálva üssenek például egy drivert.

 

Szeretnétek, hogy a gyerekek profi játékosok legyenek?

Keményen dolgozunk ezért, de az idő fogja eldönteni. Inkább az a cél lebeg a szemünk előtt, hogy jó tanulás mellett, a golfban elért eredményeik jó egyetemi felvételit tudjanak biztosítani számukra.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés