A golfjáték (elveszett) ismét megtalált művészete

 

Beszélgetés Gágyor Gáborral

Gágyor Gáborral, az EGA bizottságának tagjával beszélgettünk az elmúlt időszakról és a covid-helyzet golfra gyakorolt hatásairól.

 HG: Mit vársz a járványhelyzet utáni időszaktól? A jövőben hogyan befolyásolhatja mindez a hazai golféletet?

Az én üzleti és magánéleti környezetemben azt tapasztalom, hogy mindenki fegyelmezetten kezelte ezt az időszakot. Az emberek megértették az intézkedések fontosságát. A járványhelyzet komoly tanulópénzt jelentett és remélem, ezek az észszerű megszokások részben megmaradnak. Ugyanakkor mindenki ki van éhezve a szociális interakciókra, a barátokra, a kávézásokra, hiszen ettől vagyunk emberek. Szerintem – ahogy meg is indult a folyamat – hamar visszaszokunk a golfpályákra is, legfeljebb kihagyjuk a már a parkolóban összehozott puszi-pacsi rutinokat. De ez jól felfogott érdekünk, és attól nem kedveljük kevésbé egymást.

HG: Várhatóak-e esetleg új szabályok?

A Covid-helyzet kezelésére az R&A és az EGA is kiadott szabályajánlásokat, ezeket nálunk is közzétette az MGSZ a klubok felé. Az ajánlások lényege, hogy az érintkezést, az érintést minimálisra csökkentsük. Nem kell a zászlót, a gereblyét egymás után fogdosni, a scorekártyát nem kell körbeadogatni, csak a saját labdánkat vegyük fel, ilyenek. Ezek észszerű javaslatok, változtatások. Egyébként a 2019-ben bevezetett szabályok folyamatos felülvizsgálata zajlik az R&A-n belül, ott a szabálybizottságnak én is tagja vagyok. Februárban találkoztunk utoljára, jelenleg műhelymunka folyik, legközelebb novemberben várható egy St Andrews-i meeting. Ennek a háttérmunkának és a tapasztalatok összegzésének az eredményei az R&A által rendszeresen kiadott ún. "Clarifications", amelyek a kérdéses szabályokban adnak tisztázó információt.

HG: Hogyan vészeled át a jelenlegi időszakot? Mivel töltöd a szabadidődet?

Számomra a home office hozott változást: még többet dolgozom. Szerencsére olyan iparágban működünk (vállalati adminisztráció digitalizációja és automatizálása), ami egyébként is nagy figyelmet kap manapság. Az otthoni munkavégzés nagy előnye, aminek a felismerését ez a sajnálatos járványhelyzet hozta ki, hogy sokkal időhatékonyabb. És ugyanakkor ez a hátránya is. Amikor egymást érik a videókonferenciás megbeszélések, az ember hamar azt mondja: halló, legalább egy rendes kávészünetet tartsunk! De ez be fog állni a korlátozások megszűnése után. Több lesz az otthonról dolgozás, a videós meetingek és kevesebb az utazgatás. Ami a szabadidőmet illeti, a golfozás csak mostanában lett lehetséges. Pedig a home office mellett különösen fontos a sportolás, különben hamar felugrik az úszógumi. Így esténként muszáj időt szakítani legalább egy rövidet kocogni vagy görkorizni. Az előbbi inkább kardiós mozgás, az utóbbi meg inkább élvezet a korcsolyás-jégkorongos múltam miatt. Érdekes volt pl. a kihalt budapesti Belvárosban gurulni. Szinte kataszrófaturistának éreztem magam. ...Persze a szabadidőt fogyasztja az Európai Golf Szövetséggel, EGA-val és az R&A-vel kapcsolatos kommunikáció, tevékenység is. Ilyen a World Handicap System előkészülete, amit Magyarországon 2021-től indítunk el. És ebben az évben mind az EGA, mind az R&A nagyon komoly döntéseket kellett, hogy meghozzon a versenynaptárakat illetően. Az Open elhalasztására pl. csak a II. világháború során volt példa. Ez utóbbi azért érdekes, mert nyilván az előkészületei hónapokig tartanak, ugyanakkor egy Open a rendező régió számára mintegy 100 millió font gazdasági többletet jelent. Nem csoda, ha jól körbejárják és időzítik ezeket a döntéseket.

HG: Volt-e lehetőséged pályán játszani mostanság? Ha igen, milyen eredményt értél el?

Golfpálya közelében idén először februárban voltam St. Andrewsban, ami különleges alkalom volt, hiszen friss R&A klubtagként mehettem oda. De játszani akkor sajnos nem jutott időm sem az Old Course-on, sem a szomszédos "The Home of Golf" skót links pályákon. Az R&A klubtagságom egyébként egy hatalmas elismerés számomra és a magyar golfsport számára. Erről és ennek a jelentőségéről rövidesen kikerül egy beszámoló. A Pannonia az anyaklubom és a Continentalhoz lakom közel, itt tudok gyakorolni-játszani, bár idén még alig voltam pályán. Számszerű eredményekről ezért még nem tudok olyat mondani, amit igazán szeretnék. Nemrég Richard Heath az EGA főtitkára ajánlott egy könyvet: "A golfjáték elveszett művészete". Nos a művészettől messze vagyok, a könyv pedig a gondolkodásmódról szól, de azt legalábbis igyekszem beépíteni a játékomba, az ütéseimbe.

Köszönjük az interjút!

Én köszönöm, hogy megkerestetek, jó golfozást kívánok!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés