Ötkarikás szemek



Az olimpiai kvótáért is harcol Csicsi

A napokban 23. születésnapját ünneplő ifjú tehetségünk, Rózsa Csicsi a napokban utazik vissza az egyesült államok-beli Jacksonville-be, ahol az edzőjével, Tom Burnett-el készül a - tervek szerint márciusban rajtoló - Symetra Tour szezonra. Mint mondta, a tavalyihoz hasonló kezdéssel elérhetőnek tartja a tokiói olimpiát, valamint egy-egy szabadkártyát az LPGA Tour-ra.
 



HG Hogy telt ez a pár hét itthon?

RCS
A családommal nagyon nehéz időszakon vagyunk túl. Igyekeztünk összetartani és sok időt együtt tölteni. Kipróbáltam például a lovaglást, valamint segítettem kitakarítani, kimeszelni a nővérem lovacskájának új bokszát. Elsősorban a feltöltődés szerepelt a középpontban a szezon előtt, amely március első, vagy második hetében indul Amerikában.

Jelenleg az alapozás időszakában tartok. Konditerembe járok, plusz száraz edzéseket végzek - az edzőm, Tom Burnett javaslatára - a tükör előtt, amely az alapmozgást, mozgáskoordinációt-, egyensúlyérzéket-, állóképességet fejlesztő gyakorlatokból áll.

A terv az, hogy amikor felülök a gépre, akkor hátam mögött hagyom a magánéleti nehézségeket és átkapcsolok golfüzemmódra. Igyekszem mindent beleadni amerikai 1 hónapos felkészülésem alatt, hogy minél jobb formában kezdhessem meg az idényt, ami kulcsfontosságú lesz az olimpia szempontjából is.

HG Bizony… 2020 első fele az olimpiai kvalifikáció miatt meghatározó év. Milyen reményekkel vágsz neki a szezonnak?

RCS
Mindent beleadok, hogy a tavalyihoz hasonló idénykezdetet produkáljak. Lehetséges az olimpia, de borzasztó nehéz a kijutás. Jelenleg a 750. hely körül állok a női profi világranglistán, és a legjobb 500-ba kell bekerülni ahhoz, hogy álmodhassunk.  Van még nagyjából 6 hónap a kvalifikációs pontok összegyűjtésére, ami 2020 júniusában zárul le. Az első félévben erre néhány nagy verseny lehetőséget is ad. Most úgy érzem, hogy menni fog, hogy van rá esélyem. Az első versenyen elért eredmény nagyon fontos lesz, mert ha jól sikerül, akkor az óriási lökést fog adni. Az esély mindenképp ott van, a kérdés, hogy meg tudom-e ragadni. Én azon leszek.

HG Hogy van a csuklód?

RCS
Jelenleg rendben van. A szezon végén a csapatommal (Par4success) elkezdtük az agresszív kezelést. Nagy szükség volt rá, hiszen a csuklósérülésem az ősz végére felhúzódott egészen a lapockámig. A cél az volt, hogy a fájdalmat csökkentsük és rendbe rakjuk. Sajnos a családban történt haláleset miatt meg kellett szakítanunk a kezelést, ezért miután visszaérek Amerikába, folytatjuk.

HG Mit takar ez a kezelés, sikerült megoldani a problémát?

RCS
Szezon közben lehetetlen egy ilyen terápiát kivitelezni, mivel egymást érik a megmérettetések. Az úgynevezett “dry needling”, száraz tű kezelés fájdalmakkal és zsibbadással jár, néhány napig harcképtelenné válik az ember. A módszer a triggerpontok feloldására és az izomtónus normalizálására irányul, amelyet a terapeuta tű segítségével végez. A triggerpontok kialakulásának hátterében általában egyoldalú terhelés áll. Az elmúlt években csupán a tüneteket kezeltük, ezért újra meg újra előjött. Ezért volt szükség az agresszív eljárásra.

HG Milyen tanácsokat kaptál, hogy elkerüld a sérülés kiújulását?

RCS
A vizsgálatok során kiderült, hogy a hátam és a vállam nem volt elég erős, ezért a terhelést más izomcsoport vette át. Ez okozta az elcsúszást és a gócpontok kialakulását.  Bízom benne, hogy az új szezon előtt minden a helyére kerül! Emiatt is igyekszem az alapozás időszakában a hátamat és a vállamat erősebbé tenni speciális gyakorlatok segítségével, hogy elbírja a sorozatterhelést és a probléma ne üsse fel újra a fejét.

HG Mit jelent neked az edződ, Tom Burnett, akivel hamarosan elkezded Amerikában a felkészülésedet?

RCS
Ő nekem egy univerzális „Batman”, aki a pszichológusom és a mentális trénerem egyben. Kell, hogy valaki ott legyen mellettem és tartsa a gyeplőt, motiváljon, segítsen. A belső indíttatásom nem mindig elegendő ahhoz, hogy a maximumot hozzam ki magamból. Vannak napok, amikor elhordanék akár egy hegyet is, de vannak olyanok is, amikor, ha megfeszülök sem megy. Tommal már félszavakból is megértjük egymást, míg a legjobb barátnőm Clariss Guce a lelki társam, aki tavaly LPGA Touron játszott. Ők mindketten sok erőt adnak nekem a családom és támogatóim mellett.


HG Hoppá! Akkor barátnődtől első kézből kapod az információkat az LPGA-ről. Mit mond, mi különbözteti meg a Symetrát a LPGA-től?

RCS
A hozzáállás. Az LPGA-n mindenki sokkal komolyabban gyakorol. Az egész mezőny egész nap a pályán van, minden lehetőséget kihasználnak, míg a Symetrán ez a mentalitás csak a ranglista első felére jellemző.

HG És mi jellemzi Csicsit?

RCS
Ez nagyban függ az időbeosztásomtól. Ebben kell a leginkább fejlődnöm, hogy mindenre jusson elég időm. Általában hétfőn utazunk, és a megérkezést követően jönnek a kötelező szponzori események, a ProAM és a gyakorlás. Mindent előre meg kell pontosan tervezni, hogy kellő idő jusson a ráhangolódásra.

HG A versenyzés nyilván sok stresszel jár, te mivel pihened ki a versenyek fáradalmait? Egyébként mi a helyzet a férfiakkal?

RCS
Sajnos az életembe nehezen fér bele most egy párkapcsolat. Természetesen vágyom rá, de a versenyzés miatt keveset vagyok egy helyben és ezt kevesen tolerálják. Tehát az én hercegem még várat magára. Így kikapcsolódásként a könyvekbe burkolózom, belőlük építek magamnak birodalmat. Ha kicsit besokallok, hát leülök és elmerülök a saját világomban. Praktikus megoldás, mert bárhol, bármikor „kéznél” van. (mondta elmosolyodva Csicsi).


VERSENYNAPTÁR


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés