Tanár úr kérem – Ha a labdát betapossuk...



Bodor Tibor szabályismertetője

A saját labdánk keresése közben a segítőnk golfautóval a durva terepen véletlenül elgázolja a labdánkat és betapossa a talajba. Kérdés: mi a teendőnk, és milyen büntetés esedékes.

(1) Tények:

- A labda az eredeti helyéről elmozdult. Arra nem hivatkozhatunk, hogy a labdának csak a tengerszint feletti magassága változott. Most legalább 2,5 centivel lejjebb van, tehát nem az eredeti helyén. Az elmozdulás iránya lényegtelen.
- Az elmozdítás véletlenül történt, az általános területen, a labda keresése közben, és a játékos segítője által. Mindezek lényeges szempontok, amelyek befolyásolják a következményeket.

(2) Büntetés: nincs.

- Mivel az elmozdítás a labda keresése közben történt az általános területen, és nem szándékosan.
- Nem számít, hogy a labdát ki mozdította el: mi magunk, a segítőnk, az ellenfelünk, vagy egy másik játékos. Ugyancsak érdektelen, hogy kinek a labdája volt az elmozdított.

(2) Teendő: A labdát vissza kell tenni az eredeti helyére.

- Jelen esetben egyértelmű, hogy a labda hol volt - ugyanott, ahol most van, csak 2,5 centivel magasabban.
- Azonban a labdát ide nem lehet vissza helyezni, mert a levegőben nem áll meg. Ráadásul az eredeti helyszínt az autó megváltoztatta, a labdával együtt a füvet és a talajt is letaposta. Ilyenkor az eredeti fekvéshez legközelebbi és leginkább hasonló fekvésbe kell a labdát helyeznünk, az eredeti helyhez képest egy ütőhosszon belül, de nem közelebb a lyukhoz, és még ugyanazon a pályaterületen. Tehát a rafból nem vihetjük ki a nyírt sávra, mert az hiába ugyanaz a pályaterület, de nem hasonló fekvés.
- Ha az eredeti helyet és/vagy fekvést nem láttuk, akkor mindkét esetben az észszerű becslésünkre kell hagyatkoznunk annak megállapítására, hogy a labdát hová és milyen fekvésbe tegyük vissza.
- Visszatenni az eredeti labdát kell, hacsak ki nem derül róla, hogy megsérült és emiatt játékra alkalmatlan. A labdánkat vagy saját magunknak kell vissza helyeznünk, vagy megteheti az a személy, aki elmozdította. Másnak nem szabad.

Megjegyzés:

A döntés csak az adott helyzetre vonatkozik, más körülmények között (pl. homokban, grínen, játék felfüggesztése után, laza természetes anyag eltávolítása, mérés, szándékos elmozdítás, és a többi esetén) más szabályok érvényesek.

Például ha az eset ugyanott, de nem keresés közben történt volna, akkor nem ússzuk meg a büntetést: 1 ütés járna érte, de a teendőnk maradna változatlan.
Tanár Úr Bodor Tibor


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés