Krokodillal álmodott




- interjú Dóka Ágostonnal -

Idén is a zalacsányi Zala Springs Golf Resort adott otthont a World Corporate Golf Challenge regionális mérkőzésének, melyen a Dóka Ágoston – Váthy Zoltán duó győzedelmeskedett és utazhat júliusban Portugáliába, a világdöntőre. A neves versenyen idén is több mint 30 ország képviselteti magát, lapunk pedig Dóka Ágostont kérdezte a versenyen aratott diadalról és a golfozás iránti elhivatottságáról.

HG Mindenki meglepetésére a ti kettősötök szerezte meg a dobogó legfelső fokát két ponttal megelőzve a Kocsis-Kaincz hölgypárost. Gratulálunk! Kicsit mesélj, mikor kezdtél golfozni?

Négy éve májusban ragadtam először ütőt, Budai Zsolt barátom határozott fellépésének engedve jöttem ki a zalacsányi pályára. A kezdetekben ő segített sokat, ismertetett meg az alapokkal. Elsőre szerelem volt, azóta szinte minden szabadidőmet a gyepen töltöm. Többnyire autodidakta módon tanultam meg, oktatóvideókat, valamint a profi versenyzők swingjének lassított felvételeiből próbáltam magamba szívni a tudományt, továbbá néhány szépen játszó játékostól tanultam, amikor láttam őket a pályán. Néhány órát leszámítva nem jártam edzőhöz.

HG Nem volt nehéz edző nélkül boldogulni?

Nyilván nem volt egyszerű, hiszen én a kezdetektől jól akartam csinálni. De el kell dönteni mi a cél, mennyit engedhetünk meg anyagilag, mennyit költhetünk egy jó edzőre. Természetesen elengedhetetlen egy jó szakember figyelme, ha magasabb babérokra akarunk törni. De úgy gondolom, hogy kellő odafigyeléssel, akarattal, szorgalommal, és persze nem kevés időráfordítással is el lehet jutni egy élvezhető szintre. Persze néha az sem árt, hogy jól golfozó ismerősök, barátok egyengessék utunkat, és vannak dolgok, amiket nekünk magunknak kell megéreznünk, ezek pedig olyanok, amit egy edző sem fog tudni helyettünk.

HG Hogy éreztétek magatokat a szombati versenyen?

Bevallom, már régebben mondtam Zolinak, hogy meg kellene próbálnunk megnyerni ezt a versenyt, az esélytelenek nyugalmával. Aztán a megmérettetés előtti éjszaka krokodillal álmodott és akkor már tudtam, hogy sikerülni fog :) Gyakorlás közben általában minden eszközzel megpróbáljuk zavarni egymást, ezzel készülve a ránk váró nehézségekre. Amikor játszunk, mindig jó a hangulat, most is ez a lazaság segíthetett minket. Nem is beszélve két flight társunkról, Kornya Lászlóról és Bálint Lehelről, akikben remek embereket ismertünk meg.

HG Hogyan értékelnéd a saját teljesítményedet?

Sajnos a hatodik szakaszt +4-gyel zártam, de ezen kívül az első 9-en meg voltam elégedve magammal, 41-gyel fordultam. A második 9 közel sem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Másnap visszagondolva és elemezgetve a versenyen történteket arra jöttem rá, hogy túlóvatoskodtam a játékot, nem mertem elküldeni kellő határozottsággal a labdát. Szerencsére ennek ellenére is sikerült az első helyen befutnunk.

HG Hogy készültök a győzelem után Portugáliára?

Nem ígérhetünk semmit… Talán annyit, hogy a legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd helytállni és a golf "csodaöregjei"-ként bevonulni a magyar golftörténelembe. J Úgy gondolom, szombaton azért is nyerhettünk, mert nagyon élveztük a játékot. Ugyanezt Portugáliában is megpróbáljuk majd, gondosan elemezve, de nem túlagyalva a helyzeteket.

HG Mit ad neked a győzelmeken kívül a golf?

A golf az önfegyelem gyakorlásának egyik legjobb, ha nem a legjobb módja. Abban a néhány másodpercben kell jól koncentrálni, mielőtt és miközben elütöm a labdát és ez sokszor nagyon nehéz. Onnantól nyert ügyünk van, ha a testünk képes végrehajtani azt, amire az agyunk utasítja. Ha ezt a fegyelmet sikerül megtanulni, akkor az a labda ott lesz, ahol annak lennie kell.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés