Utóirat Marokkóról



Ahogy azt ígértem, pár nap elteltével összegzem marokkói élményeimet – Cservák László.


Az esemény

Párját ritkítja az olyan profi golf rendezvény, amikor egy időben, egy helyszínen (még ha külön-külön pályán is) versenyezhetnek a férfiak és a nők legjobbjai. Ráadásul a királyi ház képviselője, Moulay Rachid herceg jelenlétében, és díjáért. Nem túlzok, az egész olyan királyi-hercegi volt.

Közel tizenötször voltam Evianban, ahol megtapasztalhattam, hogy milyen az, amikor egy kis város a zászlójára tűzi a versenyt, és mindent megtesz annak a sikeréért. Eviant a Danone cég vezérigazgatója fejlesztette olyanná, amilyen, méltán része az öt kiemelt női versenynek, pénzdíjban egyelőre közöttük a második.

Ez a marokkói hét annyiban több ennél, hogy érezhetően az egész ország fog össze a közös sikerért, és tesz meg mindent, hogy a látogatók jól érezzék magukat. Ötven, a legújabb BMW limuzin, és 50 nyolcszemélyes Mercedes kisbusz szállította a részvevőket először a reptérről a szállodába, majd naponta a szállodából a pályára és vissza. Ha indulni szándékozván nem ültettek be azonnal az ott álló autók egyikébe, pár perc türelmet kértek. Ha érkezett még valaki, máris indulhattunk, ha meg nem jött senki más, 5 percen belül, mehetett a kocsi velem.

Szombat este a Sofitel Jardin des Roses szállodában VI. Mohammed marokkói király tiszteletére a verseny kapcsán egy 800 fős fogadást tartottak, amelyre szigorú dress-code volt előírva, az újságírók közül négyen kaptunk meghívást. A menü nyolc fogásból állt, a salátákon kívül az ételek hatalmas tálakon érkeztek. A finomság és a bőség volt mindenre a jellemző. Egy különleges dologról is beszámolhatok, abszolút szeszmentes volt a vacsora, az italválaszték vízből, kókusztejből és valamilyen citromos italból állt. A fél nyolcra hirdetett eseményre Moulay Rachid herceg fél kilenckor jött át a különteremből a VIP meghívottakkal, és fél tizenegy felé távozott is, ami a fogadás végét jelentette.

A pálya

Mindig meglepetéssel olvastam outsider szerző tollából, amikor kiemelten arról írt, hogy egy golfpálya szép volt. Hát persze, a golfpályák szépek, minden golfpálya szép. De higgyék el, én több száz szép golfpályát láttam már, és közülük a Royal Golf Dar Es Salam pályája a legszebbek, egyben legjobbak között van! Először én sem gondoltam bele alaposan, csak leírtam, hogy a pályát Robert Trent Jones tervezte és építette még 1971-ben II.Hassan akkori marokkói királynak.



Hatalmas területről beszélünk, a két 18 lyukas pálya mellett még egy 9 lyukas is található, és az 50 éves fák között vonuló széles, ápolt fairwayk, hatalmas, lankás greenekkel nagyszerű játékterepet jelentenek. És a karbantartásuk is királyi volt, soha nem szenvedtek semmiben hiányt. El lehet képzelni, ha ezt a kitűnő helyszínt 3 éve még fel is újították, milyen csodás golfpályáról van szó. Extra bónuszként még hozzátehetjük, hogy a klubház háromszor vagy négyszer akkora, mint a Magyarországon legjobbnak számító máriavölgyi, vagy zalacsányi. Úgy gondolom, nem csak játszani jó a pályán, azt gondozni is élvezet lehet!
 

A verseny

Mind a nők, mind a férfiak versenye élvezetes végjátékot hozott. A Lalla Meriem negyedik napjának kezdetekor a spanyol Nuria Iturrios és a svéd Lina Boqvist mínusz tízzel osztoztak az első helyen. Szerencse is kellett hozzá, hogy pont azokon a szakaszokon voltam jelen a Blue Course-on, amikor a spanyol lány kétütéses előnyt szerzett, majd az három, sőt négyre nőtt. Kisebb kockázattal mehettem át a Red Course-ra, ahol a II.Hassan Golf Trophy versenyen akkor még a dél-afrikai Van Rooyen vezetett. A helyszínen követhettem, amikor a két fiú párharca döntetlenre alakult, majd ahogyan a spanyol Jorge Campillo átveszi a vezetést, végül megszerzi a győzelmet! Nem mindig van úgy, hogy a nyertes az utolsó flightból kerül ki, illetve nem mindig dönt jól az ember, hogy melyik csoportot követi, most ez is tökéletesen alakult. A díjkiosztó során a riporterek között tumultuózus jelenetek alakultak ki a jobb pozíciókért, ezt megszokhattuk máshol is.

(A két győztes)


Összegzés

Ezek szerint minden tökéletes volt, semmi probléma nem adódott Marokkóban? Nos, meg kell írnom az igazat, hogy két dolog, két hiányosság is erősen bántott, rontotta az összképet! Két alkalommal is előfordult, hogy egyszer a szálloda éttermében, egyszer a média-étkezőben kifogyott az eper a büféasztalról, és pár percet várni kellett, míg pótolták! A másik hiányosság, hogy alig jutottam szénsavas ásványvízhez! Ilyen nehéz tud lenni a tudósítók élete!

Azért házigazdámmal, Sarah Pitkowskival abban maradtunk: „Hope to see you next year”, azaz, remélem, hogy jövőre is találkozhatunk! Bárcsak úgy lenne!
                                                                                                        
Cservák László


További képek a Hungarian Golf Facebook oldalán!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés