Tisztelt Golfozók!

A Magyar Golf Szövetség a tegnapi napon Nyílt levelet kapott Huszti Györgytől. A  teljes körű tájékoztatás és a levélben elhallgatott előzmények bemutatása érdekében a Szövetség a nyílt levélre az alábbiakban reagál:

Először is szeretnénk egyértelműen kijelenteni: a Magyar Golf Szövetség a junior keret minden tagját egyenlő bánásmódban részesíti, felkészülésüket és nemzetközi szereplésüket jelentős összegekkel támogatja. 

A Magyar Golf Szövetség  a junior keret tagjai közül senkit semmivel nem büntetett, és senkivel semmilyen mértékben nem kivételez.

A Magyar Golf Szövetség sem szülőket, sem versenyzőket sem szóban sem írásban nem kritizál. Róluk – teljesítményüktől függően – kizárólag pozitív kontextusban nyilatkozik. 

A Magyar Golf Szövetség a mindenkori válogatott keretek tagjait sportteljesítményük, valamint a nemzeti válogatotthoz méltó etikus viselkedésük és hozzáállásuk alapján ítéli meg.

 

A levél előzményei:

Bizonyára minden golfozó számára ismeretes, hogy a Magyar Golf Szövetség egyik kiemelt feladata a Junior Válogatott Keretet támogatása. A Junior Válogatott támogatására 2018-ban közel 25 millió forintot fordít a Szövetség. A jelenlegi keretet év elején Hahn Roland junior kapitány jelölte ki a tavalyi eredményesség alapján. A junior kapitány minden versenyre ezen keretből válogatja ki az aktuális versenyre utazók végleges névsorát, előre meghirdetett szempontok, válogató versenyek, stb. alapján.  (E keret névsora megtekinthető a hungolf.hu oldalunkon).

Bármely nemzeti Válogatott tagjának lenni, viselni a címeres mezt, képviselni hazánkat nemzetközi versenyeken mindenki számára presztízs, elismerés, de elsősorban megtiszteltetés. Ezért a kitüntető és megtisztelő címért küzd minden sportoló, edző és szülő, aki(k) a golfot nem szabadidős tevékenységként, hanem versenysportként tekintik.

A Válogatott cím viseléséért és a szövetségi támogatásért azonban minden Válogatott Kerettagnak a Magyar Állam nevében eljáró  Szakszövetsége felé  kötelezettségei is keletkeznek. Ezek között a két legfontosabb tényező: a megfelelő szintű sportteljesítmény és  a legmagasabb szintű sportszerű, etikus viselkedés, a csapatom a hazám felvállalása itthon és külföldön. Válogatottként ugyanis nem önmagunkat, hanem Magyarországot, a magyar golfsportot, csapatunkat és a családunkat képviseli minden válogatott játékos.

Szomorúnak, érthetetlennek ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a levélben említett Junior Válogatott keret tagjainak szülei az itthoni válogató után egy nemzetközi versenyre kiutazva, a helyszínen közölték a junior kapitánnyal, hogy ők egyéni célokért küzdenek, ezek teljes körű megvalósítására törekszenek és csak saját magukat képviselik. A verseny teljes ideje alatt nyíltan elzárkóztak a nemzeti mez viselésétől, a kiutazott junior csapattól tüntetően külön tartózkodva, edzve, versenyezve. Mindezt megerősítendő a verseny közben odasétáltak a junior kapitányhoz és a két versenyző nevezési díját visszaadták a kezébe.

Mindez megismétlődött még egy nemzetközi junior versenyen. A kiutazott  Junior Válogatott összes tagja itt is címeres mezben versenyzett, kivéve azon két játékost akiknek szülei őket ettől  ismét eltiltották. Még sajnálatosabb az,  hogy itt nemcsak a címeres mez viseléséről van szó, hanem arról is, hogy e két fiatal versenyző a junior csapat többi tagjától is folyamatosan el van különítve, noha tudjuk, hogy a csapattagok között semmiféle személyes ellentét nincs. Ezt a közösséget bomlasztó, a csapat egységét szétszakító magatartást a gyermekekre nézve is igen károsnak tartjuk és erősen nehezményezzük.

Ezen versenyt  követően a Szövetség megkérdezte a szülőket, hogy a Nyílt Junior Bajnokságon válogatottként, avagy válogatotton kívüliként szándékoznak fiaikat indítani? Sajnos erre az egyértelmű kérdésre a két érintett Válogatott Kerettag szülei nem tudtak egyértelmű válasszal szolgálni.

A válasz helyett  azonban az említett szülőktől a Szövetség folyamatosan  olyan lenéző és negatív tartalmú, méltatlanul szidalmazó írásos és szóbeli támadásokat kap, amelyben mind a Szövetség vezetését, mind a junior csapat felkészülését, eredményességét lenézik, becsmérlik. A levelekből azt is megtudhattuk, hogy e két ifjú játékoson kívül (akik "egyéni célokért küzdenek  egyéni felkészüléssel") a többieket teljesen feleslegesen támogatjuk és készítjük fel, mert belőlük úgysem lesz semmi...

Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy ezekkel a támadásokkal szemben a Szövetség értetlenül áll, hiszen soha senki ellen – sem szóban sem írásban – rosszindulatú kritikai megjegyzést és/vagy véleményt nem tett közzé.

 

Befejezésként:

A Magyar Golf Szövetség teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki a válogatottság felkérését, a címeres mez viseletét Szövetsége és hazája képviseletét  junior kerettagként bármilyen versenyen visszautasítja, kicsinyíti, nevetségessé teszi.

A Magyar Golf Szövetség a jelenben és a jövőben kizárólag csak olyan sportolókat támogat, akik büszkék arra, hogy a Magyar Válogatott tagjai lehetnek és olyan sportolókat, akik versenyzésükkel, sporteredményeikkel méltóak a válogatott mez viselésére.

A Magyar Golf Szövetség a fenti szülői magatartást mind az érintett fiatal versenyzők, mind a teljes junior keret – mint fiatal sportolói közösség – számára megosztónak, károsnak és teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja. Az ilyen magatartás megszüntetéséért minden rendelkezésére álló eszközével fel fog lépni.

A Magyar Golf Szövetség vezetése ezúton jelzi, hogy  a felmerült problémát az érintettekkel személyesen tisztázni fogja, mert  teljes mértékben nyitott egy közös és az egész golfsportot pozitívan érintő megoldás megtalálásában. A további fejleményekről és a remélhető közös megegyezés tartalmáról annak létrejöttekor a golfozó közönséget tájékoztatni fogjuk."

 

Magyar Golf Szövetség

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés