Vadkerti tapasztalatai: „Hogyan kell nyílt versenyt szervezni?”

Mostanában központi téma a magyar golfozók körében a versenyszervezés, amely magában foglalja az előkészületeket (meghívó, versenykiírás), a versenynapokat és az ünnepélyes záró ceremóniát. Vadkerti Adél édesapja, László osztotta meg tapasztalatait a Szlovák Nyílt Bajnoksággal kapcsolatban.

Nagyon sok hasznos élménnyel lettünk gazdagabbak Szlovákiában. Érdekes volt látni, hogy ott hogyan állnak a játékosokhoz és a szervezéshez a rendezők.

A versenykiírás már 1,5 hónappal a verseny előtt felkerült és nevezni is lehetett. Körültekintőek voltak a startlistával kapcsolatban is. Az első napi tee time már négy nappal az indulás előtt elkészült. A bajnokság különlegessége volt, hogy két Cut-ot is húztak. Ez érdekesebbé tette a versenyt. Ami picit meglepett, hogy a gyakorlónapi greenfee, valamint az ebéd nem volt benne a nevezési díjban” – foglalta össze dióhéjban a legfontosabbakat, majd a részletekre is kitért:

„A klubházban kitettek egy hirdetőtáblát, amin a teljes versenykiírás, a pályán érvényes playing hcp táblázat (a vonatkozó elütőkkel), a nevezők, a startlista, a játékidő (mikor és hol kell lennie a játékosoknak) is olvasható volt. Emellett egy kis kódtábla, miszerint a 4 nap mindegyikén más-más színű lapon közlik az adott napra vonatkozó információkat: (1. nap fehér, 2, nap sárga, 3, nap kék, negyedik nap zöld).

Az első napon az indítás két elütőről történt: a lányok a 10-esről, a fiúk az 1-esről. A Flight-ok vegyesek voltak: egy jó, egy közepes és egy kevésbé jó HCP-s játékos.

A második nap teljesen megfordították az indítást (tehát nem eredmény alapján történt), a fiúk a 10-esről lányok az egyesről, de még azt is megcserélték, hogy aki délelőtt indult az első nap, az a másodikon délután.

A harmadik nap mindenki az egyesről indult, a lányok korábban, a fiúk később, és volt a fiú-lány szekció közt egy 20 perces szünet, sőt a délutánra eső flight-ok közt is volt egy 20 perces szünet.

A negyedik nap a 2-es flightokat 8 percenként indították Érdekesség, hogy mivel volt egy darab egyes flight, ott egy külön marker is játszott, hogy megmaradjon a versenyzés érzése, na meg persze legyen scorer-ja a versenyzőnek. Az utolsó 20 flight-nál 10-enként volt egy 20 perces szünet, szintén a kényelemesebb, várokozás nélküli játék miatt.

Az online score is érdekes volt. Az első két nap csak a 9-es után volt, és egyszerűen lefényképezték a scorekártyán, hogy ne tartsák fel a versenyzőket és onnan vezették fel a rendszerbe.

A harmadik és negyedik nap már volt a 9-es és a 14-es után live score. Ha még a 6. lyuk után is lett volna, akkor a klubházban izguló szülők még jobban tájékoztatva lettek volna csemetéjükről.

Hiányosságok: egyik nap sem volt indulócsomag, se egyetlen ebéd vagy vacsora, ami más versenyeken megszokott.

Összességében a szervezés nagyon korrekt volt, a játék menete egyenletes volt végig, ezt csak másolni érdemes mindenhol.”


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés