Íme, ez történt tavaly a Match Play Bajnokságon

A  VI. Magyar Nyílt Match Play Bajnokságot a hagyományoktól eltérően új helyszínen, a Magyar Golf Club-ban rendeztek meg 2017. június 9. és 11. között. A magyar élmezőny - köztük a címvédő Vadkerti Adél és Greff Bálint – mellett osztrák, szlovén és orosz játékosok is neveztek. A háromnapos, világranglista pontokat érő verseny során összesen öt kört játszott a 48 induló játékos, 12 nő és 36 férfi.

Első nap: Kialakultak a csoportok

Az erősorrend kialakulását a pénteki stroke play verseny adta, amelynek eredményei alapján 16 fős csoportokba osztották a játékosokat, akik ezt követően négy match play játék során döntötték el a csoporton belüli helyezéseket.

Kötél Benceremek formában játszott és megnyerte a stroke play selejtezőt szlovén riválisával, Strim Zan Luka-val egyetemben +1-es score-ral. Míg a nőknél Morozova Sofia (+2) bizonyult a legjobbnak. Kisebb-nagyobb meglepetések is voltak. Bravúrt elérve, Somogyi Bence például 82-es körével biztosította helyét a legjobbak között alig 12 évesen, míg ugyanúgy nevesebb riválisait megelőzve a főtáblára jutott Hideg János is.

Főtábla (1-16.)

Kötél Bence (73), Strim Zan Luka (73), Rózsa Dávid (76), Zwirner Timothy (77), Rózsa Dániel (78), Kemény Kevin (78), Závaczki Bálint (78), Greff Bálint (78), Holló Zsombor Péter (80), Koller György (81), Somogyi Bence (82), Hatvári Árpád (82), Meznerics Gergely (82), Csányi Olivér (83), Dr. Horváth Péter (84), Hideg János (84).

A 12 főt számláló női mezőnyben Morozova Sofia érte el a legjobb eredményt (74 ütés), a címvédő Vadkerti Adél (77), valamint Szabó Antónia (80) előtt. További sorrend: Czernecki Laura Panna (84), Kiss Polett Karolina (86), Orosz Vanda (87), Tóth Maya Napsugár (90), Jaczkovics Emma Éva (90), Szántó Sára (90), Berkenyei Daniella (94), Vu Fanny (103), Dr. Lénárt Ágota (123).

Második nap: Családi versengés, hole in one és Polly bravúr

A pénteki erőfelmérő után (stroke play) szombaton két match play kör várt a résztvevőkre. Kiderült, hogy ki az a 4-4 játékos a nőknél és a férfiaknál, akik között ott van a 2017-es match play bajnok!

A férfiaknál többnyire a papírforma érvényesült délelőtt, a címvédő Greff Bálint, Kötél Bence, a Magyar Kupa bajnoka és Závaczki Bálint is hozta a kötelező győzelmet, míg Rózsa Dávid és Csányi Olivér izgalmasnak ígérkező párharcából a 2016-os felnőtt bajnok Dávid került ki győztesen, így délután öccsével, Rózsa Danival mérhette össze erejét, aki szoros csatában múlta felül Hatvári Árpit. Nem ez volt azonban az egyetlen családi rangadó, ugyanis délután a második match play fordulóban Tóth János és ifj. Tóth Janó feszült egymásnak. Ne feledkezzünk meg azonban, a „BB” csapat házi csatájáról sem, Kötél Bence és a címvédő Greff Bálint között.

Megvan a Final Four mezőnye

A „BB” team viadalából délután Bálint, a Rózsa testvérek versengéséből Dávid került a legjobb négy közé. Hozzájuk az osztrák, Zwirner Timothy, valamint a szlovén Strim Zan Luka csatlakozott a döntőbe jutásért. Az alsóház (17-32.) mezőnyében a Tóth család apa-fia párharcából az ifj. Tóth Janó került ki győztesen.

A hölgyeknél a stroke play négy legeredményesebb játékosa, Morozova Sofia, Vadkerti Adél, Szabó Antónia, Czernecki Laura Panna pihent, ők a második, délutáni match play körben csatlakoztak a délelőtti forduló győzteseihez.

Délután megismétlődött a 2016-os döntő, ugyanis Tóth Maya Napsugár – Vadkerti Adéllal került szembe, ám ezúttal is a címvédő győzelmével zárult az összecsapás. A nap egyik meglepetését Kiss Polett Karolina szállította, aki legyőzte a 2016-os felnőtt női magyar bajnokot Szabó Antóniát, így az elődöntőben a címvédő Vadkerti Adéllal küzdhetett meg a fináléba jutásért. A másik ágon Morozova Sofianak viszonylag könnyebb volt a sorsolása. Favorithoz méltóan Jaczkovics Emma Évát legyőzve jutott az elődöntőbe, ahol Czernecki Laura Panna várt rá, aki szoros csatában győzött a remekül játszó Orosz Vanda ellen.

A szombati nap megkoronázásaként két hole-in-one is született, Baldauf László és az osztrák Zwirner Timothy révén, akik a 14. szakaszon érték el ezt a bravúrt.

Izgalmas küzdelmek a bajnoki címért

A népesebb férfi mezőnybenmegvolt az esély, hogy a nemzetközi döntőben magyar golfozóknak szurkolhassunk. Ám Greff Bálint és Rózsa Dávid is kikapott ellenfelétől az elődöntőben, így az ő meccsük, - a nyílt kategória dobogós helye mellett, - a magyar bajnoki címről döntött. Végül az összecsapás Rózsa Dávidgyőzelmével zárult, így a 2016-ban Kisorosziban megszerzett felnőtt bajnoki címe után, most egy magyar match play elsőségnek örülhetett. Dávid Csányi Olivért, Rózsa Dánielt és Bálnát legyőzve végzett a hazai mezőny élén. A magyar dobogó harmadik fokára a korosztályos bajnok (2015-2016) és Magyar Kupa győztes (2016) Závaczki Bálint állhatott.

A nyílt kategória a szlovén Strim Zan Luka győzelmével zárult. A második helyen a Zwirner Timothy végzett.

Nemzetközi: 1.Strim Zan Luka, 2. Zwirner Timothy, 3. Rózsa Dávid

Hazai: 1.Rózsa Dávid, 2. Greff Bálint 3. Závaczki Bálint

A nőknél Morozova Sofia rajt-cél győzelmet aratott. A stroke play körben a legjobb női eredményt hozta. Az elődöntőben Jaczkovics Emma Évát és Czernecki Laura Pannát, majd a fináléban Vadkerti Adélt (aki hazai címét megvédte) legyőzve nyerte meg a nemzetközi kategóriát. A nyílt kategória harmadik helyén Kiss Polett Karolina zárt, aki Czernecki Laura Pannát győzte le a bronzmeccsen.

Nemzetközi:1. Sofia Morozova 2. Vadkerti Adél 3. Kiss Polett Karolina

Hazai: 1. Vadkerti Adél 2. Kiss Polett Karolina 3. Czernecki Laura Panna

 

Íme, a 2018-as Match Play Bajnokság STARTLISTÁJA ITT!

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés