Bronzérem Marrakeshben a Gymnasiade-n

Az elmúlt egy hétben (május 2-9.) az afrikai ország első ízben adott otthont a középiskolások világjátékának. Évek óta Magyarország is résztvevője ennek a kétévente megrendezendő eseménynek. Idén 46 ország több mint 2600 sportolója versenyzett 16 sportágban. A magyar színeket a golfban, Závaczki Bálint a Pannónia Junior Akadémia tagja képviselte. Závaczki Zsolt végig ott volt a fia mellett a tornán és autentikus beszámolóval szolgált lapunknak.

Előzmények

A tavalyi Universiade után, ahol Rózsa Dávid versenyzett, már a második versenyzője az akadémiának, aki ilyen világjátékokon részt vett. A versenyt a város egyik legszínvonalasabb pályáján, a The Montgomerie Golf Clubban rendezték meg. A pálya 6235 méter hosszú volt. Az amúgy teljesen sík területre épült 18 szakaszt hullámos fairway-ek és még hullámosabb greenek jellemezték. A minősége európai viszonylatban is kiemelkedően jónak mondható, úgy a greenek minőségében és gyorsaságában, mint a fairway-ek tökéletes tömörségében. Az itteni sivatagos éghajlatnak megfelelően a hajnali igen hűvös napkezdet után délutánra 28 fok körül volt árnyékban. Jó szolgálatot tett, a bag-ben kötelező tartozék, az 50 faktoros naptej.

Ugrás az ismeretlenbe

A versenyre két gyakorló napon volt lehetőségünk felkészülni. Erre nagy szükség is volt, hiszen birdie book hiányában az első nap szinte vakon játszottuk a szakaszok nagy részét. Második napra jónéhány szakaszt teljesen más stratégiával kellett megjátszani, mint amit az első napon kitaláltunk. De nem csak ez volt, amin variálni kellett. Itt találkoztunk először olyan bunkerekkel, amelyekben a vörös sivatagi homok volt. Bár a terv az volt, hogy kerüljük el ezeket, mégis az tűnt a legjobb megoldásnak, ha megpróbáljuk kezelni.

Egy sima, egy fordított

Az első versenynap olyan volt, amikor minden összejött, ráadásul teljes szélcsendben lehetett golfozni. Ekkor -2-es eredményt ért el Bálint, amivel első nap után vezette a versenyt. A második napon két ütős szél uralta a pályát. Ez a körülmény nem szokta alapvetően zavarni Bálintot, most mégis háromszor tévesztett ütőt a felkerülő esetében. Ennek az lett az ára, hogy kétszer a lehető legrosszabb bunkerpozícióból kellett folytatnia. Meg is lett az eredménye, mindhárom esetben bogey volt a pálya „jutalma”. Ezekkel a hibákkal együtt +2 lett a második nap. Ekkor a harmadik helyen állt, két 18 éves francia srác mögött, akik mindketten +1.0-es hcp-esek voltak. Az első három ütésre, a második két ütés távolságban. Bálint mögött pedig egy ütéssel lemaradva a negyedik helyen egy 0.9-es hcp-es versenyző „áhítozott” a dobogóra.

Izgalmas végjáték a dobogóért

Az utolsó flight-ban fej-fej mellett játszottak a versenyzők. Hogy milyen szoros volt arról az tanúskodik, hogy a befejező napon mindhárman hcp-et javítottak.

Bálint így megőrizte harmadik helyét, amivel értékes bronzérmet szerzett a 68 fős magyar delegáció tagjaként. A teljes éremszerzés ezen a világjátékon a magyar színekben, 6 arany, 13 ezüst és 8 bronz. Ezúton is szeretnénk gratulálni a helyezetteknek, az érmeseknek és minden résztvevőnek egyaránt, valamint szeretnénk megköszönni a csapatvezetőknek az áldozatos munkát, amit éjt nappallá téve végeztek az egy hét alatt.

Bálint sport pályafutása során, eddigi legnagyobb közös élményünk volt ezen az eseményen részt venni a magyar csapat tagjaként. Erre a marokkói Gymnasiade-ra úgy fogunk visszaemlékezni, hogy itt érte el Bálint a pluszos hcp-et.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés