Rózsa Csilla már a jövőre koncentrál

Mosolyog kívül-belül. Őszinteségével, kedvességével szinte lefegyverzi az embereket. Lajtai-Rózsa Csillát, profi golfozónőnket gyorsan megszerették és megkedvelték a Symetra Tour játékosai, ráadásul nagy örömére Ámor nyila is eltalálta. Csicsivel szerkesztőségünkben beszélgettünk még Amerikába való visszatérése előtt a 2017-es év meghatározó pillanatairól.

HG Összességében nagyon jó éved volt. A szezon első harmadától eltekintve nem is nagyon volt mélypontod, majd jött a finálé… Mi történt?

RCS Őszintén szólva a végére kicsit lepunnyadtunk. Egyszerűen túl sok idő telt el a Stage II., illetve a döntő között. Másrészről úgy érzem, sajnos sikerült beleesnem a tavalyi hibámba. Túlságosan piedesztálra emeltem a versenyt, ahelyett, hogy úgy kezeltem volna, mint bármilyen másikat. Sajnos én és Dan sem kezeltük jól a helyzetet, melynek ez lett az eredménye. Pár napig szomorú voltam, de a csalódás már a múlté. Jövőre tiszta lappal kezdünk! El kell fogadnunk, hogy nem lehet átugrani éveket, a tanulópénzt meg kell fizetni.

HG Hogy egy kicsit vidámabb vizekre evezzünk: Milyen kapcsolat van köztetek Dannel?

RCS Én kicsit az az álmodozós, felhőkben járós vagyok, ő meg sokkal racionálisabb, két lábon járó típus. Dan szeret mindent megtervezni. Ő szervezi az utakat, hogy hova, mikor és hogyan menjünk, én meg álmodozhatom és csinálhatom azt, amiben én vagyok jó! :)
Jól kiegészítjük egymást és profikhoz méltóan ketté tudjuk választani a munkát a magánélettől. Természetesen elkerülhetetlen, hogy a golfot hazavigyük, hiszen mi más is lehetne a központi téma a versenyszezonban?!

HG Hogyan kell elképzelnünk a kapcsolatotokat? Hasonló, mint Hosszú Katinkáék esetében?

RCS Egyáltalán nem. Dan nem az edzőm, tehát nem mondja meg, hogy pontosan, miből mennyit csináljak. Ő a caddym, aki egy olyan támaszt nyújt a pályán, amire egy profi játékosnak szüksége van. Ez főleg nehéz helyetekben jön elő. Amikor minden jól megy és flow élményed van, akkor minden megy magától, mint a karikacsapás. Amikor azonban elbizonytalanodok, ő ott van, és mint egy külső szemlélő, vagy egy jó villámhárító próbál rendbe szedni mentálisan.
A kapcsolatunkban egyelőek vagyunk. Én végzem a napi edzéseket, és előttem mindig a következő megoldandó feladat lebeg, míg ő továbblát ennél. Pontosan megtervezi lépésről-lépésre, milyen kisebb célokat kell teljesítenünk, hogy elérjünk oda, ahová tartozni szeretnénk. Kvázi egy sínen tart, ami eddig nagyon hiányzott nekem.

HG És ezeket a kisebb célokat sikerült elérnetek?

RCS Nagyrészt, de ezekhez folyamatosan adódtak hozzá. Szokták mondani, evés közben jön meg az étvágy! Amin nagyon sokat dolgoztunk az a (pre-shot routine) routine, a beállástól a próbaswingeken keresztül az elütés pillanatáig. Ennek a folyamatnak van egy ritmusa, egy adott időintervalluma és a lényeg, hogy ez mindig ismétlődjön. Főként nyomás allatt van valami biztos pont amibe lehet kapaszkodni.
Amikor én elkezdek izgulni, hajlamos leszek belassulni, ami túlagyaláshoz és a félelmek megjelenéséhez vezet, aminek sajnos az ütés minősége látja kárát. Ezért fontos, hogy tartsam a tempót. Ebben sikerült sokat előrelépnem!
A szezon végi Top 10-es helyezés volt a másik kisebb cél, amit nem sikerült elérnünk.

HG Jövő évi tervek?

RCS Úgy gondolom, ez egy nagyon jó kis tanuló év volt. Sikerült nagyon jól beilleszkednem és a döcögős kezdés után elkapni a fonalat. Kellettek az első félévben jött pofonok, hogy egy ennyire erős hajrát teljesítsek. Onnantól kezdve, hogy elhittem, itt a helyem, az eredmények is szépen jöttek, amire már a versenytársak is felfigyeltek. Már nemcsak a mosolygós, aranyos lányt látták bennem, hanem ellenfelet is.
Az egyik ilyen csúcspont a Stage II. volt, amikor több napon át vezettem a versenyt és bár a végén nem sikerült megőriznem az első helyet, el kell ismerni, egy jobb játékkal győztek le. De ez is olyan, amit át kellett élni.
Volt szerencsém olyan veteránokkal is beszélgetni az év során, mint Nancy Lopez, Nancy Scranton, Lorie Kane. Ők már stressz mentesebben látják a világot, hiszen ők voltak ott ahol most mi. Az ő tanácsaik is rengeteget segítettek. Nem beszélve a versenyen lévő helyi emberekről, akik közül ma már többen követik a pályafutásomat és szurkolnak nekem.
Jövőre pedig úgy gondolom, reális cél lehet a Top 10-es helyezés!

Végezetül szeretném megköszönni a magyar golftársadalom szurkolását és pozitív energiáit. Mindenkinek sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!

(Kép Facebook / Csicsi a szurkolók gyűrűjében)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés