„A támogató légkör nagy hajtóerő”

Minden szempontból meghatározó és élményekkel teli időszakon van túl Somogyi György és családja, akik az elmúlt három hetet a spanyolországi Marbellán töltötték. Kint létük alatt olyan pozitív impulzusokkal gazdagodtak, melyeket eddig nem tapasztaltak még életük során. A magyar golf Gyuri bácsijával szinte madarat lehetett volna fogatni beszélgetésünk során. Minden szaván érezni lehetett a golf iránti mérhetetlen szeretetét.

„Egyszerűen hihetetlen volt! Ha két szóban kéne összefoglalni az edzőtábor üzenetét, azt mondanám „támogató közeg”.  Tízedik éve járunk feleségem testvéréhez rokonlátogatóba, Guadalmina mellé, de ez volt az első alkalom, amikor igazán betekinthettünk egy spanyolországi golfklub, nevezetesen a Real de club Guadalmina mindennapjaiba”– kezdte beszélgetésünket Somogyi Gyuri.

HG Hogyan jött ez a lehetőség?

SGY A dolgok szerencsés alakulása hozta így, de tudjuk, az életben nincsenek véletlenek. Korábban a junior válogatott edzőtáborozott itt Böndicz Gergő vezetésével, akinek a hathatós közreműködésével sikerült felvennem a kapcsolatot Marc Mueller-Baumgart pro kollégájával. Én csak annyit szerettem volna elérni, hogy Bencus az ottani juniorokkal edzhessen, játszhasson, ezzel szemben Marc felhívott másnap és azt mondta, hogy az elnök úr vár minket 3 órára. Köpni, nyelni nem tudtam hirtelen.

A magyarokra jellemzően kissé szkeptikusan álltam a dolgokhoz, ennek ellenére a találkozó minden elvárásomat felülmúlta. Ignacio Jose Del Cuvillo úr szívélyesen fogadott, mintha csak a Pannónián találkoztunk volna régi ismerősként és meghívta Bencét a junior vs. pro + szülők Ryder Cup versenyére, amit a junior csapatnak már 5 éve nem sikerült megnyernie. Bencus a junior csapat tagjaként egy kislánnyal játszott párban és mit ad Isten, mit nem, megnyerték partijukat és hozzájárultak a csapat győzelméhez.

Ennek az elnök úr úgy megörült, hogy odament Bencéhez és felajánlotta neki, hogy az itt tartózkodása 3 hetében ingyen játszhat, ráadásul meghívta a következő hét pro-am versenyére is, ahol, mint díszvendég szerepelhet. Egyszerűen alig hittük el, hogy ilyen megtörténhet!

HG Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok klubélet tekintetében?

SGY A támogató légkör. Ezek nem feltétlenül pénzbeli dolgok, hanem figyelmesség, gesztus, amivel élménnyé teszik egy-egy fiatalnak, vagy bármelyik korosztálynak a golfozást. Láttuk a juniorokat, hogy suli után csapatban jöttek gyakorolni néhány órát, akikhez mi is csatlakoztunk.

A klub mindent megtett, hogy közösségi élménnyé emeljék a golfot. Hetente több versenyt is rendeztek nőknek, illetve a férfiaknak, de volt olyan alkalom, amikor bridzs parti volt a klubházban. Azt hozzátenném, hogy ez az időszak nem főszezon volt, ennek ellenére a pálya tele volt és mi is olykor csak délutánra kaptunk időpontot. A klub több mint 1500 tagot számlál, köztük körülbelül 150 juniort. Nem tapasztaltam semmiféle áskálódást, vagy felháborodást, hogy én ezzel, vagy azzal nem szeretnék egy flightba kerülni..

Nagy élmény volt és ezért csak hálásak lehetünk. Amikor hazautazásunk előtt elköszöntünk a klubházban megismert emberektől, az elnök úr felpattant az asztalától, átölelte Bencét és azt mondta: „Ez az én magyar champion barátom!” Minden szempontból maradandó élménnyel és sok tanulsággal tértünk haza, amit úgy gondolom a magyar golfsportba is át lehetne ültetni. Ez nem feltétlenül pénzkérdés, hanem figyelmesség semmi több. Közösséget kell építenünk!

Ajánlanám mindenkinek szíves figyelmébe még az Osztrák Golf Szövetség oldalát, ahol egy tudósítás olvashatnak az osztrák válogatottak Floridai edzőtáborozásáról, ahol a fiatal amatőrök és profik együtt edzenek, ami szintén megfontolandó kezdeményezés lehetne hazánkban is.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés