Üdv itthon, bajnok!

Exkluzív interjú Kocsis Rékával

A minap egy élő legendával volt alkalmunk beszélni, mégpedig Kocsis Rékával, aki a 90 –es és a 2000-es évek elején maghatározó alakja volt a magyar golfnak.  Ez idő alatt 10 női bajnoki címet szerzett, amivel örökre beleírta magát a magyar golf történelemkönyvébe. A hétvégén barátnői – Palotásné Horváth Zsuzsa és Kaincz Kati - oldalán tűnt fel a kisoroszi Magyar Golf Clubban, mi pedig, kapva az alkalmon meg is szólítottuk.

 

HG Milyen apropóból látogattál haza?

KR Kevesen tudják, de azért ez a "Floridában élés" nem teljesen igaz. Inkább kettős életnek mondanám, ugyanis 5-6 hónapot mindig itthon töltök. Jellemzően a téli hónapok valamelyikét, valamint májustól egészen szeptember végéig. Szeretem Magyarországot és még az is benne van a pakliban, hogy idővel végleg hazaköltözünk.

HG Milyen érzés találkozni és játszani a régi ismerősökkel, barátokkal?

KR Mindig fantasztikus érzés itthon lenni… talán a szívem is gyorsabban ver ilyenkor. Külön öröm, hogy a hozzám közel álló barátaimmal sosem szakadt meg a kapcsolat, sőt többször voltak már nálam Floridában. Remélem, ez a hagyomány a jövőben sem szakad meg.

HG Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?

KR Egyszerűen minden! Ezek sokkal inkább érzések, mint megfogató konkrét dolgok. Mindezek ellenére nagyon szeretem Floridát is. Igazi golfparadicsom, ahol minden sarkon van egy golfpálya, baráti árakkal, kedves személyzettel és klubtagokkal.

Mindemellett az időjárás is fontos tényező, általában kellemes tavaszi vagy nyári idő van. Kivéve persze a mostani extrém helyzetet, bár ahol mi élünk (Clearwater) nem annyira szélsőséges az időjárás. Egyszerűen csak hidegebb van, mint a megszokott.

Kocsis Réka még 2009-benHG Megszámlálhatatlan bajnoki címet szereztél itthon. Mekkora szerepet játszik a golf jelenleg a mindennapi életedben?

KR Nem könnyű feldolgoznom és elfogadnom azt, hogy a játéktudás és az eredményesség már messze elmarad a régitől, de azt hiszem most már el tudtam engedni az ebből fakadó frusztrációmat. A bajnoki címek megnyerése rendkívül szép időszaka volt az élemnek. Soha nem felejtem el azt a sok segítséget, amit a hazai klubomtól, az Old Lake-től és edzőmtől Damian MacPhersontól kaptam. Fontos számomra, hogy valami nyomot hagyjak, és úgy érzem ez sikerült. Sokat köszönhetek ennek a sportágnak és jóformán létezni sem tudnék nélküle. Olyan lenne, mintha nem vennék levegőt. A munka, és a család mellett próbálok legalább heti kétszer a pályán lenni.

HG A Dunedin Golf Clubban miben más a klubélet, mint  itthon?

KR Bármilyen meglepőnek is hangzik, de nem sokban tér el a hazaitól. Ugyanúgy szerveznek versenyeket, ott is megvannak a megszokott klikkek és társaságok. A verseny lebonyolításban sem látok lényegi különbséget, viszont a nevezési díj jóval alacsonyabb. Nyeremények tekintetében azt mondhatom, hogy egy-egy magyarországi nívós versenyen, versenysorozaton jóval értékesebbeket osztanak ki. Talán ennek az az oka, hogy a kinti emberek nem igazán igénylik.

(kép: Kocsis Réka még 2009-ben)

A legnagyobb különbség a taglétszám. Sokkal többen űzik a sportot. A kinti klubomban például, csak a női tagok száma 97. Nekik minden nap rendeznek versenyt más-más játékformában 3, vagy 5 dolláros nevezési díjjal, amit a végén szétosztanak a legjobbak között. A hölgyek nagyon komolyan veszik ezeket a megmérettetéseket és sokszor 25 centért is véres küzdelem folyik.

Emellett a női tagok egyéni kisebb klubokat is létrehoztak, melynek eredményeit folyamatosan vezetik a női öltözőben kialakított kis társalgóban. A játék izgalmát a tétek jelentik. Igyekeznek minden szempontból élvezetessé, izgalmassá tenni a játéknapokat.

HG Milyen tétekre kell itt gondolni?

KR Például a "Két ütő klubjában", aminek én is a tagja vagyok (4 fős társaság), ha a csapatból valaki egy par3-as pályán egy birdiet üt, akkor a többiek fizetnek neki 1 dolcsit. Tehát egy birdivel rögtön nyertél 3 dollárt.

Komolyabb kihívásokból 5 verseny van egy évben. Az egyik legnagyobb a klubbajnokság, melynek keretében saját, névre szóló parkolóhelyért folyik a harc, ami közvetlenül a klubház mellett van. Ezen kívül baráti pályák között zajló versenysorozatot is rendeznek, ahol a cél, hogy minél feljebb végezz a ranglétrán. Nagyon szeretem ezeket, mivel olyan privát pályákra is eljuthatok, ahova talán nem mennék egyébként.

A másik nagy kedvencem a Kanada-USA összecsapás, ami szintén csapatverseny. Minden évben eljön egy 20 főből álló női csapat Kanadából és velük versengünk. Mindig nagyon vicces és izgalmas a 3 napos játék.

HG Nálatok családi program a golf?

KR Nagy szívfájdalmam, hogy a fiaim nem igazan éreztek rá a golfjátékra, pedig szinte a golfpályán nőttek fel, 6 hetes koruk óta jöttek velem. De nem adom fel! Igyekszem a mozdulatokat bevésetni az izommemóriájukba, hátha később kedvet kapnak. Egyébként minden szombaton van egy másfél órás edzés a gyerekeknek, ami 5 dollárba kerül. Maximum 6-8 gyerekkel foglalkoznak egyszerre.

HG Mennyire követed az itthoni golfeseményeket, illetve a magyar játékosokat?

KR Nálam ez nem lehet kérdés! Nagyon drukkolok és szorítok a tehetséges fiataloknak. Annyira jó lenne, ha a világ minden táján jelen lennénk a nemzetközi golféletben.

HG Mikor találkozhatunk veled újra egy magyarországi golfpályán?

KR Remélem, még marad az enyhe idő és kijutok valamelyik pályára januárban és februárban is. Majd irány Florida és május 20-án jövök vissza. Igyekszem minél több versenyen elindulni. Cél, hogy 2018-ban a ranglistán eljussak az 5. helyig.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés