Csányi: Erősebben térek vissza!

2017-es felnőtt bajnokunk, Csányi Olivér járt szerkesztőségünkben kiutazása előtt, és meglepő őszinteséggel osztotta meg amerikai első féléves tapasztalatait. A nehézségekről és a sikerekről is beszélt, valamint azt is megtudtuk, hol képzeli el magát néhány év múlva. Olivér feltöltődve és elszántan készül a második szemeszterre, ami alatt kiderül, sikerül-e megnyerniük a hőn áhított regionális bajnoki címet és bekerülniük a Chicagóban rendezendő nagy döntőbe, ahol a legnagyobb és legerősebb amerikai egyetemekkel vehetik fel a versenyt.

 

HG Hogyan teltek az ünnepek?

CSO Nagyon jó volt végre egy kicsit a családdal és a barátokkal lenni. Őszintén szólva, honvágyam volt már. Nagyon hiányzott a budapesti légkör is, hiszen itt minden egy karnyújtásnyira van - egy pláza, egy mozi –, szemben Amerikával, ahol ezekért a dolgokért több órát kell utaznom. Az itthon töltött időm a pihenésről szólt. Úgy érzem, készen állok a következő félév kihívásaira! Új szemeszter, új esélyek!

HG Hogy viselte a családod, hogy ennyire távol vagy tőlük?

CSO Elég nehezen, de nagyon büszkék rám! Anyát és a húgomat, Lizát viseli meg jobban, míg Apa jobban kezeli a kialakult helyzetet. Mindegyikük tudja, hogy Amerikában van a legnagyobb esélyem megvalósítani az álmaimat. Sajnos ez egy ilyen helyzet… az életben semmit nem adnak ingyen, ezt már megtanultam a bajnoki címet illetően is. Magam sem gondoltam egyébként, hogy ennyire nehéz lesz távol tőlük…

(Kép: Csányi László Facebook)

HG Ha már szóba hoztad az álmokat. Mik Csányi Olivér vágyai és céljai?

CSO Szeretnék játszani legalább egyszer a US Masters-szen!  Tudom, erre talán sokan azt mondják itthon, hogy csak álmodozó vagyok, de én ezért kelek fel minden reggel, és edzem napi több órát, hogy egyszer ott lehessek. Ez a legfőbb cél a profi álmaim mellett.

HG Úgy érzed ehhez minden feltétel adott az egyetemen?

CSO Igen! Golfedzés terén nagyon színvonalas oktatásban részesülünk, hála az edzőnknek, aki nagy szaktekintély. Ő volt a 180. pro a világon, aki elvégezte PGA Masterst. Emellett rendkívül nyitott személyiség, bármikor leül a csapattagokkal konzultálni. Igyekszik kihozni mindenkiből a legjobbat. A céljai egyértelműek: szeretné megnyerni a regionális bajnoki címet és ezáltal bekerülni a chicagói döntőbe, ami már önmagában is nagy szó lenne. Másrészről profikat akar nevelni belőlünk.

Maga a suli is nagyon lojális a sportolóival. Büszkék ránk, folyamatosan beszámolnak az eredményeinkről. Szerencsénkre a felsőoktatási rendszer is humánusabb, mint itthon. Úgy jöhettem haza a szünetre, hogy már nem voltak vizsgáim, míg az ismerőseim nagy része azzal töltötte az ünnepi időszakot, hogy tanultak a vizsgáikra. 

HG Milyen véleménnyel van rólad?

CSO Pozitívan áll hozzám. Azt mondta, ilyen golfswinget még nem látott a NAIA évei alatt és nem igazán érti, miért ennyi a stroke átlagom / 75.8- a szerk./. Szerinte ilyen adottságokkal és technikával folyamatosan tudnék piros számokat elérni, azaz mínuszt játszani.

HG Milyen eszközök állnak a rendelkezésetekre?

CSO Az egyetem területén Swing analízis rendszert, FlightScope-ot, valamint egy elkülönített putting greent biztosítnak, amelyen 9 lyuk van. Emellett egy driving range is a rendelkezésünkre áll. A konditermi edzéseket egy felszerelt fitneszteremben végezhetjük, személyi edzők felügyelete alatt.

HG Miből áll egy golfedzés?

CSO Csoportos edzések vannak, azaz mind a 9 játékos ott van a csapatból. Intenzív bemelegítéssel kezdünk, amit egy kis rövidjáték gyakorlás követ, majd indulhat az egymás elleni verseny, különböző szituációs feladatokon keresztül, melynek tétje, hogy a legjobbak az első flightba kerülnek aznap. Például homokon keresztül flop shot, ki tudja közelebb a rövid pinre megjátszani a labdát.

HG Hogyan dől el, hogy ki utazik a versenyekre?

CSO Az első versenyig mindenki játszik több kvalifikációs versenyt és a legjobb három automatikusan megváltja a helyét a tornákra az adott szemeszterben. A maradék két-három pozícióért pedig ádáz csata folyik.

HG Te hányadik vagy a csapatban?

CSO Jelenleg a második legjobb vagyok, 11 versenynap után két tizeddel maradtam le az első helyről. Azt szeretem a golfban, hogy nincs két ugyanolyan kör, mindig tanulsz valami újat!

HG Milyen bajnokságban vagytok?

CSO Az amerikai egyetemi bajnokságban két nagy szervezet van, az NCAA és a NAIA. Az NCAA három osztályában folyik a versengés: Divizió 1.-2.-3. A D1-ben az elit magán és a nagy állami egyetemek találhatóak- gyakran 25-30.000 diák-, értelemszerűen onnan kerülnek ki legtöbben a NHL, NFL, NBA, MLB, valamint az elit golfsorozatokba. Én a NAIA-ban játszom, a William Jessup University színeiben. A NAIA a D1 alsóháza és a D2 felső része színvonalának felel meg. Az én egyetemem 1500 fős szemben a már említett több tízezer fős iskolákkal, így az egyetlen kiugrási lehetőségünk, hogy a bajnokságot megnyerve játszhassunk a legjobbak ellen a chicagói döntőben. Ez a cél!

HG Miben fejlődtél mióta kint vagy, azaz miben más a júliusban bajnokságot nyerő Csányi Olivér, mint a mostani?

CSOA bajnok Csányi Olivérnek voltak elég komoly hibái, fejben még nem volt elég erős, ami meg is mutatkozott Tatán az utolsó napon. Úgy érzem ez már a múlt. Ma már jobban tudom kezelni a feszültebb helyzeteket, fent tudom tartani a koncentrációmat, másrészről a pályastratégiában is előreléptem. A driveremet és fáimat sem túl gyakran használom, annak ellenére, hogy kint a pályák hosszabbak és nyitottabbak, mint az itthon megszokott. Ez egyébként kimondottan fekszik nekem, ugyanis itthon évek óta hosszú játékosnak számítok.

Sajnos a puttom eközben elcsúszott, elvesztettem a hitem bennük, amit a beilleszkedésnek tudok be. Egy teljesen új világba csöppentem. A többi csapattársamnál is olyan hibák jöttek elő a játékukban, ami eddig még soha. Decemberben azonban sikerült ezen a téren is előrelépnem és bár még nem az igazi, de a gurításaimba vetett hitem kezd visszatérni. 

HG Mennyivel másabb a verseny lebonyolítás?

CSO Általában a gyakorlónap vasárnap van, míg a 3X18 szakaszos verseny a rá következő két napban. Hétfőn két kör, míg kedden egy, majd utána utazunk vissza az egyetemre és másnap már reggel óráink vannak.

HG Mennyire volt ezt nehéz megszokni?

CSO Nem volt egyszerű! Sokkal nagyobb a terhelés… 2 nap 3 kör, plusz nem használhatsz trolit, amihez hozzá kellett szoknom, hiszen itthon nem így volt. Ebből kifolyólag jól meg kell gondolni, hogy mit viszel magaddal. A szerencse az, hogy az edző odajöhet hozzád, egyrészt tanácsokat adni, ami nagy segítség verseny közben, másrészt a feleslegesnek tűnő dolgokat, pl. esőkabátot, esernyőt az ő bagjében tartjuk, és szükség esetén odahozza nekünk. 

HG Mi okozta a legnagyobb nehézséget kint?

CSO A nyelv. Nem is szóban, hanem sokkal inkább írásban. Rengeteg esszét kellett írnom napi szinten. Az elején először megírtam magyarul, majd lefordítottam angolra. Kvázi kétszer annyi házit írtam, mint a többiek. Ezt meguntam és onnantól kezdve már angolul írtam csak. Szerencsére egyre jobban megy, amit az átlagom is bizonyít, 3,25 lett. Ami nagyon jónak számít, hiszen a legjobb érdemjegy kint a négyes.

HG Hol képzeled el magad 5-10 év múlva?

CSO A cél egyértelműen a diploma megszerzése, majd szeretnék elhelyezkedni egy amerikai cégnél, de itthon élni és dolgozni, közben pedig elérni a profi golfozói álmaimat.

HG Mit tanácsolsz azoknak, akik szintén eljátszottak már az amerikai ösztöndíj gondolatával?

CSO Ha valaki tényleg profi golfozó szeretne lenni, akkor ki kell jutni Amerikába, mivel itt tudják biztosítani azokat a feltételeket – eszközök, napi 4-5 óra edzés, folyamatos versenyzés stb. -, ami ehhez szükséges. A golf rohamosan fejlődik a világban, ezért fontos, hogy lépést tartsunk vele.

Otthon vannak alkalmas pályáink, megfelelő minőségűek is, viszont azok túlságosan messze vannak. Én 45 percet utaztam oda és vissza, míg itt 5 percet. Nem beszélve az időjárásról. Kaliforniában vagy Floridában egész évben gyakorolhat az ember. Mindent megteszek az álmaimért és igyekszem a lehetőségeimből kihozni a maximumot.

Mindenkinek sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés