Ciprusi golfkaland a görög oldalon

Lehoczky Gábor, családjával Cipruson járt karácsony előtt, de a déli részén, amelyet kevesebben ismernek, pedig Paphos környékén 4 szebbnél szebb golfpálya van. Alaposan kifaggattuk.

HG Ez most már felkészülés volt a 2018-as szezonra vagy csak jutalomút az év végére?

- Mindenképp megérdemelt a jutalomút, de valójában előrehozott edzőtábor, hiszen Fanni most nyolcadikos és a jövő év eleje a felvételikről szól majd. Március közepéig tartanak a szóbeli felvételik, így nem biztos, hogy el tudunk menni tavasszal edzőtáborba.

HG Miért ezt a részt választottátok, szinte mindenki az északi részen fekvő Korineum Golf Resort-ot részesíti előnyben?

- Az ott egy nagyon szép hely, tökéletes a gyakorláshoz, kihívás a pályája, kitűnő a szállás, jó az ellátás, kezdőknek, haladóknak egyaránt ajánlott. Tervezem is március elején meglátogatni... De én kíváncsi voltam a déli, "görög" részre is. Nagyon sok jót hallottam, főleg az Aphrodite Hills pályáról.

Karácsony előtti lazításnak gondoltunk egyet és kiutaztunk, golfoztunk és nem csalódtunk!

Nagyon kedvező áron foglaltam repülőjegyet, a szállás is szezonon kívüli árfekvésben volt, ráadásul egy régi tanítványom és barátom már 7 éve él Paphos városában - meglátogattuk.

Már amikor este leszálltunk, örömmel konstatáltuk, hogy 18 fok van. Ez csak jobb lehet majd nappal! Nem is gondoltam volna, hogy így december végén ilyen kellemes idő van erre. Nappal felment 23-24 fokig, este sem hűlt 17-18 fok alá. Igazán kellemes golfidő.

HG Mi volt a programotok?

- Az első nap bemelegítésnek egy driving range-n a szállásunk közelében kezdtünk (2km) ahol, chip, pitch gyakorlás után 250 labda elütése következett. Érdekes létesítmény volt, hiszen az egyik nap 9 szakaszos pitch&putt pálya volt - másik nap pedig driving range volt az egész terület.

HG Érdekes ötlet...

- Másnap felmentünk a hegyekbe, Minthis Hills Resort-ba, 11 km-re, ahol 18 lyukat játszottunk, de előtte nem maradt el a rövidjáték gyakorlása, majd a driving range sem. Kuriózum volt a range, hiszen szédületes mélységbe úgy 30-40m-re kellett "leütni" a labdákat a domb tetejéről.

Hogy hogyan számolták ki a zászlók valós távolságát az jó kérdés, de nagyjából stimmelt.

A pitching green is hasonló volt, itt nem volt ajánlott túlütni a greeneket, ami legurult az ment a szakadékba! A pálya ehhez képest relatív kisebb szintkülönbségekkel épült, kellemes fairwayekkel, olajfa ligetekkel. Ingyen kaptunk golfkocsit és a junior greenfee is 24 (!) euro volt, 18 szakaszra.

Itt jegyzem meg, hogy Ciprus lakossága 1,2 millió, de 1300 (!) körüli a junior játékosok száma. Ebből kifolyólag minden pályán különböző mértékű kedvezményben részesítik a junior játékosokat. Azokban a klubokban ahol jártunk, 160-180 körüli volt a junior játékosok száma. Sajnos náluk az iskolának 23-án van vége, így nem nagyon találkoztunk juniorokkal napközben.

HG Több pályát is meglátogattatok?

Harmadik nap kicsit távolabbra mentünk, a Secret Walley Golf Resort volt a cél, amely 14 km-re volt a szállásunktól. Engem leginkább egy links pályára emlékeztetett. A szakaszok egy irányba haladtak, majd forduló a végén és visszafelé. Persze nem ilyen egyszerűen, hiszen mindez a hegyek között egy sziklás völgyben lett kialakítva. Relatív keskeny fairway-ek, komoly mennyiségű homokakadály nehezítette a játékot. Fanni nem illetődött meg, élete legjobbját játszotta itt, 76-ot. 40 euro volt a greenfee, de ebben egy halfway launch is benne volt, meleg étellel, itallal, range labdával, troley használattal. Persze mi elektromos kocsival mentünk - ingyen kaptuk! Nagyon sok jó élménnyel gazdagodtunk itt és igazán kitűnő felszereltségű, komplett edzőtábor megtartására alkalmas range is volt. Érdekes, hogy a bejelentkezésünket követően a legtöbb helyen le is csekkoltak minket, mert mire visszaértünk már ismerősként üdvözöltek, szinte mindent tudtak rólunk!

Negyedik nap ellátogattunk Sir Nick Faldo által tervezett pályára Elea Golf Resort-ba, amely szintén ezen a környéken volt csak egy laposabb területen végig panorámával a tengerre. Igazi angolos látképű pálya fogadott minket, kicsit hasonló megoldásokkal, mint a Zalasprings széles fairway-ekkel, hatalmas mennyiségű és nagyságú homok akadállyal. A greenfee itt is 35 euro volt. Igazi versenypálya volt a champion és a profi elütők mintha nem is ezen a pályán lettek volna. Szerencsére a hölgyek, szeniorok itt is komoly előnnyel indulnak. Hatalmas gyakorló területek, range, pazar kilátás és klubház, a helyi head pro már ismerősként jelölt be mire visszaértünk.

Ötödik nap már hazafelé indultunk és menet közben még megálltunk a legszebb helyen. Most került sor az Aphrodite Hills Golf Resort-ra, amely méltán csúcsa az itteni golfpályáknak. Ez is az előzőekhez hasonló helyen volt, de ismét a hegy tetején. Amúgy ezek a pályák néhány km-re vannak csak egymástól. Ez utóbbi nem is golfpálya, hanem egy hatalmas ingatlan fejlesztés a maga nemében.

HG Beavatnál minket a részletekbe?

Itt szálloda, wellness centrum, gyermek paradicsom vízi parkkal, teniszpályák, villák, sorházak, üzletek, kávézók, éttermek képeznek egy nagy falut a domb tetején, amelynek a "közös nevezője" maga a pálya. Sajnos egy világversenyre készülve le voltak zárva a green-ek, "téli" green-ek voltak kialakítva, viszont a greenfee csak 20 euro volt 9 lyukra golf kocsival. A normál ára 110-130 euro körüli 18 lyukra. Nagyon sajnálom, - így utólag - hogy a végére hagytuk.

Itt nem lehet golf kocsi nélkül kimenni, nem is igazán értettük először, de aztán a 3. szakasz után felvilágosodtunk. A negyedik szakasz elütője úgy 2-3 km-es kocsikázás után tűnt fel, miután lementünk a völgybe, majd ismét fel a hegy tetejére. Egy kis fennsík-játék következett, majd egy katlan közepén találtuk az újabb elütőket, ahonnan par3-as pálya következett, aminek csak green-je volt. Vagy szakadék vagy green nem volt más opció a férfi és a versenyző elütőről! A női, szenior elütőhöz meg kellett kerülni a szakadékot eszméletlen szerpentineken autózva. Szóval ez gyalog nem ajánlott pálya, viszont abszolút a "le kell játszani" kategória! Ráadásul egyedül itt, igazi hófehér homokot találtunk, nem is keveset, úgy 30-40cm mély volt a homok az akadályokban...

Szenzációs élményekkel feltöltődve indultunk haza, ezt az időszakot érdemes lesz jövőre majd ismét kihasználni!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés