"Mindig van új felfedezni való"

Interjú Károly Ádámmal

Somogyi Bence osztálytársaként kezdett el golfozni, és bár még jó sok csatát meg kell vívnia, már most ígéretes tehetség, akinek a szeme előtt a junior válogatott tagsága lebeg. 2017-ben már megvillantotta oroszlánkörmeit, párosban sikerült megnyernie a 18. FEMA HOLDING Építész-Mérnök Golf Kupa nettó kategóriáját Tatán. A tizenkét éves reménység, Károly Ádám járt szerkesztőségünkben.

HG Mióta golfozol és miért pont ezt a sportot választottad?

Az osztálytársam, Somogyi Bence apukája, Somogyi Gyuri elvitt az iskolából több gyereket, hogy megismerjék ezt a sportot, és mondhatni, hogy kint ragadtam a pályán. Ez öt éve történt, de ebből az első két-három évben még csak egyszer-egyszer mentem játszani. Két éve léptem még egy szintet, azóta versenyekre is járok és már hendikepem is van. Idén sikerült feleznem, jelenleg 36 a hcp-m.

HG Mi az, ami megfogott ebben a sportban?

Az fogott meg, hogyha szépet ütsz az nagyon látványos tud lenni. Úgy vagyok a golffal, ha ma rosszul megy, akkor azért megyek el holnap, hogy javítsak, ha pedig jól, akkor azért, mert megvan a motiváció. Hív a pálya, és minden pálya más és más, mindig van új felfedezni való.

HG Érdekes, hogy a látványos szót használtad. Szerintem sokan úgy vannak vele, hogy ez annyira nem is látványos sport.

Sokszor mondták már nekem, hogy ez nem sport, mert nem futsz benne, nincs mitől elfáradnod. Meg hogy annyi az egész, hogy csak megfogsz egy ütőt, felemeled és ütsz vele. Én ilyenkor mindig azt mondom: ha tényleg így gondolod, gyere és próbáld ki, mert ez sokkal nehezebb, mint amilyennek látszik.

HG Hogy értékeled a 2017-es szezonodat?

Szerintem egy jó szezon volt. Részt vettem a Junior Touron, szeptemberben Tatán megnyertük az Építész-Mérnök Kupát Nguyen Luu Lan Hoa-val, az edzőm, Brúder Balázs tanítványával párosban. A tatai pályát amúgy is nagyon szeretem, így még kellemesebb emlék lesz oda visszajárni. Indultam még a Golfiestán kétszer, egyszer párosban az unokatestvéremmel, egyszer pedig egyéniben Máriavölgyben.

HG Mik a céljaid a golfban?

A rövidtávú célom, hogy megnyerjek egy egyéni versenyt. De hogy melyikre lenne a legnagyobb esélyem, azt még nem tudom. Szerintem ez annyira nem is tervezhető. 2017-ben a győzelem is egy olyan versenyen született, amelyiken kicsit meg voltam fázva, és egyáltalán nem gondoltam volna, hogy pont akkor és ott jön ki a jó eredmény. Nem tudom mennyire hosszú vagy rövidtávú cél, de szeretnék junior válogatott lenni. Ehhez az egyik teljesítendő feladat a hendikepem felezése. Jövőre, olyan 18 hcp körül szeretnék végezni, amivel remélem, hogy felkerülök a válogatott radarjára is.

HG Ahhoz, hogy ezt elérhesd, mit fogtok fejleszteni a holtszezonban?

A swingemen, illetve a felsőtestem mozgásán van mit javítani. Sokszor még előjön olyan, hogy nem húzom le az ütést rendesen, vagy nem úgy fordulok el, de ezeket ki lehet javítani. Ez a téli időszak pont kapóra jön indoorban, hogy nem csak a labdát kell figyelnem, a testemre is jobban tudok koncentrálni. A chipemen és pitchemen is dolgozunk, illetve a puttot gyakoroljuk még.

HG Ki az edződ?

Szeptembertől edzek Szigeti Csabival, nagyon szeretek vele együtt dolgozni, nagyon jó fej. Mellette még Brúder Balázs az edzőm. Nála kezdtem el ezt a sportot, és vele elég szoros kapcsolatban vagyok, rá már nem is kizárólag mint edzőmre, hanem mint barátomra tudok tekinteni.

HG Hogy megy a suli a golf mellett, azért ez egy időigényes sport?

Hát igen, nagyon időigényes. Van, hogy hétre-fél nyolcra érek haza. És akkor még vár rám a házi feladat. Ha kimész a pályára a 18 lyukat bejárni, az lehet 5 óra is, ami azért elég sok.

HG Sportolsz vagy sportoltál-e valami mást korábban vagy a golf mellett?

Teniszezek még mindig egy kicsit, azt lényegesen hamarabb, hét éve kezdtem. A golf mellett azonban sokszor le kellett mondanom a teniszezést. Most elkezdtem TRX-re járni a barátaimmal. Lényegében nem gyúrunk, súlyokat emelgetve, hanem edzünk, de mégis felfogható egyfajta erősítés gyanánt.

HG Van-e példaképed?

Igen van, Romániában voltam, Bukarest környékén edzettem egy román férfivel, akit úgy hívnak, Demis Papillon. Tíz éves kora környékén kiköltöztek a szüleivel Ausztráliába, tizenhat évesen kezdett el golfozni, és kétezerben még a világ ezer legjobb golfozója között tartották számon. Ő mesélt nekem Jason Day-ről. Elmondta, hogy Day-ék elég szegények voltak, így Jasont konkrétan a klubjánál nevelték fel. Abban a pillanatban nagyon megszerettem Jason Day-t, az iszonyatos kitartása miatt. Igazi példakép, aki azt sugallja, hogy ha van egy álmod és azért mindent megteszel az élet igazolni fog, hiszen volt világelső is, most pedig nyolcadik. Nagyon szeretem Rory McIlroy-t is, akinek gyönyörű drive-jai vannak. És persze Tiger Woodsot, az élő legendát, aki  az elmúlt években inkább sérülései és magánéleti problémái miatt került a figyelem középpontjába, most mégis visszatért! Ezzel is bizonyítva sportolói nagyságát. Az ő megítélésénél szerintem a pályán nyújtott teljesítményét és a sport iránti elkötelezettségét kell figyelembe vennünk a botrányaival szemben. Ne felejtsük el, ő minden idők egyik legsikeresebb golfozója!

HG Más sportágakból esetleg van példakép?

Nagyon szeretem a focit, az Arsenal a kedvenc csapatom. A nagybátyám volt nagy Arsenal szurkoló meg a másik unokatestvérem, ők vezettek rá hat évesen. Sok játékost is kedvelek a csapatból, de akit a legeslegjobban szeretek, az Thierry Henry, nála nincs jobb és nem is lesz.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés