„Ez itt az én hazám!”

Interjú a 2017-es év szenior férfi golfozójával

Horváth Joe hazatalált! Így írhatnánk körül legegyszerűbben szenior golfozónk 2017-es szezonját, ahol a magyar golfközösségben új otthonra lelt, kedves és mosolygós feleségével az oldalán. Teljesítményének elismeréseként, az év szenior férfi golfozója lett.

HG A kérdés adott: hogy kerül valaki a Föld másik részéről, Amerikából Magyarországra?

HJ Tudod, hogy van ez... Van egy régi mondás: a férfi a fej, ami mindent irányít, a nő viszont a nyak, ami a fejet irányítja. - nevet fel.

Magyar gyökerekkel rendelkezem és testvérem miatt nyaranta ellátogattunk Magyarországra és az én drága feleségemnek, Susannak támadt, az az ötlete tavalyelőtt, hogy vegyünk egy házat, mert imádja ezt a miliőt, a Balatont, a finom borokat, a társaságot, a magyar embereket! Mondtam is neki, bolond vagy? Itt vagyunk két hete és te házat akarsz venni? Azt mondta: Igen!

Így is lett! Áprilistól egészen október végéig voltunk Magyarországon, a holtszezont Amerikában töltjük, hogy golfozhassunk és a tervek szerint, tavasszal jövünk is vissza!  

HG Ha már szóba került Amerika. Milyen hasonlóságot látsz az ottani és az itteni golfélet között?

HJ Picit más, abból adódóan, hogy többen golfoznak. Ahol mi lakunk ott két golfpálya van, 1000 fölötti klubtaggal. Ott átlagosan egy versenyen 200-300 indulóval lehet számolni. Ennek több oka van. Egyrészt korábban kezdenek el golfozni és ebből kifolyólag szenior korukra alacsonyabb hcp-vel rendelkeznek, mint a magyar játékosok, másrészről több idejük van űzni a játékot 55 éves koruk felett. Akár hetente háromszor-négyszer is kimennek a pályára. Én is az elmúlt 5 évben tudtam csak több időt szánni a gyakorlásra, a játékra. Előtte sajnos hetente egyszer volt rá lehetőségem. 

HG Véleményed szerint miben kellene első sorban fejlődnie a magyar golfnak?

HJ A játéktempóban! Többször tapasztaltam, hogy egy-egy ütésre sok a rákészülési idő. Ezen változtatnunk kellene, hogy ne torlódjanak fel a flightok és lecsökkentsük a játékidőt. A másik a klubtaglétszám növelés, ami pedig a juniorok és a szeniorok bevonzásával (minden klub 30 km-es körzetében) történhetne meg. Ezért fontos, hogy olyan csomagot kínáljunk a kezdőknek, ami ár-érték arányban jóval alacsonyabb, mint a hagyományos klubtagság. A nyomon követés pedig rendkívül fontos lenne a klubok részéről, hogy a nyílt napok után a golffal még csak ismerkedők, ne kallódjanak el. Ehhez viszont folyamatos tájékoztatás szükséges az aktuális lehetőségekről.

HG Visszatérve a szezonodra, hogyan értékeled?

HJ Az első teljes idényem volt itt, ami nagyszerűen sikerült, sokat tanultam! Voltak benne jó és kevésbé jó pillanatok. Azt tudni kell rólam, hogy szeretek győzni, de hát ki nem ugye, és ha nem sikerül, akkor napokig rágom magam rajta. Így volt ez az V. Mid-amatőr Bajnokság alkalmával is, amikor ott volt a kezemben a sansz, hogy a magyar dobogón végezzek, de végül elszúrtam!

Ha megnézzük a score-okat, akkor látszik, hogy egy könnyed 80-as, utolsó napi ütésszámmal ott lehettem volna a harmadik helyen. Egy 76-os eredménnyel, pedig már a második pozícióban! Ez volt a legnagyobb fájdalmam a szezonban.

Emellett voltak természetesen felejthetetlen, örömpillanatok is. Az egyik legemlékezetesebb a fiatal Kötél Bencéhez kötődik, aki korát meghazudtolva játszott a Magyar Kupán. Bár Playoff-ban alulmaradtam, ennek ellenére jó volt látni és átélni mennyire boldog volt kupával a kezében! Fejben nagyon ott volt. Kíváncsi vagyok, mire viszi a jövőben! Én szurkolok neki!

HG Mit kaptál ebben a szezonban?

HJ Barátokat! - vágta rá - És egy boldog, mosolygós feleséget. Nézz csak rá! Ha ő boldog, akkor én is az vagyok! Imádja Magyarországot és napról napra jobban érti a nyelvet is. A golfot is nagyon szereti, bár ő sokkal lazábban kezeli a játékot, mint magyar szenior nő társai. Ő így írja körül a golfot:

„Akárki játszhat, akárkivel, még ha nem is vagy olyan jó, akkor is élvezheted és az pedig különösen jó, amikor társaságban játszhatod, legyél akár fiatal, vagy idősebb.”

Egy olyan befogadó társaságba csöppentünk, ahol úgy gondolom, bárki szívesen töltené az idejét. Humorosak, kedvesek, de a pályán a győzni akarás hatja őket. Ez a szenior válogatott! Sok örömöt éltünk át együtt. Bízom benne, hogy jövőre a bruttó csapat is előrébb fog lépni. Kovács Titusz és dr. Horváth Péter személyében igaz barátokra leltem és ez jó érzéssel tölt el.

Nagyon élveztem, hogy mentünk ide-oda, egyik pályáról a másikra. Volt, hogy együtt voltunk vagy egymás ellen játszottunk. Ausztriában, a Monarchia Kupán dr. Takács Jánossal voltam párban. Remek játékos ő is és nagyszerű párost alkottunk. De itt említhetném meg a lengyelországi Szenior Európa-bajnokságot. Sajnos egyik nagy tornán sem jött ki a lépés egyszerűen a bruttó csapatnak. Szerettünk volna jobban játszani. Ilyen a golf! Van olyan nap, hogy minden flottul megy, de akadnak olyan időszakok is, amikor nem akarsz többé ütőt látni!

Tudod mi volt a legfelemelőbb pillanat idén? Magyarnak lenni! Amikor magamra ölthettem a válogatott mezét, és ezekkel a nagyszerű srácokkal képviselhettem Magyarországot! Akkor úgy éreztem, hazataláltam! Nagyon köszönünk mindenkinek mindent feleségemmel együtt! Jakobi Laci és Dietrich Tamás előtt meg le a kalappal. Sokat tesznek a szenior golfért!

Kíváncsian várom, mit tartogat számunkra a következő szezon!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés