„Nem lehetnék jobb helyen”

Új fejezet kezdődött: Vadkerti Adél Amerikában!

Gyorsan elröppent az idő. 2017-es magyar bajnoknőnk a szemünk előtt nőtt fel és vált mára a fiatalok példaképévé. A sikeres érettségi után valóra vált az álma, hogy Amerikában tanulhasson tovább. Adél az észak-karolinai Elon Universityre nyert felvételt. Vizsgái miatt azonban sajnos nem tudott részt venni a Magyar Golf Szövetség év végi díjátadó ünnepségén, ahol, mint kiderült, ő lett a 2017-es év női golfozója. Vadkerti Adél a Hungarian Golf Magazin hasábjain emlékezett vissza, az áttörést hozó idei szezonjára.

HG Nagyon sok minden történt veled 2017-ben. Megszerezted a hőn áhított magyar felnőtt bajnoki címet, valamint immár Amerikában élsz. Gondoltad volna annak idején, amikor elkezdtél golfozni, hogy 19 évesen idáig jutsz?

- Nem igazán… Reménykedni, persze reménykedtem. Amikor értesültem róla, hogy elnyertem az egyetemi ösztöndíjat, kimondhatatlanul boldog voltam. Nagy álmom vált valóra azzal, hogy itt lehetek és ez az álom idestova 4 hónapja tart. Nagyon élvezem. Úgy érezem, nem lehetnék jobb helyen! Minden adott, hogy fejlődni tudjak!

HG Miért pont Amerika? Európai egyetem esetén közelebb lehettél volna a családodhoz.

- Több dolog is Amerika mellett szólt. Talán az egyik legfőbb érv az időjárás volt. Az, hogy télen is közel 20 fokban golfozhatok, mindent elmond. Hasonló Európában nincs sok helyen, ha meg van, ahhoz kevés az angol nyelv. A másik nyomós indok a teljes ösztöndíj elnyerése volt, amely gyakorlatilag mindenre kiterjedő finanszírozást jelent. Fedezi a tandíjat, az étkezést, az iskolai könyveket, valamint a szállást is.

A kérdésed második felére válaszolva pedig, ha Európában lennék, sem tudnék gyakrabban hazajárni a kötött napirendem miatt.

HG Milyen feltételeknek kellett teljesülni az ösztöndíjhoz? Minek köszönheted?

- Főleg a golfnak! A magyar és nemzetközi bajnoki címeim mellett a stroke átlagom is sokat nyomott a latban. Az edzőm, Chris Dockrill, az elküldött videóm alapján rögtön a swingembe szeretett bele! Emellett természetesen a pályázat alapfeltétel volt, az amerikai érettségi (SAT), illetve a TOEFL, ami egy nyelvvizsga,  de nehezebb, mint a SAT. A tanulmányi eredményeim nem számítottak, azokat az egyetemi képzésen belül figyelik árgus szemekkel. Ugyanis, ha nem teljesíti valaki az elvárt szintet, nem golfozhat.

HG Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál Amerikában az elmúlt időszakban?

- Teljesen más a habitus, mint itthon. Én egy kisvárosban élek, ahol az emberek, nyugodtak, segítőkészek, mindenki kiegyensúlyozott és boldog. Ez például közlekedésben is érzékelhető, akár autóval vagyok, akár gyalogosan.

Golfszempontból is nagyon-nagyon pozitívak. A játékosok erősségeit emelik ki és arra építenek. Az edzőm univerzális ember. Egyszerre edző, pedagógus és pszichológus. Nagyon jó kapcsolatot ápol a női golfcsapat valamennyi tagjával. Chris Dockrill nagy elismertségnek örvend, igazi, törzsgyökeres Elon University-s. Ide járt egyetemre, itt lett edző. 2014-ben például beválasztották az egyetemi Sporthírességek Csarnokába.

HG Milyenek a csapattársak? Mennyire nagy a nyomás?

- A fél csapat külföldi, úgyhogy ennek nagyon örülök! Van egy francia, egy izlandi, egy paraguayi és egy skót lány. A többiek amerikaiak. Összesen 11-en vagyunk, de az egyetemi bajnokság állomásaira csak öten utazathatnak, így nagy a harc a versenycsapatba kerülésért. Ez jót tesz a csapatnak, a játékosoknak, hiszen minden egyes helyért meg kell küzdeni. A kvalifikációs körök eredményei döntenek, senkinek sincs előre kibérelt helye. Ez versenyszezonban heti háromszor 18 lyukat jelent. Az első szemeszterben valamennyi versenyen ott voltam, ami mutatja, hogy remekül sikerült a beilleszkedés.

HG Mikor vannak az edzések, mennyiben más, mint itthon?

- Otthon főleg egyéni edzéseim voltak. Ha kellett a swingemen állítani, javítani, akkor mentem edzőmhöz, Böndicz Gergőhöz, akivel a mai napig heti rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot. Visszatérve, sajnos ritkán volt olyan alkalom, hogy a többiekkel, Briglovics Borival vagy Rózsa Dáviddal együtt gyakoroltunk.

Itt az egyetemen belül pedig közös edzéseink vannak. Mind a 11 játékosnak kötelezően meg kell jelennie. Hétfőn, szerdán és pénteken fél 8-tól fél 12-ig van edzés, míg a kedden és csütörtökön délután fél 2-től fél 6-ig. A közbülső időben meg óráink vannak.

HG Hogy néz ki egy edzés?

- A hétfői edzés alkalmával az edző felvázolja a heti tervet. Általában megfelezi a csapatot. Amíg a team egyik fele a rangen van, addig a másik része a Putting és Chipping greenen végzi a feladatokat. Pontosan meg van határozva, hogy ki, mit végez. Azt is előre tudjuk, hogy mikor játsszuk a már említett kvalifikációs köröket. Emellett a szezonban egyénileg végeztük a fitnesz edzéseket, a holtszezonban úgymond, pedig ez is kollektív. Kötelezően heti háromszor felügyelet alatt végezzük a medicinlabdás, saját testsúlyos, illetve a súlyzós edzéseket.

HG Sajnos idén nem tudtál részt venni a Magyar Golf Szövetség év végi díjátadó ünnepségén. Mit jelent számodra, hogy te lettél a 2017-es év női golfozója?

- Nagyon nagy megtiszteltetés természetesen, hogy ezt megkaphattam. Jó érzés, hogy azt a rengeteg munkát, amit beletettem, ilyen formában is elismerik.

HG Mi vár rád itthon?

- Család, barátok, pihenés és ha lesz időm néhány Pannónia Junior Akadémiai csapattársammal is találkozom. Sajnos csak két hétig leszek itthon, már január 2-án jövök vissza és folytatódik az alapozás, készülés a februárban kezdődő golfszezonra.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés