Závaczki beindult

Soha nem látott magasságokban az Év Junior Fiú golfozója

Nehezen lendült bele a játékba a szezon elején, de a vége annál sikeresebben alakult, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2017-ben ő lett az Év Junior Fiú golfozója - kezdte a mondandóját Závaczki Zsolt, Bálint édesapja, aki autentikus beszámolót adott a Hungarian Golf Magazinnak.

Április-május környékén Bálint időbeosztását az iskolai évvégi vizsgákra való felkészülés határozta meg legfőképp. Az első középiskolai vizsgái több figyelmet igényeltek, mint az elmúlt évek hasonló időszakai. Az eredménye meg is lett, hiszen kitűnőre vizsgázott minden tantárgyból, de kevesebb idő jutott az edzésekre.

Eljött a június, mire a 2.5-ös hcp-je elkezdett lefelé tendálni. Ettől kezdve felszabadultan tudott versenyezni, és hétről hétre egyre lendületesebben játszott. Itthon jobbára csak kiemelt versenyeken állt rajthoz. A Match Play Nyílt Bajnokságon egy szerencsétlen sorsolás miatt be kellett érnie az Open ötödik helyével, ami a magyar harmadik helyet jelentette.

Új magasságokban

Ebben az évben is prioritást élveztek az Európában rendezett világranglista pontot adó versenyek. Így vagyunk ezzel, amióta 2015-ben a magyar junior Open megnyerésével felkerült a felnőtt férfi amatőr világranglistára. Mára már a legmagasabban jegyzett magyar férfi golfozó ezen a listán. Jelenleg kétezren belüli pozíciót foglal el, ami minden idők legelőkelőbb magyar férfi helyezése.

A nyár derekán, a Szerb junior Open megnyerésével nagyszerű sorozat kezdődött. Bálint játéka stabilizálódott, a hcp-je folyamatosan javult. Bár a magyar junior Open-en becsúsztak kisebb hibák és „csak” a magyar dobogó legtetejére állhatott fel, így harmadszorra védte meg junior bajnoki címét. A magyar Open legeredményesebb magyar férfi játékosa lett, megszerezve az ötödik helyet. Ezen a versenyen a szélsőséges időjárási helyzetben meg tudta mutatni, hogy számára ezek a körülmények előnyt jelentenek a mezőnnyel szemben. A sok éves tapasztalat és az idei évben tanult speciális ütésfajták segítették ehhez a nagyszerű eredményhez. Ekkor már látszott, hogy a kezében benne van a „mínusz”. Hál’Istennek a következő hetekben ez a mínusz többször is megörvendeztetett minket. Mondhatjuk, hogy szeptembertől nem engedte ki a kezéből a mínuszos tartományt.

Először a Macedón felnőtt Open-en sikerült minden versenynapon nulla alatt maradni. Ekkor -1 és -2 lett a végeredménye, amivel megnyerte ezt a bajnokságot. Rá egy hétre a Bolgár felnőtt Open-en ott folytatta, ahol a Macedón bajnokságon abba hagyta. Mínusz kettes első köre után még kétszer ütött ilyen eredményt, így a három nap -6-os eredményével megnyerte a bolgár felnőtt open-t.

Hab a tortán

Szezonjára a Golf Ünnepen sikerült feltennie a koronát. Ezen a versenyen is volt szerencsém caddy-ként ott lenni Bálint mellett. Csodálatosan játszott az első napon, de sok esetben nem volt szerencséje. Bár az eredménye -1 lett, ez a napi játéka sokkal többre predesztinálhatta volna. Tudtam, hogy a második napon javítani fog az eredményén, hiszen az előző napon a peches esetek akadályozták meg az alacsonyabb score-ban. A második napon apró hibák voltak ugyan a játékában, de a pechet, szerencsére cserélte: -5! A kétnapos versenyen -6-os eredménnyel, négy ütés előnnyel nyert és utasított mindenkit maga mögé. A levezetés sem sikerülhetett volna jobban, hiszen a szezonzáró texas versenyen harmadmagával, -16-os eredménnyel nyerték meg az év utolsó összecsapását.  

A megfelelő háttér a fejlődés záloga

Időközben Bálint csatlakozott a Pannónia junior akadémia csapatához. Most, hogy nullás hcp-vel rendelkezik, elérkezettnek látom az idejét annak, hogy külső technikai segítséget is igénybe vegyünk az ütései analizálására. Reményeim szerint ebben nagy szerepet fog játszani az akadémia technikai felszereltsége.

Sikeresnek ítéljük az idei esztendőt. Az év eleji 2.5-ös hcp-jét év végére 0.1-re csökkentette. Ez annak ellenére dicséretes dolog, hogy az év végére kissé „elfogytak” az ütői. Ezzel tisztában voltunk, hiszen Bálint fizikálisan, és magasságában is nagyon sokat fejlődött. Ezért már szeptemberben részt vettünk egy „club fitting”-en, ahol a 2018 Titleist modellt hosszan tesztelte. Ez a legújabb fejlesztés nagyon testhezállónak bizonyult, így a következő szezont ezzel a szettel fogja Bálint megkezdeni. Fél évi tanulmányi vizsgái után Spanyolországba megyünk „megtanulni” az új ütőket. Minden eddiginél hamarabb indul az új, 2018-as szezon. Februárban Portugáliában áll rajthoz először, addig marad a szobai gurítás és gyakorlás, ahogyan ez minden télen lenni szokott.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés