Tradíciókat teremt és megint újít a Magyar Footgolf Szövetség

Fél évtizede rendezi évről évre sikeres nemzetközi versenyét a Magyar Footgolf Szövetség. A hétvégén megint a világ legjobbjai teszik tiszteletüket Kisorosziban. A Traditional Footgolf Cup során debütál a világon először a handicap rendszer. A szervezők a magyar találmányt, a teqballt is beépítették a programba. A versenyt felvezető sajtótájékoztatón bejelentették, a szövetség egyetlen lépésre van a sportági szakszövetséggé válástól.

Az Autó Dél-Pestben megtartott sajtótájékoztatón Gelencsér Gábor, a magyar szövetség alapító elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy a világranglista élmezőnyéből az angol Jamie Cullum, a szlovák Tomas Bartko, és a külön csak erre a versenyre három napot utazó, argentin Matias Perrone is itt lesz a tizenhat ország száz versenyzője között. A Traditional Footgolf Cup a világ legrangosabb sorozatának, a European Footgolf Tournak alapító állomása, idén az utolsó előtti, tizedik felvonása.

– Újításként, a sportág történetében először bevezetjük a golfból már ismert handicap rendszert. Ez egy külön verseny lesz, ahol minden játékos az elmúlt öt versenyén elért eredménye alapján kiszámolt átlagos rúgásszámhoz képest kell, hogy jobbat teljesítsen. Az így elért nettó eredmények alapján egy külön kategóriában hirdetünk bajnokot – árult el részleteket az újításról Gelencsér Gábor, aki a negyedik éve futó, a világ legrangosabb sorozatává váló European Footgolf Tour egyik vezetőjeként elmondta, a terv, hogy jövőre az idén sikeresen debütált világranglistához hasonlóan európai ranglistát is létre hozzanak a kontinensen rendezett versenyek bevonásával.

A hazai footgolf életről elmondták, Kisoroszin kívül már Monoron, Zircen, Balatongyörökön, Balatonudvariban, Zsirán és a közeli, szlovákiai Nagysurányban is lehet játszani. A pályák minél hasznosabb kihasználtságának érdekében több lokális versenyt, rendezvényt szerveznek a jövőben. A téli bajnokság, az International Winter Footgolf Tour idén sem maradhat el, ennek célja, hogy az uborkaszezonban is edzésben és versenyben tartsa a régió játékosait. Tavalyhoz hasonlóan idén is osztrák, szlovák és magyar helyszíneken bonyolítják a nyolcfordulós sorozatot, amelynek újítása, hogy lesz kétnapos állomás is közte.

A meghívásos európai csapatversenyen, az Euro Footgolfon sikeresen debütált a match play formátumú versenyszisztéma, amit a hazai szervezők átültetnek a magyar viszonylatokra is. A tervek szerint a már októberben rajtoló új sorozatban a ranglistán szereplő játékosok 12 fős, körmérkőzéses rendszerben vetélkednének egymással, a jelentkezők számától függően több osztályban. A játékforma lényege, hogy a 18 szakaszos pályákon szakaszonként kell jobbnak bizonyulni a vetélytársnál, azaz a szakaszokon elért rúgásszám alapján egy adott szakaszon lehet 1 pontot szerezni, ha valaki azt kevesebb lövésből fejezte be (döntetlen esetén egyik játékos sem kap pontot).

Hrutka János, a magyar szövetség elnökségi tagja jó hírt osztott meg a közönséggel a sportág jogi legalizációja kapcsán.

– A sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a SportAccord befogadta a Nemzetközi Footgolf Szövetség csatlakozási szándékát kifejező felvételi kérelmét. Elbírálás alatt áll a sportág ezen szintű elfogadása. Ha ez megtörténik, akkor idehaza minden feltétel rendelkezésre áll ahhoz, hogy a sportágat szakszövetséggé nyilvánítsák.

Papp Péter P. Fülöp Gábor mikrofonja előtt

Papp Péter, a magyar csapat vezetőjeként az Euro Footgolfon társaival együtt azt tapasztalta, a match play, az egy az egy elleni játékforma csapatváltozata, mikor az egyéni eredmények összeadódva számítanak egy csapat eredményébe, igazi egységgé kovácsolhat egy közösséget.

– Ebben a formátumban nagy potenciál van, kicsit olyan, mint a Davis Kupa a teniszben. Mi nem sokat gyakoroltuk a kontinenstorna előtt, talán ennek is betudható a hatodik hely. Ebben is előre kell lépni, és ezért is lesz hasznos az új típusú bajnokság.

Szabó Gábor, az Autó Mirai kft. ügyvezető igazgatója elárulta, 2016-ban találkozott a sportággal, és nem csak ő, hanem kollégái is beleszerettek, a csapatépítő tréningek kedvenc programpontja lett a footgolf. – Nagy örömünkre szolgál, hogy támogatói lehetünk a sportágnak és a nemzetközi verseny sajtótájékoztatójának helyszínét is biztosíthattuk.

A sajtótájékoztató végén a résztvevők a sajtó képviselői a szalon mögötti műhelyben kialakított teqball pályán vérre menő harcokat vívtak egymással. A magyar találmány már több nemzetközi footgolf versenyen is megjelent, így lesz ez a hétvégén Kisorosziban is. A tervek szerint jövőre, a European Footgolf Tour néhány állomásán külön versenyt rendeznek majd a játékosok számára.

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés