Világranglista és World Tour 2017-től

A Nemzetközi Footgolf Szövetség (FIFG) közleménye szerint jövőre bevezetik a világranglistát és útjára indul a World Tour sorozat, hat kiemelt eseménnyel.

Az FIFG tagországai és játékosai számára (a nem tagországok játékosai vendég státuszban léphetnek pályára) hozza létre 2017-től az új sorozatot, mely az FIFG World Tour névre hallgat majd. Öt szintje lesz a WT-nek, az úgynevezett Major versenyek lesznek a legmagasabbak, ezer pontértékkel, ezen kívül FIFG 500-as, 250-es, 100-as és 50-es versenyeken lehet pontokat gyűjteni.

Kategóriák:

Major: 1000 pont (minimum 25 pont a résztvevő játékosoknak)

FIFG 500-as: 500 pont (minimum 10 pont a résztvevő játékosoknak)

FIFG 250-es: 250 pont (minimum 5 pont a résztvevő játékosoknak)

FIFG 100-as: 100 pont

FIFG 50-es: 50 pont

Versenyek évenként:

6 Major/év

1 FIFG 500-as/év

3 FIFG 250-es/év

8 FIFG 100-as/év

8 FIFG 50-es/év

 

A nemzetközi, hazai és kisebb versenyek limitált száma egyensúlyt teremt az erősebb és gyengébb országok versenyszervezési és versenyeztetési lehetőségei között. Minden verseny az FIFG szabályai szerint zajlik majd, a 100-as és 50-es versenyeken léphet érvénybe helyi szabály a World Tourral egyeztetve.

Minden évben a következő módon számolják ki a világranglista pontjait egy versenyzőre lebontva:

A legjobb 3 eredmény Major versenyen
A legjobb 3 eredmény FIFG 500-as versenyen
A legjobb 4 eredmény FIFG 250-es versenyen
Minden 100-as és 50-es verseny eredménye beszámít, de maximum 18, beleértve a fenti Major, valamint 500, 250, 100-as versenyeket.

Hogy valaki felkerüljön a világranglistára, ahhoz az országának a nemzetközi szövetség tagjának kell lennie, regisztrálnia kell, ami egész évben nyitott. A világranglistára a 18 éven feletti férfiak kerülnek fel, és húsz dollár megfizetésére kötelesek a honi szövetség felé. A győztes, a meghirdetett legmagasabb pontszámot kapja, míg a második ennek az értéknek a 92 százalékát, és így tovább, minden helyezett az előtte lévő versenyző pontszámának 92 százalékával gazdagodik. Versenyben azonos helyen végzettek a helyezésükért járó pontok átlagát kapják (azaz, ha hárman végeznek az 5., 6. és 7. helyen, akkor a három helyezésért járó pontszámok összegét elosztják hárommal és ezt kapják meg mindhárman). Az első helyért playoffban döntenek egyenlőség esetén. A világranglistán nem szereplő játékosok pontjai nem szállnak át a mögöttük végző, világranglistán szereplő játékosra (ha egy nem regisztrált játékos nyer például egy 250 pontos versenyt, a világranglistán szereplő, második játékos nem kap 250 pontot, csak a második helyért járó 230-at.

Hat Major verseny lesz egy évben, kettő Amerikában, kettő az Euro-Afrikai zónában és kettő Ázsia és Óceánia térségében. Ezeket tizennyolc szakasszal rendelkező golfpályán (mint minden versenyt) kell bonyolítani, legalább négy napon (benne egy gyakorló nappal), legalább 104 játékossal. A világranglista első 104 játékosának a következő évtől prioritása lesz nevezni a Major versenyekre. Ezek összdíjazása legalább 7500 dollárnak kell lennie, és a győztesnek legalább 3000 dollárt kell nyernie.

Nemzetközi tornák

Az 500-as versenyek kritériuma, hogy legalább 72 játékos három napon keresztül (közte gyakorló nap) legalább két marshall vezetése mellett játsszon, az összdíjazás pedig legalább 3000 dollár legyen.

A 250-es versenyek kritériuma, hogy legalább 48 játékos két napon keresztül (közte gyakorló nap) legalább egy marshall vezetése mellett játsszon, az összdíjazás pedig legalább 1500 dollár legyen.

Helyi versenyek

Minden ország megjelölhet 100-as és 50-es versenyeket. A 100-as versenyek kritériuma, hogy legalább egy marshall vezetése mellett a győztes pénzdíjazásban részesüljön. Az ötvenes versenyek nincsenek létszámhoz kötve, de marshallnak és a győztesnek járó pénzdíjnak itt is lennie kell.

2018-tól indul az FIFG Masters és a Golden Masters Series, ahol az év legjobbjai egy zárótornán vesznek részt a Golden Masters Ball elnyeréséért. Ennek résztvevői a Major győztesei, minden ország legjobbja és a világranglista legjobbjai, az ötven rendelkezésre álló hely betöltéséig. A fináléban az első napon tizennyolc szakasz alapján kialakult végeredmény alapján a legjobb tizenhat a második napon kieséses rendszerben, match play formátumban dönti el az elsőség kérdését. 2017-ben a Golden Masters Series nyertese a hat Major versenyen legtöbb pontot gyűjtő játékos lesz.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés