Visszatekintő, avagy mi történt tavalyi Magyar Bajnokságon

Új bajnok a nőknél, címvédés a férfiaknál

Idén 56. alkalommal rendezik meg a nagy hagyományokkal rendelkező Magyar Amatőr Bajnokságot július 22-24. között. A tradicionális verseny közeledtével pillantsunk vissza együtt, hogy mi történt a 2015-ös Magyar Bajnokságon.

Az 55. Magyar Amatőr Bajnokság őrületes hajrát hozott. A balatonudvari pálya dimbes-dombos lankái forrósággal megspékelve ismét gondoskodtak arról, hogy a fizikailag és mentálisan is a legjobb formában lévő játékos hódíthassa el a magyar bajnoki címet. Férfi kategóriában a címvédő Simmes Alexander győzedelmeskedett, míg a nőknél élete első bajnoki címét nyerő Briglovics Boróka örülhetett a legjobban.  Teljesítményük kimagaslott a mezőnyből.

A július 3-5. között Balatonudvariban megrendezett magyar bajnokságon, a pálya ismét bizonyította, hogy Magyarország egyik legnehezebb és legmegfontoltabb játékot kívánó terepéről beszélhetünk. A mezőny nagy része által kedvencnek kikiáltott pályán a 80 alatti kör felér egy részsikerrel. Briglovics Boróka junior válogatott golfozónk, nagy bravúrt vitt véghez a bajnokság második napján: par alatt teljesített, miután az első napot +9-es gyenge score-ral kezdte. Boró az utolsó napon is megtartotta lendületét, sőt az első kilencen -2-vel fordult. Bár a 14-esen még -1-ben állt, végül nem sikerült par alatt befejeznie az utolsó kört. De ez cseppet sem érdekelte junior válogatott golfozónkat, hiszen 225-ös összesített ütésszámmal, életében először, bajnoki címet ünnepelhetett a női mezőnyben. A második helyen válogatott csapattársa és jó barátnője, a kétszeres Magyar Kupa győztes, Vadkerti Adél (230) zárt. A pódium harmadik fokára az első napon brillírozó Tóth Maya Napsugár (237) léphetett, aki idén már többször is megmutatta oroszlánkörmeit. Maya komoly kihívója lehet a jövőben a Briglovics - Vadkerti kettősnek.

A népesebb férfi mezőnyben is izgalmas csaták zajlottak, sőt a hajrá is tartogatott meglepetéseket. A figyelem középpontjában, a 10 órakor induló Simmes Alexander - Csányi Olivér - ifj.Csiki Péter trió állt. Az első napon még két ütéssel vezető Csiki a második körben visszacsúszott a második helyre, 1 pontos hátránnyal és az utolsó napi +9-es gyenge score-ja miatt meg kellett elégednie a negyedik hellyel. A bajnokságot így a 2014-es év után újra Simmes Alexander (231) nyerte. A második helyen, a nagyot hajrázó Závaczki Bálint (236) végzett, aki a záró napon a pálya hátsó részét egy fantasztikus -2-es score-ral zárta. A harmadik helyen a tavalyi ezüstérmes Szeberényi Máté (236) végzett, aki par-ral fordult a pálya második felére, amelyen csupán +7-et játszott, köszönhetően a 18. lyukon ütött triplájának.

A 2015-ös, 55. Magyar Amatőr Golfbajnok tehát a nőknél (életében először) Briglovics Boróka, a férfiaknál pedig, 2014 után ismét Simmes Alexander lett. Izgalmas, jó csatákat láthattunk, mindenki odatette magát a három nap alatt és akadtak igazán kiemelkedő teljesítmények, voltak nagy hajrázók, briliáns ütések. Az utolsó napon például 4 eagle-t is láthattunk: Závaczki Bálint (10-es szakasz par 4-es), Csányi Olivér (16-os szakasz par 5-ös), Rózsa Dávid (14-es szakasz par 4-es), Hatvári Árpád (12-es szakasz par 5-ös). A Royal Balaton Golf and Yacht Club kitett magáért, és egy színvonalas, jól szervezett versenyt valósítottak meg, ahol a játékosok illetve a látogatók is jól érezhették magukat.

Simmes Alexander:

Sokat jelent nekem a címvédésem. Főleg, hogy az utolsó napon a megszokottnál több néző és kamera keresztezte utamat az utolsó szakaszokon. Tudtam játszani – úgymond - "tourosabb" nyomás alatt is. Köszönöm apámnak, aki végig küzdött az oldalamon ebben a nagy hőségben és nagynénimnek, aki a fairway széléről szurkolt minden ütésnél. A Royal Balaton az egyik kedvenc pályám, mert nagyon könnyű hibázni, nincsen ajándék birdie sehol. Mindenért meg kell küzdeni. Életem három fontos mérföldköve kapcsolódik ehhez a pályához: az első par alatti köröm, a másik az első hivatalos hole-in-one-om és természetesen bajnoki címeim!

 

Briglovics Boróka:

Az első nap után szomorú voltam, mert nem éreztem, hogy rossz formában lennék. Második nap sokkal jobbak lettek a vas ütéseim, és elhittem, hogy oda tudom ütni a labdát, ahova szeretném, és odament! Ez a lendület megmaradt az utolsó napra is, habár a végére egy picit elfáradtam. Idegileg is megterhelő volt a bajnokság, a vége felé folyamatosan számoltam visszafelé a szakaszokat, az ütéseket… Amikor a 18-ason másodikra felütöttem a greenre a labdát, akkor éreztem, hogy megvan! Életem talán legnehezebb par 4-ese volt. Az a szakasz nagyon trükkös, és egy apróbb hibával rögtön el lehet szállni. Még az utolsó putt-nál is remegett a kezem, úgy izgultam… Nagyon boldog voltam, hogy sikerült nyernem! És még elégedett is voltam, mivel két nap is sikerült hoznom a magamtól elvárt score-okat.

 

Dobogósok

Férfi:                                             Női:

 

1. Simmes Alexander (231)     1. Briglovics Boróka (225)

 

2. Závaczki Bálint (236)            2. Vadkerti Adél (230)

 

3. Szeberényi Máté (236)         3. Tóth Maya Napsugár (237)

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés