Wimbledon reloaded, avagy a golfozó Heinz Günthardt visszatért a teniszpályára hazánkban

A magyar sporttörténelem aranykönyvének kiemelkedő mérkőzésének a visszavágóját is megrendezték az idei Tennis Classics-on, amelyet újra megnyert Taróczy Balázs (61) és egykori páros társa, a svájci Heinz Günthardt (56) a Papp László Sportarénában. Az esemény főszervezője, Taróczy Balázs és a svájci Heinz Günthardt ugyanis 30 évvel az 1985-ös wimbledoni Grand Slam-győzelmük (6:4, 6:3, 4:6, 6:3) után ismét megmérkőztek az akkori döntőbeli ellenféllel, az ausztrál Pat Cash (50), John Fitzgerald (54) duóval.

A magyar sporttörténelem aranykönyvének kiemelkedő mérkőzésének a visszavágóját is megrendezték az idei Tennis Classics-on, amelyet újra megnyert Taróczy Balázs (61) és egykori páros társa, a svájci Heinz Günthardt (56) a Papp László Sportarénában. Az esemény főszervezője, Taróczy Balázs és a svájci Heinz Günthardt ugyanis 30 évvel az 1985-ös wimbledoni Grand Slam-győzelmük (6:4, 6:3, 4:6, 6:3) után ismét megmérkőztek az akkori döntőbeli ellenféllel, az ausztrál Pat Cash (50), John Fitzgerald (54) duóval.

-Már régóta szerettem volna megrendezni a visszavágót, de eddig nem jött össze, mert sohasem értünk rá mind a négyen egyszerre. Örülök, hogy pont a jubileum évében volt a találkozó visszavágója-mondta Taróczy, aki négy évvel korábban a Roland Garroson is diadalmaskodott Günthardttal.

-Tényleg olyan volt az egész, mint a mesében. Fantasztikusan játszottunk, azon a napon Cash-éknek esélye sem volt ellenünk. Érdekesség, hogy normál esetben talán nem is élne bennem a meccs, de a televízióban kétszer is kommentáltam már azt a finálét, így jobban megmaradt, a legfontosabb pontokra tisztán emlékszem.

Az 1987-ben egyesben Wimbledonban győző Pat Casht és a párosban Australian Open-t (1982), Roland Garros-t (1986, 1991), Wimbledon-t (1989, 1991) és US Open-t (1984, 1991), míg vegyes párosban Wimbledon-t (1991) és US Open-t (1983) nyerő John Fitzgeraldot minden bizonnyal fűtötte a visszavágás vágya, ráadásul fittek és kiváló állapotban vannak, de mégsem tudtak revansot venni.

-Cash rendszeresen játszik tornákon, Fitzgerald pedig a szigetország szövetségének edzője, úgyhogy ő is gyakran fog ütőt. Biztosan szerettek volna megverni minket -vélekedett Taróczy, akinek egykori tanítványa, a 2001-es wimbledoni bajnok, a horvát Goran Ivanisevic (44) is pályára lépett a Tennis Classicson. Ahogy a tavalyi US Openen első, szintén horvát Marin Cilic (27), a francia Richard Gasquet (29), Babos Tímea (22) és a volt párostársa, a francia Kristina Mladenovic (22) is.

A svájci Heinz Peter Günthardt 1959-ben született Zürichben. Elsősorban Taróczy Balázs partnereként vált ismertté hazánkban, ám nemzetközileg nemcsak párosban, hanem egyesben is komolyan jegyzett versenyzőnek számított, aki a világranglista 22-ik helyéig jutott és karrierje során 5 egyéni ATP tornát nyert, köztük a történelminek számító 1978-as spriengfieldi versenyt, ahol ő lett az első teniszező a világon, aki szerencsés vesztesként emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A világra szóló nagy sikereket azonban párosban aratta-összesen 30 ATP tornagyőzelem, köztük az 1981-es Roland Garros és az 1985-ös Wimbledon, valamint 3 ATP világbajnoki cím került neve mellé, melyek zömét Taróczy Balázs oldalán érte el. 1985-ben a páros világranglista 3-ik helyén jegyezték, miközben biztos tagja volt a svájci Davis Kupa csapatnak is. Megnyerte a Francia Nyílt Teniszbajnokságot és Wimbledoni-t is, de az USA-ban is a döntőben szerepelt. Vegyes párosban is villogott (Martina Navratilova partnere is volt), a Francia Nyílt Teniszbajnokságot és a US Open-t is megnyerték. Szerepelt az Olimpián is. A 2012. év óta svájci FED-kupa csapat vezetője. Profi pályafutása végeztével tapasztalatát edzőként olyan világklasszisok szolgálatába állította, mint a legendás Steffi Graf vagy az egykori világelső Ana Ivanovic. Többek között edzette Jelena Dokic-ot és Jennifer Capriati-t is. 2010-ben Ana Ivanovic-ot edzette, amikor ő a női világranglistát is vezette. Egészen elképesztő technikai tudását a legnagyobbak is elismerték, improvizatív játéka élmény volt a nézők számára. Egy lány apjaként a mai napig aktív játékos, aki előszeretettel hódol másik három hobbijának, a golfnak, a síelésnek és a windsurfnek. Lapunknak exkluzív golfinterjút adott, szívesen olvasgatta a híres teniszezőkkel készült golfinterjúinkat, pl. Goran Ivanisevic, Ivan Lendl és Taróczy Balázs is nagyon érdekelte.

-Hogyan emlékezik első és utolsó találkozására Taróczy Balázzsal a teniszpályán?

-Az elsőre nem emlékszem, de az utolsóra igen, 1984-ben Bécsben intéztem el a negyeddöntőben. 4:5-nél a meccsért szervált.

-Nagy ünneplést tartottak a wimbledoni győzelmük után?

-Nem ez volt az első és az utolsó eset, amikor az utolsó utáni pillanatban megváltoztatta a terveit Balázs. De ez még mindig jobb volt, mint amikor Londonban négy napig esett az eső, erre hazament, miután egyéniben az első fordulóban kiesett. Se szó, se beszéd, faképnél hagyott.

-Ki a kedvenc férfi, illetve női játékosa?

- Roger Federer és Steffi Graf.

-Mivel kapcsolódott ki akkoriban?

-Nagyon szerettem sportolni, golfoztam, futottam, sokfajta sport érdekelt és érdekel mind a mai napig.

-Ivan Lendl egyszer azt nyilatkozta, ha újra kezdhetné, akkor a tenisz helyett a golfot választaná. Ön is hasonlóan döntene?

-Igen, én nagyon szeretek golfozni.

-Én egy jó történetet is hallottam arról, hogy a Balázs miért lett a golfban jobbkezes. Mert Öntől kapta meg az első golfkészletét, mint ajándékot, ami jobbkezes volt.

-Eredetileg én mindig balkezes voltam, a teniszben és a golfban is. De ez nekem mindig is nagyon nehezen ment, mert az iskolában mindig át akartak szoktatni arra, hogy írjak jobb kézzel, legyek jobbkezes, stb. A golfot először 18-19 éves koromban próbáltam ki egy nyilvános golfpályán az USA-ban. Természetesen az a golfkészlet, amit akkor használhattam, amit a játékra kaptam, jobbkezes volt. Ezért én jobbkezes ütőkkel kezdtem el golfozni. Senki nem mutatta meg nekem, hogyan kell golfozni, így is lejátszottunk 18 lyukat. Fogalmam sem volt, melyik golfütőt melyik ütésre használták, csak egyszerűen kipróbáltam ezt az ütőt erre az ütésre, majd a másik ütőt a másik szituációra és így tovább…Az első saját magam által vásárolt golfkészlet is ezért lett jobbkezes, mert ezzel ütöttem először, de mivel végül csak rászoktam a balkezes golfozásra, ezt Balázsnak ajándékoztam.

-Miután befejezte a professzionális tenisz-karrierjét, egyszeriben csak sokkal több ideje lett golfozni?

-Ez pontosan így van. De azért a professzionális tenisz-karrierem alatt is golfoztam eleget, pl. ha csak abból indulunk ki, hogy egy jó néhány kiváló teniszpálya mellet nagyon szép golfpálya is van. Szerencsére a professzionális teniszjátékosok ismernek sok golfedzőt és golfjátékost is. Ez egy nagy előny volt nekem.

-Mostanában hol él Ön? Eredetileg Svájcban élt…

-A mostani életem megoszlik Svájc, Monte Carlo és Svédország között.

-Tagja esetleg egy golfclubnak is?

-Igen, méghozzá pontosan Svédországban, a Helsingborgs Golfklubb-nak. Helsingborg egy viszonylag nagyobb város Svédországban. Ennek a pályának van egy 9 lyukú golfpályája része a svéd tengerparton. Az a nagy előnye, hogy nem kell tee time–ot foglalni, meg bejelentkezni, meg az is, hogy 3 lyuk után újra visszajuthatok a clubházhoz. Az is kedvező, hogy pl. a kutyámmal is tudok játszani, ezt is megengedett ezen a pályán. Ezért gyakran olyan is megesik velem, hogy kedvem támad és lejátszok a kutyámmal az első 3 lyukat rövid idő alatt. Szóval ez a golfpálya egy igazi unikum.

-Megkérdezhetem, mennyi most a handycap-je?

-11.

-Milyen gyakran golfozik mostanában?

-Ez nagyon változó, az az igazság. Van olyan időszak is, hogy 5-ször golfozom egy héten, de olyan is akad, hogy csak egyszer 3 hónap alatt. Ez nagyon attól függ, mennyi az elfoglaltságom az adott időszakban.

-Mit gondol, hogy miért golfoznak ilyen jól a visszavonult teniszezők, mint Ön is?

-Nemcsak a visszavonult teniszezők, hanem szinte minden kiöregedett sportoló golfozik, méghozzá nem is akárhogyan. Valóban, Boris Becker, Andre Agassi, Jimmy Connors, Richard Krajicek és Stefan Edberg mind szingle handycapes golfozók. Tim Henamn is jól játszik. De az igazi nagy ász Ivan Lendl és Jevgenyij Kafelnyikov, ők nulla handycapesek. Jevgenyij még az olimpiára is készül, mint golfozó, miután a golf olimpiai sportág lett, Ivan Lendl pedig profi golfversenyeken vett részt. De mondok még egy érdekességet. Scott Draper egy ausztrál teniszjátékos volt, akinek a legjobb helyezése a világranglistán a 42. helyezett volt. De 2005-ben megnyerte az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot vegyes párosban. Miután visszavonult, elkezdett professzionálisan golfozni és 2007-ben megnyerte a New South Wales PGA Championship-et a Von Nida Tour-on, ami az első professzionális golfverseny győzelme volt, ez egyedülálló eddig a világon ilyen megközelítésben. De az mindenképpen megdönthetetlen rekord marad, hogy ő ugyanabban az évben egy professzionális tenisz és egy professzionális golfversenyen is elindult. Összességében úgy gondolom, hogy a golf és tenisz közötti hasonlóság kulcsa a hasonló szem- és fej mozgás-koordinációban van. A hasonló ritmus is kulcsfontosságú.

-Golfozott már híres teniszezőkkel is, mint pl. Taróczy Balázzsal, akivel már nekem is volt szerencsém golfozni?

-Vele jó néhány alkalommal, de Jimmy Connors-szal és több visszavonult svéd tenisz kiválósággal is volt szerencsém már golfozni.

-Köszönjük az interjút és kívánjuk, hogy próbálja ki a magyar golfpályákat is.

-Úgy lesz. 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés