9 dolog amit a BMW Championshipről tudni kell

Már csak két torna van hátra a FedEx Kupa idei rájátszásából. A mezőny, amely immáron csupán 70 fős ezúttal Chicagóban méri össze erejét a BMW Championshipen. A viadal előtt összegyűjtöttünk 9 dolgot,a melyet mindenképpen tudni kell a tornáról és a főszereplőkről.

Már csak két torna van hátra a FedEx Kupa idei rájátszásából. A mezőny, amely immáron csupán 70 fős ezúttal Chicagóban méri össze erejét a BMW Championshipen. A viadal előtt összegyűjtöttünk 9 dolgot,a melyet mindenképpen tudni kell a tornáról és a főszereplőkről.

1E  Egy lehetséges főszereplő: Jason Day

Az ausztrál játékosnál jelenleg talán nincs jobb formában lévő golfozó a mezőnyben. Idén már négy tornát nyert, jelenleg a világranglista harmadik helyén áll, ám neki van a legnagyobb esélye arra, hogy az idény végén a világelsőséget is megszerezze. A Deutsche Bank-tornán 12. lett, ám akkor fáradtságra hivatkozott. Egy hetet most pihenéssel tölthetett, mindenki kíváncsian várja, hogy milyen formában tér vissza.

2.     Nincs CUT

A tornán a 70 fős mezőny miatt immáron nincs CUT, tehát a hétvégén is teljes mezőnyt láthat a közönség. Ugyanakkor az idény utolsó viadalára a Tour Championshipre csupán 30 játékos kvalifikálja magát. Vannak olyan játékosok, akik alatt nagyon rezeg az a bizonyos léc, William McGirt és Bryce Molder, alamint George McNeill a 68-70. helyen állnak, nekik iparkodniuk kell, ha ott akarnak lenni az idényzárón. Sokakat azonban Jordan Spieth formája érdekel a legjobban, a 22 éves kétszeres Major-bajnok ugyanis legutóbbi két tornáján egyaránt lemaradt a CUT-ról…

3.     Ez a torna minden évben költözik

A BMW Championship az a torna, amely szinte minden évben máshol kerül megrendezésre. Tavaly a denveri Cherry Hills Country Club adott otthont neki, idén a chicagói Lake Forest Club. Jövőre is költözik, akkor Indianapolisban kerül megrendezésre a Crooked Stick pályán, majd 2017-ben visszatér Chicagóba.

4.     Öt játékos nyerheti meg a 10 milliós bónuszt

A mezőnyből öt játékosnak van saját kezében a sorsa: Jason Day, Rickie Fowler, Jordan Spieth, Henrik Stenson és Bubba Watson. Ők nyerhetik meg a rájátszás fődíját, a 10 milló dolláros bónuszt. Az öt játékos közül bármelyik is nyerjen, az első helyezettként várhatja az idényzárót. A mezőnyben többen is nyertek már itt, többek között Henrik Stenson – aki 2013-ban két drivert tört darabokra dühében az öltözőben -, valamint Zach Johnson is.

5.     A pálya bizony nehéz

A szakértők szerint a Conway Farms pálya nehéz feladat elé állítja a játékosokat ugyanis az utóbbi években számos nehezítést vittek bele a szervezők. Új homok bunkereket telepítettek, néhány szakaszt meghosszabbítottak és nehezítettek az elütők pozícióján is. Jim Furyk azért 2013-ban itt ütötte pályafutása legjobb eredményét, a legendás 59-est, míg Zach Johnson pár évvel ezelőtti -16-os eredménye az egyik legjobb mind a mai napig.

6.     Mi lesz Phil Mickelsonnal?

A mezőnyben ott van Phil Mickelson is, egyelőre.. Mickelsonnak továbbra sem megy nagyon, talán az, hogy Jay Haas beválogatta a Presidents Cup csapatába ad egy kis motivációt. Mickelson 2013 óta nyeretlen a Touron, a British Openen aratott sikere az utolsó tornagyőzelme. Az amerikai közönségkedvencnek fel van adva a lecke, ugyanis amennyiben nem zár a legjobb 3 között a BMW-n, úgy nem utazhat az idényzáró Tour Championshipre.

7.     Hunter Mahan és a rekordok

Az egyetlen ember aki elmondhatja magáról, hogy 2007 óta a FedEx Kupa rájátszásának minden eddigi tornáján ott volt, az Hunter Mahan. Mahan a Deutsche Bank-tornán együttállásban a 4. helyen zárt, így életben tartotta rekordját, ám ezen a héten ismét nagyot kell alakítania, ha folytatni akarja a sorozatát. Az amerikai golfozónak ugyan úgy fel van adva a lecke, mint Mickelsonnak, neki is a top 3-ba kell verekednie magát, ha ott akar lenni a rájátszás utolsó versenyén.

8.     A címvédőnek sosem könnyű

Érdekes statisztika, hogy a FedEx Kupa címvédője egy kivételtől eltekintve eddig soha sem tudott mind a négy tornán elindulni a soron következő évadban. Legutóbb ez 2013-an Brandt Snedekernek sikerült, aki 2012-es győzelmét követően a rákövetkező évben is ott volt a rájátszás mind a négy tornáján, igaz címet védenie nem sikerült. Billy Horschel címvédőként nehéz helyzetben van, ugyanis jelenleg scak a 67. a pontversenyben, így neki is egy harmadik helyre van szüksége ahhoz, hogy bebiztosítsa helyét az idényzáró tornán. A harmadik helyre pedig már pályáznak egy páran…

9.     Figyelni kell McIlroyra is

Rory McIlroy világelsőként tér vissza a BMW Championshipre ráadásul szép emlékekkel rendelkezik erről a pályáról. Az észak-ír legutóbb amikor itt rendezték a viadalt erős hétvégét produkált, szomaton és vasárnap is 68-at játszott így előkelő helyen zárt. McIlroy sérülésből tért vissza pár hónapja, ám a Deutsche Bank-tornán vasárnap ütött 66-os körrel jelezte, hogy egyre inkább megtalálja a formáját, ez pedig nem sok jót jelent a riválisok számára.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés