JORDAN SPIETH SIKEREINEK TITKA?

 Jordan Spieth kiemelkedő fiatal tehetség. Jelenleg a profi golf világranglista vezetője. Ehhez a teljesítményhez mindenképpen szükséges egy természetes adottság, rátermettség, kimelekedő akaraterő, fizikai, és mentális képesség.

Jordan Spieth kiemelkedő fiatal tehetség. Jelenleg a profi golf világranglista vezetője. Ehhez a teljesítményhez mindenképpen szükséges egy természetes adottság, rátermettség, kiemelkedő akaraterő, fizikai, és mentális képesség.

De Jordan Spieth sikereinek titka nem csak ezekben rejlik. Fiatalabb korában ugyanis oszlopos tagja volt a középiskolai kosárcsapatnak, az amerikai focicsapatának (mint dobó), és a baseball csapatnak is mint ütő játékos. Ez a ’multi-sport’ háttér és képzettség gyermekortól kezdve az ami valóban megteremti az alapját annak, hogy valaki felnőtt korára a saját sportágában kiemelkedőt ereményt nyújtson. Először sportolót kell nevelni valakiből azután golfozót! Meg kell alapozni (és ez minden más sportra vonatkozik) az egy sport jelentette speciális terhelés elviselését. Ki kell alakítani a magas szintű alapképességek meglétét (erő, gyorsaság, állóképesség, koordináció) majd ezekre építve lehet elkezdeni egy-egy sport speciális mozgásanyagának elmélyítését.

Jordan 12 éves koráig mindent sportolt. A golfal ekkor kezdett el ismerkedni, és 14 éves korára lett ez a teljes ’szerelem’. Bár Jordan számára ekkor már ez volt a középpontban szülei továbbra sem engedték, hogy csak a golfra specializálódjon. Még ekkor is játszott a középiskolai kosár-és baseball csapatban, és gyakran atlétika versenyeken főszereplője is volt.

„Nem úgy neveljük gyermekeinket, hogy egy-sport ’szakbarbárok’ legyenek. Fel kell tárni előttük, hogy rengeteg lehetőség létezik, és fedezzenek fel minél többet. Szeretnénk megmutatni nekik, hogy az élet sokkal több mint egy cél...sokkal több mint egy sport...” – mondja Jordan édesanyja Chris, a Purpose2Play.com-nak adott interjújában.

„Rengeteget lehet tanulni abból, hogy egy gyermek egy csapatban versenyez, egy csapatnak a tagja. Ez az élmény az amely megalapozza, és felkészíti őket a valós életre –arra ami sporton túl van. Úgy látom, hogy a mai szülők ha gyerekeikben látnak némi vonzódást a golfhoz akkor rögtön elkezdik nyomni őket, hogy minden idejüket, és energiájukat erre az egy sportra koncentrálják. Ez csak arra jó, hogy kiégnek, és elmulasztják megismerni az a rengeteg más dolgot ami körülveszi őket az élet más területein..” –folytatja Chirs Spieth, Jordan édesanyja.

Mint középiskolás diák Jordan kiváló quarterback (amerikai foci), és kiváló ütőjátékos (baseball) volt. Kosárlabdában mindig öccsét Steven-t próbálta utolérni, és állandóan nagy csatákat vívtak a csapatba kerülésért. (Öccse Steven, később a Brown Egyetem I. kosárlabda csapatának játékosa lett.)

„A kosár-és baseball idény alatt letette a golfütői és beállt quarterback-nek, vagy dobónak. Mindekettő igen fontos pozíció a csapatban „. – folytatja Jordan édesanyja – és amint a tavasz eljött ismét előszedte a golfütőit a garázsból...”

A baseball-ban, és az amerikai fociban a labda eldobása kiválóan előkészíti is megtanítja a fiatalokat arra, hogy az alsó testrészeikkel miként kell dinmaikus erőt kifejteni, és azt a karokon keresztül a labdára irányítani. A dobások biomechanikája ugyanaz mint a golfswingé. A dobások technikájának helyes elsajátítása, a láberő aktív használata transzferálható tudás, és kiváló alapot jelent a golfswing esajátításához. (Élő példa erre Tim Burke aki NCAA baseball dobójátékos volt, majd később REMAX Long Drive bajnok lett.)

Érdekes azonban, hogy Jordan Spieth bal kezes dobó volt mindkét sportban. Ez bal oldali izmainak olyan fejlettségét, és dinamikus erejét fejlesztette ki amely nemhogy hátráltatta hanem segítette a golfban. (Jordan Spieth a golfban jobbkezes.) A jobbkezesek számára ugyanis a lendítés erejét nemcsak a jobb oldal dinmaikája, és ereje adja, hanem a bal oldali izmok fékezési képessége (!) is. A jobb oldal ugyanis olyan gyorsan ’mer’ lendíteni amilyen erősnek érzi a bal oldalt, hogy ezt a mozgást az egyensúly megtartása és a sérülés elkerülése mellett képes legyen lefékezni. (Dr. Greg Rose, és Tom Huse ’Big Break’ elmélete.) A golfban is igen nagy hiba, hogy a játékosokat csak az ügyes oldalukra edzik. A másikat elhanyagolják, és nincs egyensúlyban a két oldal fejlettsége! Az erő, és gyorserő edzéseket mindkét oldalra egyformán kell végeztetni.

Az amerikai Olimpiai Bizottság 2o14-es felmérése szerint az Olimpián résztvevő sportolóik 1o-13 éves koruk között átlagosan 3, 13-15 éves koruk között átlagosan 2 sportágot űztek versenyszerűen, és az egy sportra történő specializáció viszonylag későn történt meg.

Jordan Spieth nemcsak tehetséges, hanem szerencsés is. Szülei ugyanis olyan tágabb képet láttak (és látnak) amely nagyobb esélyt adott az egészséges és egyensúlyban lévő személyiség megteremtése mellett az egy sportban nyújtott kiemelkedő teljesítményhez is.

Senki sem lesz 16 évesen PGA Tour győztes. De az egyoldalú munkától 16 évesen ki lehet égni...

Makszin Áron


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés