Jason Day révbe ért

 Jason Day győzelmével zárult a férfi golfozók idénybeli utolsó Major-tornája, a PGA Championship. Day történelmi sikert aratott, ugyanis a Major-versenyek történetében korábban még senkinek sem sikerült par alatt legalább 20 ütéssel zárnia.

Jason Day győzelmével zárult a férfi golfozók idénybeli utolsó Major-tornája, a PGA Championship. Day történelmi sikert aratott, ugyanis a Major-versenyek történetében korábban még senkinek sem sikerült par alatt legalább 20 ütéssel zárnia.

Jason Day a 10 millió dollár összdíjazású viadal mind a négy napján par alatt teljesített, 68-as első körét egy 67-es, majd egy 66-os és zárásként egy újabb 67-es eredmény követte. Day két ütés előnnyel várhatta a viadal utolsó napját a Pete Dye tervei alapján készített wisconsini pályán és végül meg tudta duplázni azt az előnyt. A 27 éves ausztrál végig magabiztosnak tűnt az egész viadal során, igazából egy percig sem forgott veszélyben a győzelme. A Spieth rajongók vasárnap talán a 15-ös szakaszon egy pillanatra még azt hihették, hogy kedvencük befoghatja az idén már két tornát nyerő riválist, ám Day az ominózus szakaszon ütött bogey-jára rögtön egy birdie-vel felelt, majd az utolsó két szakaszt parra hozva élete első Major-sikerét ünnepelhette.

„Van akinek hamarabb jön össze, van akinek első ránézésre könnyebben. Nekem így sikerült, de nagyon boldog vagyok, hogy valóra vált az álmom és Major-győztesnek vallhatom magam” – mondta a győzelmét követően Day.

Való igaz, Daytől a rajongóin kívül a szakemberek többsége évek óta várta már az igazán átütő sikert. A 2014-es WGC-Match Play versenyén aratott győzelme volt az első, ám azt megelőzően a 2011-es Mastersen, valamint ugyan abban az évben és két évre rá a US Openen is volt második, idén pedig az Openen ért el egy 4. helyet, melyet amúgy csalódásként élt meg. Azzal mindenki tisztában volt, hogy Dayben minden megvan ahhoz, hogy Majort nyerjen, igazából csak idő kérdése volt, hogy mikor sikerül. Vasárnap révbe ért az ausztrál, élete legjobb játékával elhódította a hőn áhított trófeát. A riválisok szinte egy emberként gratuláltak neki a Twitteren és a többi közösségi oldalon, kiemelve, hogy a lehető legjobb helyre került a PGA Championship fődíja. És valóban, Day idén (is) kiválóan játszik, idénybeli 8. top-10-es helyezését gyűjtötte be, legutóbbi öt tornáján négyszer verekedte be magát a legjobb 10 közé.

Day győzelmét természetesen a mindig végtelenül sportszerű Jordan Spieth is elismerte, kiemelve, hogy soha korábban nem látta még „kollégáját” ennyire jó játszani. A címvédő Rory McIlroy sérülés utáni kihagyásból visszatérve végül a 17. helyet szerezte meg, ami egyet jelentett azzal, hogy egy időre búcsút mondhat a világelsőségnek, hiszen Spieth elvette tőle 2. helyével. Ami pedig Tiger Woodsot illeti, az egykori világelső ahogy tavaly, úgy idén sem jutott be a CUT-ba, ez pedig egyet jelent az idény végével számára. Woods legutóbbi öt Major-indulása során csupán egyszer vette sikerrel a CUT-ot, az idei Mastersen, ahol végül a 17. helyen zárt.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés