Az Aimpoint forradalma

 A greenek olvasása döntő jelentőséggel bír. Legyen szó amatőr vagy profi golfról. Meghatározza, hogy ki nyer, és ki veszít. Mark Sweeney úttörő, forradalmian új green-olvasásán alapuló Aimpoint express pontos, kiszűri a találgatásokat a greenen. Ebben a módszerben bízik Petkovics Bálint is, aki három hónapja próbálja beleépíteni játékába ezt a technikát. Bálintot Zircen, a Forest Hills-i pályán értük utol.

A greenek olvasása döntő jelentőséggel bír. Legyen szó amatőr vagy profi golfról. Meghatározza, hogy ki nyer, és ki veszít. Mark Sweeney úttörő, forradalmian új green-olvasásán alapuló Aimpoint express pontos, kiszűri a találgatásokat a greenen. Ebben a módszerben bízik Petkovics Bálint is, aki három hónapja próbálja beleépíteni játékába ezt a technikát. Bálintot Zircen, a Forest Hills-i pályán értük utol.

Sérüléséből felépülve, profi golfozónk, újra formában lendült. Nagy álma, hogy képviselhesse Magyarországot European Tour-on, így egy sikeres kvalifikáció lebeg a szeme előtt. Elsődleges célkitűzése jelenleg swing-jének átalakítás és az új green-olvasási módszer elsajátítása és a versenyrutin visszaszerzése.

HG: Gyakran láthatunk mostanában gyakorolni Zircen. Mi ennek az oka?

Kicsivel több, mint egy hónapja költöztem haza Magyarországra. Az elmúlt másfél évet Angliában töltöttem, az angol első osztályban, az Euro Pro Tour-on vettem részt. A csuklósérülésem miatt nem versenyezhettem, azonban az Euro Pro Tour bizottsága, jóváhagyta az orvosilag igazolt kihagyásom, ami azt jelenti, hogy ott lehetek a következő szezonban is, ahol világranglista pontokat gyűjthetek.

Zircen Magyarország egyik legjobb green-jei találhatók, a greenkeperek tökéletes munkát végeznek, így a legjobb hely arra, hogy az új green- olvasási technikát, az úgynevezett Aimpoint express-t elsajátítsam. A 14-es, 15-ös greenek nagyon trükkösek, nehezen olvashatóak. A látszat az esetükben csal, mivel a pályának van egy konstans dőlése. A pálya magas színvonalú, igazi kihívást jelent, hiszen a greenek mellett a fairway bunkerek is megnehezítik. A környezet, a jó levegő és a kiszolgálás mind hozzájárultak, hogy a sportszakmai szempontok mellett is az edzéseim nagy részét Zircen végezzem. Emellett gyakoroltam Tatán, illetve rendszeresen járok Bécsbe edzésre két osztrák pro-hoz.

 HG: Mesélnél egy picit erről az új forradalmi módszerről?

Egy technika, amely lehetővé teszi, a break-ek pontos megállapítását, bármilyen pozícióból körülbelül 5 másodperc alatt, ez is nagy előnye a midpoint-tal szemben, melynek alapja egy táblázat volt. Mindkét módszer – midpoint és az Aimpoint express- a fizikára épül: greenek sebessége, dőlés és a távolság. E három fő elem egyesítése teszi lehetővé a pontos break megállapítását. Ebben a módszerben az ujjainknak is fontos szerep jut. A technikát már széles körben használják a profi Tour-okon és többeket tornagyőzelemhez is segített, illetve ugrásszerűen javultak a golfozók eredményei. A sikerben az érdeme megkérdőjelezhetetlen. Statisztikák szerint, a PGA Tour-on 250.000 $-t jelent évente. Három hónappal ezelőtt kezdtem el a módszer elsajátítását. A tökéletes kivitelezéshez kilenc hónap szükséges.

HG: Mik a terveid a nyáron?

A következő időszakot a swingem átalakításra is szánom. A gyakorlás és az edzések mellett a versenyrutinomat is vissza kell szereznem, hiszen legutóbb az év elején, Portugáliában álltam rajthoz. Terveim közt szerepel augusztusban a Magyar Profi Bajnokságon való szereplés, illetve egy Cseh Tour viadal. Majd október végén Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségekben veszem fel a kesztyűt a tour játékosokkal teletűzdelt viadalon. Télen, pedig irány a floridai versenyek!

Úgy érzem a sérülésemből adódó kényszerpihenő segített abban, hogy átértékelhessem magamban a golfot. Mentálisan sokat adott: ma már a sportértékét látom! Fizikailag természetesen időbe telt, hogy felpörögjek, de már visszarázódtam a heti hat napos 8 órás edzésbe. Egy biztos: elszántabb vagyok, mint valaha!

HG: Volt lehetőséged együtt játszani Horváth Marcival, aki első magyar golfozóként vehetett részt a XXVIII. Nyári Universade-n. Hogyan értékeled a teljesítményét?

Tetszett a játéka! Stabilan és kiegyensúlyozottan teljesített. Ugyanazt a putt technikát alkalmazza, mint én. Jó szinten van, és ezúton is kívánom neki, hogy elérje céljait! 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés