Kié a pálya?

 Mariana Gorczyca, Románia egyik jelentős kulturális újságírója, Utolsó ütés című regényének bemutatójára voltunk hivatalosak április 25-én, a Millenárison, sikerült interjút készítettünk a szerzővel.

Mariana Gorczyca, Románia egyik jelentős kulturális újságírója, Utolsó ütés című regényének bemutatójára voltunk hivatalosak április 25-én, a Millenárison, sikerült interjút készítettünk a szerzővel.

-Az utolsó ütés című regényének főhőse, profi golfjátékos.  Van valamilyen különös oka annak, hogy a szereplője golfozik?

-Amikor először találkoztam a golffal, meglepett, hogy ez a sport mennyire összhangban van az én gondolkodásmódommal. Bizonyára ezért kezdtem el golfozni.  A golf tulajdonképpen nemcsak sport, hanem művészet is, mégpedig az újrakezdés művészete.  Egy golfpályán tizennyolc lyuk van, a játékosoknak tizennyolc szakaszon kell végigmenniük, vagyis tizennyolcszor kell mindent elölről kezdeniük.  Ez az állandó újrakezdés szerintem, az élet metaforájának tekinthető.  Mert a golfjátékban, akárcsak az életben, mindig történhet valami váratlan fordulat, semmit sem lehet teljesen előre kiszámítani vagy megtervezni. Vannak akadályok, vizes árkok, homokbunkerek, amelyeken szerencsésen át kell jutnia a labdának és a játékosnak. A csapatnak is. De a labda véletlenszerűen a pálya melletti magas fűbe, a roughba is kirepülhet, és akkor keresni kell, aztán a csapattársakkal közösen dönteni, hogy mikor adjuk föl a keresést.  A csapattársakkal folyamatosan együtt kell működni, a caddyvel, a segítővel tanácskozni, ha eredményt akarunk, ha a labdát a legkevesebb ütéssel és a lehető legrövidebb úton el akarjuk juttatni a célba. Ehhez a legnagyobb koncentrációra van szükség. Nemcsak a csoportban, de egyénileg is teljesíteni kell, ráadásul a játékszabályok betartásával, a többiek segítésével. A golfban nem ellenfeleink vannak, hanem versenytársaink, és a tét legtöbbször éppen önmagunk legyőzése, azaz meghaladása, ez az igazi diadal. A pálya bejárása közben a játékos végig szoros kapcsolatban van a természettel, és a játék kimenetelét ez az összetett fizikai és lelki kapcsolat egyaránt befolyásolja. A teljes pálya folyamatosan váltakozó útvonalain halkan beszélgetünk; a játék tehát állandó közeledés és távolodás – minden értelemben.

A Mariana Gorczyca-val készült exclusive interjúnkat a hamarosan megjelenő Hungarian Golf Magazin hasábjain olvashatják!


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés