Amit a tartáshibákról tudni kell

Napjaink egyik legnagyobb problémája az inaktív életmód. A gyerekek egyre többet ülnek a TV és a számítógép előtt, míg a felnőtteket a munkájuk köti irodai székbe vagy autóba. Előbb vagy utóbb, a fokozódó stresszel együtt, rányomják bélyegüket a tartásunkra. 

Napjaink egyik legnagyobb problémája az inaktív életmód. A gyerekek egyre többet ülnek a TV és a számítógép előtt, míg a felnőtteket a munkájuk köti irodai székbe vagy autóba. Előbb vagy utóbb, a fokozódó stresszel együtt, rányomják bélyegüket a tartásunkra. 

„Húzd ki a hátad!” Sokszor hallhattuk családtagjainktól, ismerőseinktől, de akár a tanárainktól is fiatalabb korunkban ezt az intelmet. Sajnos okkal, mivel korunk egyre nagyobb civilizációs problémájává nőtte ki magát a helytelen testtartás.

Míg fiatalabb korunkban csak vállat rántottunk, ma már komolyabb következményeivel szembesülhetünk. Sokszor fáradnak el bizonyos testtájak (nyak, derék, láb stb.), aminek eredményeképp előbb vagy utóbb valamilyen fájdalom lép fel ezeken a területeken. A rossz hír az, hogy - ha nem teszünk ellene, akkor - ezek a panaszok csak fokozódni fognak.

Míg fiatal korban megelőzhetők és jól korrigálhatók ezek a tartáshibák vagy akár ortopédiai elváltozások (Scheuermann-kór, Scoliosis stb.), addig felnőtt korban az idő előrehaladtával, a lehetőségek köre egyre szűkül.

A helyes tartás

Biomechanikailag helyes testtartás az, amikor a szalagok és az ízületi tokok feszülése fiziológiásan megfelelő és a tartó izmok (melyek a testtartásért felelősek) harmonikusan együttműködnek.

Oldalnézetből a testen áthaladó súlyvonal (piros) a következő pontokat metszi a testen.

A legjellemzőbb helytelen tartások:

•Az előrehelyezett fej az egyik leggyakoribb tünete az ülő életmódnak. A lakosság zöme a számítógép előtt tölti a munkaidejének vagy a szabadidejének nagy részét, eközben a fejtartásra nem figyelve egyre lejjebb engedi a fejét, mellyel túl nagy terhet tesz a nyaki csigolyákra. Emiatt a nyak feszítőizmai megnyúlnak, gyengülnek, a hajlítóké pedig rövidülnek.

•Az előreesett vállak, púpos hát és a szárnyas lapockák sokszor kapcsolódnak egymás-hoz. Ez a tartás a hátizmok (alsó trapézizmok stb.) gyengeségére és megrövidült mellizmokra utal. Ez is tipikus következmény lehet az íróasztalnál dolgozóknál.

•Ide sorolhatóak a medence dőlésszögéből eredő problémák. Az előredőlt medencéhez (más néven lordotikus tartás) tartozik, hogy a medence körüli hasizmok gyengültek, túlnyúltak, ágyéki szakaszon a mély hátizmok zsugorodtak és sokszor a csípő horpaszizom megrövidül. Az egész napi ülőmunka szintén eredményezheti ezt a tartást.

•Befelé dőlő térd és boka a legjellemzőbb alsó végtagi hiba a tartásban. Okozója lehet lúdtalp (láb hosszanti boltozatának ellapulása), de akár a túlsúly is. Megállapítása egyszerű, ha a cipők sarkának belső része kopott, akkor valószínűleg ezzel a problémával állunk szemben.

A helyes testtartás a golf szempontjából is nagyon fontos. A helytelen tartás nemcsak a hét-köznapok során okoz gondokat az egészségben, hanem például golfozás közben a sportoló kisebb erőt tud kifejteni a swing közben. A mozgástartomány csökken, ezért mozgás közben más izmok és ízületek kapcsolódnak be kompenzálásképp, - túlterhelődve,- mely biztos út a panaszokhoz és a fájó, nyilalló érzéshez.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a fentiekben csak izomeredetű tartáshibákat említettem. Ezeknek a tartásoknak a hátterében egyéb veleszületett, szerzett vagy degeneratív gerincbetegségek is állhatnak.

Ha bármelyik elváltozást, deformitást tapasztal a hétköznapok vagy akár a sportolás során, akkor érdemes felkeresni egy személyi edzőt, gyógytornászt vagy ortopéd orvost.

Írta:

Nagy Melinda

Személyi edző

Képek: Lippincott Williams & Wilkins (2010): NASM Essentials of Corrective Exercise Training


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés