A finálé előtt II. rész

 Folytatjuk a hétfői napon megkezdett exkluzív interjúnkat a Forest Hills-i proval, Gavin Irwinnel. Aki őszintén vall a magyar golf büszkeségéről, Lajtai Rózsa Csilláról. Párosuk következő nagy feladata a 17-21. között megrendezett Marokkói Finálé „célszalagjának” sikeres átszakítása.

Folytatjuk a hétfői napon megkezdett exkluzív interjúnkat a Forest Hills-i proval, Gavin Irwinnel. Aki őszintén vall a magyar golf büszkeségéről, Lajtai Rózsa Csilláról. Párosuk következő nagy feladata a 17-21. között megrendezett Marokkói Finálé „célszalagjának” sikeres átszakítása.

HG: Hogyan tudtad caddiként segíteni?

G.I.: Természetesen vittem utána a felszerelését, táskáját.  Harminc fokban, amikor sok vizet, italt, ételt kell magadhoz venned, nehogy kiszáradj, ráadásul mindezt hat napon keresztül, akkor kell valaki, aki segít a táska cipelésében. Így több idő, energia marad a játékra koncentrálni, ami nem utolsó szempont a golfban.

Caddiként, az igazi munkám a gyakorlónapokra koncentrálódott, amikor összedolgoztunk. Megfigyeltük a greeneket, pin pozíciókat kerestünk, ami nem volt egyszerű, hiszen ezeken a greeneken olykor előnyösebb volt 10-15 méterre lenni a lyuktól, mint öt méterre a rossz oldalon. Együtt dolgoztuk ki a stratégiát, hogyan lehet megjátszani a lyukakat. A négy nap alatt még jobban belőttük a távolságokat, a szélirányt, és megerősítettük azokat a dolgokat is, amiken egy golfozó a legtöbbet szokott aggódni: az ütőhasználatot és a swinget. Én most a másik oldalról néztem a játékot, tanultam bizonyos dolgokat Csicsitől, illetve azt, hogy mit mondhatok és mit nem „a kötél túloldaláról”. 

Nagyon élveztem az ott eltöltött időt, tapasztalatszerzést, és szerintem jól tudtunk együttműködni, ami egy golfozónak nagyon hasznos. Ha megnézzük, a sporttörténelem legjobb golfozóinak voltak a legjobb caddijei, és úgy gondolom, nem véletlen, hogy belőlük váltak a sportvilág legjobb párosai. 

HG: Mit gondolsz Csicsi játékáról?

Mint említettem, öt évvel ezelőtt találkoztam vele Hencsén, azóta érdeklődve figyeltem a fejlődését. Csak nemrégiben jöttem rá, hogy akkor ő még csak 12-13 éves volt, bár magassága és akkori játéka alapján idősebbnek, érettebbnek gondoltam. Azóta alaposan kinőtte magát, és a magyar versenyek után nemzetközi megmérettetéseken is szépen megállta helyét. Az elmúlt két hónap mutatta meg számomra, miért is lett ő a magyar golf bajnoka. Mielőtt felkért caddinek, csak köszönő viszonyban voltunk, így a Pannonián megrendezett versenyen ismerkedtünk össze, és utána indultunk Rabatba. Már korábban is láttam a Highland és a Forest Hills range-én.  Csicsi nagyon elszánt, ezt tudtam régebben is, de az elmúlt két hónapban saját szememmel is megbizonyosodhattam róla.

Úgy látom, hogy Csicsi egyik legnagyobb fegyvere a hosszú és pontos driving-ja. Ha megnézzük Tiger Woods karrierjét, a kezdő ütése sosem volt ilyen pontos, ami azt mutatja, hogy ezt a legnehezebb produkálni. Csicsi azonban tudna mutatni egy-két dolgot a többi játékosnak, hiszen nem meglepő a 70 alatti score sem, ha folyamatosan a fairwayről játszol, ami jelentősen megkönnyíti a játékot. A swingje is szinte már művészi. Láttam már néhány jó swinget életemben, mikor még aktívan versenyeztem és figyeltem a többi játékost. Különösen Írországban tapasztalhattam mindezt, például az éves Open European Touron vagy amatőr időszakom alatt Greame McDowell-nél, Luke Donald-nál. Sokat figyeltem az akkor még szintén amatőr Rory McIlroy-t is, 13-tól 18 éves koráig. Csicsi mozgását, tempóját és fellépését minden golfozónak meg kellene figyelnie. Sokszor a legjobb tanulás az, amikor csak figyelsz. Én végigkövettem Rory McIlroy-t az ír versenyeken, figyeltem és tanultam tőle. Ugyanezt javasolnám minden golfozónak, különösen a gyerekeknek, ha érdekli őket a sport. Figyeljék meg, tanulmányozzák ők is Rózsa Csilla swingjét, játékát! Három-négy óra leforgása alatt nagyon sokat lehet tanulni a puszta nézésből, ahogy a különböző szakaszokon, különböző szituációkban játszik.

Csicsi nagyon szorgalmas és tehetséges, mindene megvan hozzá, hogy elérje azt a szintet, amire vágyik. Öröm volt számomra, hogy ilyen közelről figyelhettem, és caddiként vele tarthattam Marokkóba. Korábban Rory-t figyeltem, most Csicsi játékát követem.

HG: Hogyan készültök az utolsó állomásra (december 17-21)?

G.I.: A kései időpont nem a legelőnyösebb egy közép- vagy kelet-európai golfozónak, hiszen itt ősszel, a hideg időjárás beköszöntével véget ér a szezon. Ebben az idényben szerencsék volt, plusz három kellemes hetet kaptunk novemberben. Marokkóban azonban más az éghajlat, Marrakeshben olyan az idő, mint Magyarországon májusban, így ott sokkal inkább golf-barát a klíma.

 A finálé két körből fog állni. Minden nap lesz játék csak 2 külön pályán. 2 nap egyiken, 2 nap másikon! Utána lesz a Cut, majd az 5. kör már csak 1 pályán! December 11-én fogunk a helyszínre utazni, hogy minél több időnk legyen a felkészülésre. Most azonban oda kell figyelnünk arra is, nehogy túl sok energiát veszítsük a gyakorlás közben, különösen arra az esetre, ha öt napot kell végig versenyezni. Fontos a jó gyakorlási technika, az energia megőrzése, és az, hogy készen álljunk december 17-re. Csicsi ezt az időszakot valószínűleg az indoor golfcentrumokban tölti, ahol puttol egy kicsit és ellenőrzi a swingjét. Ilyen zsúfolt szezon után elsősorban sok pihenésre, kikapcsolódásra, családjával eltöltött időre van szüksége, hogy minél jobb formát tudjon nyújtani a decemberi finálén.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés