A Magyar Golf Szövetség 25 éves jubileuma

 Egy száraz dátum: 2014. szeptember 14. A magyar golfsport életében viszont egy jelentős évforduló, egy jubileum. 25 évvel ezelőtt alakult meg a sportág szövetsége, jogilag és szervezetileg is elfogadott irányító szervezete.

Egy száraz dátum: 2014. szeptember 14. A magyar golfsport életében viszont egy jelentős évforduló, egy jubileum. 25 évvel ezelőtt alakult meg a sportág szövetsége, jogilag és szervezetileg is elfogadott irányító szervezete.

A Krónikás, aki megélte a dicsőséges hazai golfsport 1951. évi betiltását és negyed évszázados teljes diszkriminációját, majd a kezdet nagyon nehéz újabb 13 évét, amely után az újkori magyar golf végre ország-világ előtt hivatalosan is beindulhatott, úgy érzi, hogy ez a jubileum – mint minden jubileum – jó alkalom egy rövid visszatekintésre.

Akik tanúi vagy részesei voltak részben vagy egészben ennek a huszonöt évnek, azoknak – reméljük kellemes – visszaemlékezés, felidézése és talán reális újra gondolása annak a néha bizony kényszerűen lassú fejlődésnek, ami ez alatt a 25 év alatt végbement; aki csak nemrég kapcsolódott be ebbe a szép sportba, annak – reméljük - a múltunk egy szeletének érdekes része.

Azt, hogy ennek az időszaknak gazdasági és politikai folyamatai mennyire hatottak a magyar golfsportra, környezetére, döntse el mindenki maga, a Krónikás csak a száraz tényeket ajánlja az érdeklődő olvasónak.

Dinamikus kezdet


1989. szeptember 14. Megalakult a Magyar Golf Szövetség

Végre megértek a feltételek arra, hogy az újkori magyar golfsport önálló szövetséggel rendelkezzen. Az ünnepi közgyűlésen Puskás György, a Gyeplabda Szövetség főtitkára emlékezetes beszédében „eleresztette” felnőtté vált szekcióját.

Elnök: dr. Gáti Ferenc, elnökhelyettes: Szlávy Tibor, főtitkár: Wessely Vilmos, Ügyvezető titkár: Berta Sándor, Felügyelő Bizottság Elnöke: Mészáros Lászlóné, Fegyelmi Bizottság Elnöke: Dojcsák Győző, Elnökségi tagok: Mikecz Tamás, Minder Rezső, Dr. Tóth Károly, Lotharidesz Andrea. Szövetségi kapitány: id. Tringer László. A szövetség tagjai: Kék Duna GC, Rodata SC, Mikromatika Kft. és a 95.sz. Jogtanácsosi Munkaközösség.
Dr. Gáti Ferenc ünnepi székfoglaló beszédében a szövetség legfontosabb feladatának a hazai golfsport tovább fejlesztését, három-négy új pálya létrehozását és az ifjúsági játékosok intenzív felkarolását tűzte ki célul. A magyar golfsport irányító szervezetének, kitűzött céljai megvalósításához, mindenekelőtt meg kellett erősíteni hazánkon kívüli kapcsolatait. Szerencsére nem volt nehéz helyzetben, mivel Magyarország az Európai Golf Szövetség (EGA) 1937. november 20-án történt megalakulásakor tizenegy európai szövetség mellett alapító tagként volt jelen Luxemburgban. Hazánkat Lauber Dezső, a Magyar Golf Club főtitkára képviselte.

1989. október 20.


Az Európai Golf Szövetség madridi közgyűlésén a Magyar Golf Szövetséget, mint az újkori magyar golfsport képviselőjét regisztrálták a tagok sorába, és egyben megerősítették az 1937-es alapító tagságát valamint figyelembe vették az 1952 és 1989 közötti kényszerű szüneteltetést is.
Ezzel egyidejűleg a szövetség bekerült a Világ Amatőr Golf Tanácsának (World Amateur Golf Council, WAGC), mai nevén Nemzetközi Golf Szövetség (International Golf Federation, IGF) tagjai közé.
Természetesen az 1976 óta szerveződő hazai golfélet szereplői részére meg kellett teremteni a „központi” tájékoztatást. A Krónikásra hárult a feladat, mint a kezdetektől tevékenykedő sajtófőnökre, hogy egy negyedévenként megjelenő kiadványban, MAGYAR GOLFÉLET című bulletinban adjon rendszeres tájékoztatást a szövetség tevékenységéről és a hazai golfélet eseményeiről. Sajnos – a kezdeti időszak nehézségei miatt – a kiadvány csak az 1990-es évben tudott először és egyben utoljára is megjelenni.

Következő rész 

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés