A Masters - Európa Bajnokság 70 éven felülieknek

Tizenöt évvel ezelőtt döntött az Európai Senior Golfozók Társaságainak Uniója arról, hogy a 70 éven felüli szeniorok részére „Masters” néven külön Európa Bajnokságot rendez.

Tizenöt évvel ezelőtt döntött az Európai Senior Golfozók Társaságainak Uniója arról, hogy a 70 éven felüli szeniorok részére „Masters” néven külön Európa Bajnokságot rendez.

Magyarország hetedszer vett részt ezen a versenyen. 2005-ben a 8., 2008-ban a 13., 2010-ben a 11., 2011-ben a 14., 2012-ben a 15. és 2013-ban a 17. helyet sikerült megszerezni. Ritka részvételünk a létszám hiányból adódott és idén is csak a nettó kategóriában tudtunk hadra fogható csapatot kiállítani.

XV. Senior Masters Európa Bajnokság  2014.

A Masters Európa Bajnokságot az Egyesült Királyságban az East Sussex National Golf Resort két 18 szakaszos és par 72-es pályáján rendezték, a bruttó csapatok az East Course-on / 6047 yard /, a nettók a West Course-on /6069 yard / játszottak.

Résztvevők: az Európai Senior Golfozók Társaságainak Uniója tagországai, hat-hat fős bruttó és nettó csapatokkal.

Lebonyolítás: az első két nap Four Ball Better Ball, a harmadik nap egyéni verseny formájában. Az IVAN MAURA bajnokságban 11 nemzet bruttó csapata stroke playt, az ADRIAAN DE BRUIJN kupáért 20 nemzet nettó csapata stableford-ot játszott.

Értékelés: Az első két napon a hat fős csapatok napi eredményeiből a legjobb két páros eredményét, a harmadik napon az egyéniben pedig a négy legjobb eredményt értékelték.

A bruttó játékosok exact hendikepje max. 16.0, a nettó játékosoké max. 20.0 lehetett.

Eredmények:    

Bruttó csapatok.    IVAN MAURA Bajnokság.

1. Egyesült Királyság 599 ütés, 2. Svédország 616 ütés, 3. Svájc 617. ütés,

Nettó csapatok.     ADRIAAN DE BRUIJN  Kupa

1.    Spanyolország          300    pont

2.    Portugália    294      „

3.    Finnország  293      „

…………………………………

16.  Svédország           247               „

16.  Lengyelország      247      „

18.  Luxemburg           245      „

19.  Magyarország       242      „   

20.  Belgium               236      „

 

A magyar csapat: Dr. Sándor L. Tamás, Kovács István kapitány, Ellis Donald, Juszkó Stephan,  Kovács István, Mánfay Molnár Tibor, Tóbiás György.                                                                                                                 

Egyéni  eredmények

1.nap      2.nap      3.nap               

Kovács István                                   23

Ellis Donald             38            34       28

Mánfay Molnár Tibor                      29

Tóbiás György        (25)         (26)       (14)                  

Dr. Sándor L. Tamás                           27

Juszkó Stephan     32          31            (20)

 

Csapat összesen: 70          65           107          =         242  pont

A magyar hetven éven felüli szenior válogatott szereplését a csapatot vezető Dr. Sándor L. Tamás nagyon pozitívan értékelte. Az év közben nehezen összeállt válogatott minden dicséretet megérdemel, mert annak ellenére, hogy az idén csak Belgiumot tudta megelőzni, a kitűzött és elvárt pontszámot teljesítette. A tavalyinál lényegesen jobb eredményt ért el, és kevéssel maradt el a jobb helyezéstől. A golf őshazájában rendezett EB megfelelt az elvárásnak. A dimbes-dombos és nagyon szép pálya sok vízzel és bunkerrel volt nehezítve. A greenek okozták a legtöbb nehézséget, rendkívül gyorsak voltak. Az időjárásra nem lehetett panasz, kellemes és mind a négy napon megfelelő volt. 

Az igencsak fárasztó napok azért adtak lehetőséget kikapcsolódásra is. Az első napon a  gyakorlás utáni  nyitó ünnepség, benne az elmaradhatatlan csapat fotózással. A második és harmadik napon a közös baráti vacsorák. Végül a negyedik napon a záró és díjátadó vacsora és ünnepség, valamint a Dán Senior Társaság meghívása a 2015 évi Mastersre.

Ismét meg kell említeni, hogy magyar játékosok nehéz helyzetben vannak, amikor a hagyományos golfnemzetekkel együtt kell megmérettetni magukat. A magyar golfból generációk sora maradt ki, az 1951-ben betiltott sportot csak huszonöt évvel később lehetett újra bevezetni. A hazai golf társadalom – benne a szeniorokkal - még „fiatal” és igen alacsony létszámmal rendelkezik az Európaihoz képest. Szeniorjaink is már idős korban tanulták meg ezt a játékot és ez komoly hátrányt jelent.

Összességében elmondható, hogy a magyar hetven éven felüliek tudásuknak és a lehetőségeknek megfelelően szerepeltek az idei Európa Bajnokságon.

HSGA

Versenynaptár


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés