A golf kegyetlen játék

 Somogyi György nem kerülgette a forró kását beszélgetésünk során. Kimondja, amit gondol, nem áll távol tőle a polgárpukkasztás, nem bánja, ha felháborodnak a véleményén.

Somogyi György nem kerülgette a forró kását beszélgetésünk során. Kimondja, amit gondol, nem áll távol tőle a polgárpukkasztás, nem bánja, ha felháborodnak a véleményén.

A tavalyi Európa bajnokság után nagy port kavart mondataival…

Igen, így volt. A senior csapatban játszottam, és azt mertem mondani, hogy az, amit itt Magyarországon golfnak hívunk, és az, amit külföldön, az élmezőnyben lévők játszanak, köszönőviszonyban sincs egymással.

Miben látja a legalapvetőbb különbséget?

Az, ami itthon van, az nem golf. Egy osztrák faluban mindenki játszik, a pék és a sarki fűszeres éppúgy, mint egy felsőbb rétegbeli. Ott nem tekintik státuszszimbólumnak a játékot. Magyarországon igen. Itthon nem a golf öröme miatt játszanak, hanem a státuszért. A magyar golfozóknak csak a BMW-jük nagy, ezzel kompenzálják, hogy ami a nadrágjukban van, az elég csekély méretű...Véleményem szerint a golf egy patyomkin birodalom kosztümös előadása Magyarországon. Viszont nagyon kegyetlen játék, rendkívül nagy pofonokat tud adni. Más, mint az élet, igazságosabb… Amikor a gazdag, sikeres bankárok, tisztségviselők kimennek a pályára és felszántják a földet, kénytelenek rájönni, hogy ez a tudomány sajnos nem megvehető.

Mégis a harmadik gyereke is elkezdett játszani…

Igen, és nagyon szereti. Ahogy magát a játékot természetesen én is, ezért csinálom. Bencével most ott tartunk, hogy próbálom neki megmutatni a szépséget a golfban. Fontos, hogy megértse azt, hogy hogyan kell egy játékot szeretni, hogy meglássa, milyen csodákat kaphat a golftól. Szerintem egy gyerekkel nem hendikeporientáltan vagy teljesítményorientáltan kell megszerettetni a sportot.

A lényeg szerintem abban van, hogy először is felmérje, mi mindent érhet el a golffal, mit kaphat tőle. Ha már benne van a vérkeringésében, hogy mi ebben a szép, akkor el lehet kezdeni igazából játszani.

Amiben én segíteni tudok neki az az, hogy ezeket megmutatom, és, hogy nem azt nevelem belé, hogy ő lesz a következő Tiger Woods. Az első lépés, hogy olyan közeg vegye körül, ahol szeretik a golfot, a részletekbe csak ezek után érdemes belemenni.

Edzői még nincsenek ezek szerint…

Nem, nincsenek. Mentorai vannak. Lakatos Vili, Bertényi Balázs és Böndicz Gergő mentorálják. Én pedig azért vagyok ott, hogy megszeresse a golfot.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés