Nem nézték a Masterst

 A vasárnap befejeződött Masters az utóbbi évek leggyengébb nézettségét produkálta az Egyesült Államokban. Az idény első Major-tornájának vasárnapi közvetítését annyira kevesen nézték, mint korábban még soha. A szakértők szerint a gyenge számok három dolognak köszönhetőek, Woods hiányzásának, a vasárnapi dráma elmaradásának, valamint Mickelson gyengélkedésének.

A vasárnap befejeződött Masters az utóbbi évek leggyengébb nézettségét produkálta az Egyesült Államokban. Az idény első Major-tornájának vasárnapi közvetítését annyira kevesen nézték, mint korábban még soha. A szakértők szerint a gyenge számok három dolognak köszönhetőek, Woods hiányzásának, a vasárnapi dráma elmaradásának, valamint Mickelson gyengélkedésének.

A rajongókon kívül a CBS és az ESPN csatornák munkatársai, vagy inkább „fejesei” szenvedték meg legjobban Tiger Woods hiányát az idei Mastersen. Ismét bebizonyosodott, hogy mondhat bárki bármit, Tiger nélkül nincs show, továbbra is a 14-szeres Major-bajnok miatt kapcsolják be a televíziót a tengerentúlon a golfrajongók a leginkább. A Masters előtt Matt Kuchar és Rory McIlroy is kijelentették, hogy az augustai viadal az egyetlen, amely elbírja Tiger hiányát, a torna, a tradíció, a mezőny, mind olyan tényező, amely ellensúlyozza azt a sajnálatos tényt, hogy a viadal korábbi négyszeres bajnoka idén nem lesz jelen.

Nos, a nyilvánosságra hozott nézettségi adatok bizonyítják, hogy ez messze nem így van, még a Masters sem bírja el Woods hiányzását. Az amerikai háztartásokban ugyanis vasárnap elenyésző számban kapcsolták a készülékeket a Masters közvetítésre. A nézettségi adatok szerint a háztartásoknak mindössze 7.8 százalékában nézték a torna utolsó napját, ez pedig 24 százalékkal volt gyengébb, mint tavaly. Persze ne legyünk igazságtalanok, az idei Masters utolsó napja az első 9-ig volt izgalmas, onnantól kezdve már csak az volt a kérdés kis túlzással, hogy hány ütés előnnyel nyer az ellenállhatatlanul játszó Bubba Watson. Tavaly Adam Scott és Angel Cabrera playoffban döntötte el a zöld zakó sorsát, ezzel pedig nehéz versenyezni. A Masters történetében utoljára 2004-ben mértek ennyire alacsony vasárnapi nézettséget, akkor Mickelson győzelme nem hozta lázba igazán az amerikaiakat.

Ugyanakkor a 2010-es kiírás, melyet szintén Mickelson nyert borzasztóan nézett volt. A négy évvel ezelőtti torna vasárnapi közvetítésének nézettsége az eget verdeste, igaz erre is megvan a magyarázat. 2009 végén tört ki ugyanis a Woods magánéletét övező megabotrány, a világelső a Mastersig nem is indult versenyen. Tiger persze Augustát nem hagyta ki, jóllehet nyernie nem sikerült, de a torna utolsó napján volt egy időszak, amikor fej-fej mellett haladtak Mickelsonnal, persze, hogy mindenki a tévé előtt ült Amerikában.

Az idei Mastersen azonban Woods nem indult, Mickelson nem jutott be a CUT-ba, a Jordan Speith pedig az első 9-ig tudta tartani a lépést Bubba Watsonnal. Ezek a tények alapjaiban határozták meg a 2014-es Masters nézettségét. Már amúgy a szombati nap sem volt túl nézett, az utóbbi évhez képest 30 százalékot esett a nézettség. Az idei tornát pénteken 2.5 millión nézték, egy évvel ezelőtt ez a szám a pénteki kört követően 4.4 millió volt.

Hiába tehát minden hangzatos kijelentés, hiába a fiatal és tehetséges játékosok előretörése, hiába a szimpatikus bajnok, a népnek Tiger, Phil és Rory kell, na meg persze az izgalom. Idén ebből a négyből a nézők egyiket sem kapták meg, ez meg is látszott a nézettségen. A CBS és az ESPN munkatársai már előre remeghetnek, ugyanis a hírek szerint Woods a US Opent is kihagyhatja, remélhetőleg Mickelson és McIlroy formába lendülnek addig.

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés