Ki nyeri a Masterst?

Csütörtökön veszi kezdetét az évad első Major-tornája a PGA Touron. A Masters előtt természetesen mindenki latolgatja az esélyeket, a fogadóirodák és a szurkolók meg persze a szakírók is. Sokak szerint jó esély van a címvédésre, ám egyesek úgy gondolják, hogy az idei évben sikerülhet az igazán nagy kiugrás Sergio Garcia számára.

Csütörtökön veszi kezdetét az évad első Major-tornája a PGA Touron. A Masters előtt természetesen mindenki latolgatja az esélyeket, a fogadóirodák és a szurkolók meg persze a szakírók is. Sokak szerint jó esély van a címvédésre, ám egyesek úgy gondolják, hogy az idei évben sikerülhet az igazán nagy kiugrás Sergio Garcia számára.

A Mastersen nem sokszor fordul elő címvédés. A bravúrra eddig összesen három gigász volt képes, Nicklaus, Faldo és Woods. Tiger volt 2005-ben az utolsó, aki sikeresen meg tudta védeni címét Augustában, ezt a bravúrt most a tavalyi bajnok Adam Scott szeretné elérni.

Scott jó formában van, az idei szezon során eddig négy tornát zárt az első tíz között, legutóbb az Arnold Palmer Invitational tornán lett harmadik, igaz ott a második kört követően hét, a negyedik nap előtt pedig három ütés előnye is volt, mégsem nyert. Scott 2002-ben debütált Augustában, rögtön egy T9. hellyel. 2011-ben nem tudta beverekedni magát az első tíz közé, ám azóta folyamatosan top-10-es helyezéseket szállít. Három éve 2. lett, két éve 8., tavaly pedig playoffban hódította el a zöld zakót.

A szakemberek szerint Jason Dayt is feltétlenül az esélyesek között kell megemlíteni. Ha Day úgy játszik, ahogy tette a WGC-Match Play tornán, akkor feltétlen, ám egy ujjsérülés miatt pont az ő győzelmével záruló Match Play viadal óta nem játszott. Ugyanakkor Day-nek nagyon megy Augustában, 2011-ben a együttállásban a 2. lett, tavaly pedig 3., de az utolsó napon állt az első helyen is.

Sokak szerint Sergio Garcia lehet az idei év Masters-bajnoka. A spanyol a legjobb korban van, 34 éves és talán még soha sem játszott ennyire stabilan. A Mastersen 13 éve folyamatosan az első 20 között zár, tavaly 8. volt, 2012-ben 12. A legközelebb 2004-ben állt a győzelemhez, akkor végül a 4. hellyel kénytelen volt beérni.


Tiger hiányzásával szinte mindenki Rory McIlroyról beszél, mint potenciális bajnokról idén. Az északír lényegesen jobb formában van, mint tavaly. Második évét kezdi a Nike szettel és a korábbi tornákon mutatott teljesítménye arra enged következtetni, hogy idénre megszokta az új ütőket és labdákat. Rory emlékezetes 2011-es bukása (négy ütéssel vezetett a negyedik kör előtt, de az utolsó napon 80-at ütött) Augustában legendássá vált, azóta sem tudott négy jó kört összerakni egymás után. Ami az elmúlt időszakot illeti, McIlroy a Honda Classicon a 2. lett, a Shell Houston Opent pedig 7-ként zárta. A kétszeres Major-győztes játékos 2009-ben egy T20. hellyel debütált Augustában, a legjobb 10-ben még soha sem zárt.

Természetesen az esélyesek között van Phil Mickelson is, még annak ellenére is, hogy mostanság nem megy neki túl jól, az idény során még egyszer sem zárt az első 10 között. Houstonban legutóbb 12. lett, ugyanakkor Augustát úgy ismeri, mint a tenyerét, nem véletlenül háromszoros Masters-bajnok.

A torna 2012-es bajnoka, Bubba Watson is ott van az esélyesek között. Miután szeles és esős időt jósolnak, az allergiája legalább nem hátráltatja, ez mindenképpen segít neki. A tréfát félre téve, Watson idén remek szezont megy, tornagyőzelem és két második hely van a neve mellett, ráadásul mindezt utóbbi három tornáján produkálta.

A mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb játékosa Zach Johnson, aki 2007-ben megnyerte a Masterst, tehát tudja mi kell a győzelemhez. Ugyanakkor a legutóbbi öt alkalommal amikor játszott Augustában egyszer sem került még a legjobb 30 közé sem. Idén eddig remek formában játszik, egy tornagyőzelmet és 5 top-10-es helyezést tud felmutatni.

A potenciális esélyesek között kell még megemlíteni Justin Rose-t, Graeme McDowellt és Brandt Snedekert is, de Matt Kuchar esetleges győzelme sem lenne meglepetés. És akkor még ott van Angel Cabrera is, aki legutóbbi öt Masters szereplése alkalmával háromszor is a legjobb 8 között zárt, egyszer nyert, egyszer 2. lett, egyszer pedig 7. Ugyanakkor a derék argentint vállsérülés hátráltatja, csak a Masters miatt nem feküdt még kés alá. Dustin Johnson viszont egészséges és jó formában is van, így természetesen esélyes is. Hogy ez miért fontos? Csupán a statisztika miatt, ugyanis az eddigi utolsó alkalommal amikor Woods nem volt a Master mezőnyében akkor éppen a világranglista 10. José Maria Olazabal nyert. Tiger idén nem indul, a világranglista 10. pedig idén éppen Johnson.

Versenynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés