„Golfozót csak golfozó tud generálni”

Kemény, de hatékony edzőtáboron van túl a Highland golftrénere. Hatalmas erőbedobással vág neki az itthoni munkának, lelkesen mesélt nekünk saját edzéstervéről, valamint megosztotta velünk véleményét a magyar golf helyzetét illetően.

Kemény, de hatékony edzőtáboron van túl a Highland golftrénere. Hatalmas erőbedobással vág neki az itthoni munkának, lelkesen mesélt nekünk saját edzéstervéről, valamint megosztotta velünk véleményét a magyar golf helyzetét illetően.

Szigeti Csaba a napokban érkezett meg a marbellai táborból, ahol 6 héten keresztül, pihenőnap nélkül tartott edzéseket. A turnusváltás hetente történt, szombattól szombatig tartott és 3 emberrel tudott foglalkozni egyszerre Szigeti egy héten keresztül. Az első napokat leszámítva az időjárás rendkívül kedvező volt, végig 18-22 fok körül mozgott a hőmérséklet és egy csepp eső sem esett. A pályákon fél 10-től egészen estig folyt a gyakorlás és a játék. Szigeti elmondása alapján ezek a spanyol pályák sokkal nehezebbek, mint a hazaiak és a tanítványok legtöbbjének még nem volt alkalma játszani rajtuk. Itt 6X18 lyukakat kellet lejátszani, ami elsőre szokatlan és megterhelő lehetett a magyar greenekhez szokott golfozók számára. A Highland edzője szerint azonban pontosan az volt a lényeg, hogy a tanítványai olyan helyzetekkel találkozzanak, amelyekkel eddig még soha.

Szigeti sajátos edzéstervet dolgozott ki. A gyakorlások nagyrészt a pályastratégiára irányultak. 6 napon keresztül figyelte a golfozókat, hogy milyen játékot folytatnak, hogyan tudnak viszonyulni az adott körülményekhez. A marbellai golfklub ugyanis sok és változatos, erőt próbáló pályával rendelkezik. Szigeti szerint a golfban az egyik legfontosabb dolog a döntéshozás. Ő ezeket a döntéseket figyelte a tanítványoknál játékuk során. Felmérést készített, melynek segítségével felszínre kerültek a golfozók hibái és erősségei is. A jó és a rossz döntés is hozzájárul az ember fejlődéséhez, ezekből tudunk tanulni és tovább haladni az életben. „A kudarcot ugyanúgy kell megélni, mint a sikert”- vallja Szigeti. A legjobb döntést meghozni márpedig a legnehezebb, nagyon komoly szellemi felkészültség és koncentráció kell hozzá. Úgy érzi, az elmélete a gyakorlatban is sikeres volt, nem egy tanítványa akadt, aki élete legjobb eredményét játszotta a spanyol edzőtábor alatt. Bár pihenőnapot a tanítványok sem kaptak és rendkívül fárasztó edzéseken voltak túl, azért esténként mindig szakítottak időt pár közös programra is. Ilyenek voltak a különböző gasztrovacsorák és a környéken lévő golfpályák meglátogatása. Mindenkire nagy hatással volt a spanyol golfklubok exkluzívitása.

 A marbellai intenzív edzőtábor napi 10-12 órában a golfról szólt, a szezonra készülő játékosok kissé kimerülten, de „borzasztóan” felkészülten tértek haza. Szigeti Csaba idén nem indul versenyeken, jelenleg az összes energiáját és idejét a tanítványainak szenteli. Bízik bennük, úgy érzi, hogy az idei szezonban döntő és nagy pillanatoknak lehetünk tanúi és reméli, hogy maximálisan kamatoztatni tudják majd a tőle megszerzett tudást a versenyeken.

A Highlandről nagyon lelkesen nyilatkozott, elmondta, hogy a klub teljes gőzerővel üzemel, a vendégek számára elérhető az összes szolgáltatás és már most igazi tavaszi-nyári hangulat van a klubban. Szigeti szerint óriási szerencse az, hogy az enyhe időjárásnak köszönhetően sokkal előbb be tud indulni a szezon, mint tavaly, ez nem csak a versenyzők, hanem a hazai klubok szempontjából is rendkívül pozitív dolog. A Highlandi munkájával kapcsolatban kérdeztük arról, hogy mik a meglátásai a magyar golf helyzetéről és hogy szerinte milyen stratégia szükséges a sport népszerűsítéséhez. Szigetinek nagyon határozott elképzelései vannak a témát illetőn. Úgy gondolja ugyanis, hogy a klubok feladata az, hogy az új golfozókkal foglalkozzanak, a sport szerelmeseinek pedig, hogy új embereket toborozzanak, megismertessék velük a golf valódi arcát, életérzését, szépségét. Sajnos a golf körül túl sok az előítélet, ezeket az előítéleteket pedig csak azok tudják eloszlatni, akik évek óta játszanak, dolgoznak edzőként, klubokat üzemeltetnek. Új golfozót tehát csak golfozó tud generálni, ez az egyik titka a magyar golftársadalom kibővítésének. Szigeti szerint a Highland birtokában van ezeknek a trükköknek, jó konstrukciókkal rendelkezik és legfőbb feladatának tekinti azt, hogy új generációkat neveljen.

Szigeti Csaba komolyan a szívén viseli a golf sorsát és a saját tanítványai fejlődését is. Az ő munkamoráljával, tapasztalatával, oktatási stílusával, a sport iránti elkötelezettségével, igazi példaként szolgál a hazai golftársadalom régi és új tagjai számára is.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés