A Kék Szörny bekeményített

Négyes együttállás alakult ki a World Golf Championship sorozat idei második tornáján a Cadillac Championshipen. A viadal harmadik napját Dustin Johnson, Patrick Reed, Matt Kuchar és Hunter Mahan várhatják az élről, Rory McIlroy hátránya egy ütés, a címvédő Tiger Woods pedig hat ütéssel van lemaradva az éllovasoktól.

Négyes együttállás alakult ki a World Golf Championship sorozat idei második tornáján a Cadillac Championshipen. A viadal harmadik napját Dustin Johnson, Patrick Reed, Matt Kuchar és Hunter Mahan várhatják az élről, Rory McIlroy hátránya egy ütés, a címvédő Tiger Woods pedig hat ütéssel van lemaradva az éllovasoktól.

A WGC-Cadillac Championship második napján a Kék Szörny bekeményített és megmutatta valós arcát. Ehhez segítséget is kapott, ugyanis pénteken olyan erősségű szél fújt, amelynek a kite-szörfösök örültek volna a legjobban, vagy a papírsárkányt eregető gyerkőcök, nem a golfozók. Jim Furyk a játék kezdete előtt előrevetítette, hogy a nap végén nem látunk majd túl sok mosolygós arcot, és nem is tévedett nagyot.

Már az első napon is több játékosnak voltak nehézségei, de a mezőnyből akkor még többen PAR alatti eredményt tudtak regisztrálni. A US Open győztes Webb Simpson (80, 78) nem tartozott közéjük, így amikor megkérdezték tőle, hogy sajnálja-e, hogy ezen a tornán nincs CUT a második nap után, sejtelmesen csak mosolygott. A helyenként 50 kilométer/órás szél, a rengeteg vízakadály és nehéz pin-pozícióknak köszönhetően a PAR alatti eredmény már csodával ért fel, nem is nagyon volt elérhető a játékosok számára.

A mezőnyből az első kör végén 14-en voltak PAR alatt, a második kör végére ez a szám 4-re (!) csökkent. A vízbe ütött labdák száma is megugrott az első körhöz képest, míg csütörtökön 69 labda pottyant bele a vízbe, addig pénteken már 113-ra emelkedett ez a szám, ami természetesen rekord a Blue Monster történetében.

A torna történetében az is újdonság, hogy a második nap végére négyes együttállás alakuljon ki. Jelenleg Dustin Johnson, Patick Reed, Matt Kuchar és Hunter Mahan állnak az élen és a korábbi eredményekből kiindulva mindegyikük jó eséllyel akár meg is nyerheti a viadalt. Ugyanis a 14 korábbi Cadillac Championship során 9-szer fordult elő, hogy az a játékos győzött, aki a harmadik kört is az élről kezdhette meg, legutóbb Tiger Woods tavaly.

Nézzük az éllovasokat:

Dustin Johnson: hatodik alkalommal indult el a tornán, ugyanakkor mindössze egyszer, 2011-ben tudott az első 10 között zárni, akkor végül második lett. Johnsonnak az idény során négy Top-10-es helyezés áll a neve mellett, 2. volt a Northern Truston és a Pebble Beach-i viadalon is. Az amerikai játékos pályafutása során korábban ötször várhatta az élről a harmadik kört, hasonló pozícióból háromszor tudott már nyerni.

Hunter Mahan: a kétszeres WGC-tornagyőztes (Bridgestone Invitational 2010, Match Play 2012) egy esetleges győzelemmel mindössze a harmadik játékos lehetne, aki kettőnél több WGC-tornagyőzelmet tudhat magáénak (Woods 18, Geoff Ogilvy 3). Mahan korábban már négyszer állt ilyen jó pozícióban karrierje során, ám egyszer sem tudott nyerni ha a második kört az élről várhatta.

Patrick Reed: 68-as körrel kezdett, utána jött egy 75-ös. Először jár ezen a tornán, összességében pedig ez a második WGC-viadala, a Match Play volt két héttel ezelőtt az első. Második évét tölti a Touron, tavaly és idén is nyert már versenyt. Rövid pályafutása során ez a negyedik alkalom, hogy a második nap után az élről várhatja a folytatást. A korábbi három alkalomból kétszer győzni tudott!

Matt Kuchar: sorozatban három éven át (2010, 2011, 2012) a legjobb 10 között zárt a tornán. Nyolcadik alkalommal várhatja egy tornán az élről a harmadik kört, ám eddig csak egyszer tudott ebből a pozícióból győzni, mondjuk azt éppen a Players-en produkálta.

Ők négyen állnak tehát az élen jelen pillanat a WGC-Cadillac Championshipen. Előnyük egyáltalán nem nagy, ugyanis Rory McIlroy és Francesco Molinari, Jamie Donaldson és Graeme McDowell egy ütésre állnak csak tőlük.

A hátsérüléséből visszatérő címvédő, Tiger Woods nem jutott ekkora magasságokig, viszont a mezőnyből ő volt kevesek közül volt az egyik, aki jobb eredményt tudott elérni a második körben, mint csütörtökön. Woods 76 ütésből teljesítette az első kört, majd pénteken (miután befejezte a csütörtökről megmaradó penzumot) 73-as eredménnyel zárt. Ilyen szeles időjárásban talán nem is nagyon érdemes vizsgálni a fairway hitek és a green regulation statisztikákat, mindenesetre Woods a nap végén közel irreálisnak nevezte a körülményeket. Elmondása szerint ilyen szélben lehetetlen volt a lyukhoz közel kerülni, persze ebben a pin pozíciók kialakítása is közrejátszott. Ugynakkor volt olyan alkalom amikor Tigernek nem is volt szüksége ahhoz, hogy közel legyen a lyukhoz, például a par3-as 4-es szakazon, ahol 30 (!) méterről gurította be a labdát, a parádé pedig birdie-t ért.

 

Woods összesen négy birdie-t ütött a nap folyamán, valamint 5 bogey-t, így jött ki a 73-as kör. A címvédő hátránya mindössze hat ütés, amely első blikkre talán soknak tűnik, ám ha a körülmények nem javulnak, akkor bárkinek van esélye a tornán, Woods pedig híres arról, hogy könnyebben és gyorsabban szokik hozzá a nehézségekhez.

 

 

Játékos

össz.

2. nap

1.kör

2.kör

össz-ütéssz.

T1

Patrick Reed

-1

+3

68

75

143

T1

Matt Kuchar

-1

+2

69

74

143

T1

Dustin Johnson

-1

+2

69

74

143

T1

Hunter Mahan

-1

+2

69

74

143

T5

Francesco Molinari

E

+3

69

75

144

T5

Graeme McDowell

E

-1

73

71

144

T5

Jamie Donaldson

E

-2

74

70

144

T5

Rory McIlroy

E

+2

70

74

144

T25

Tiger Woods

+5

+1

76

73

149

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés