Új Nemzedék - Fiatalok a Fiatalokért Díj

2014-ben újra jutalmazza az Új Nemzedék Jövőjéért Program azokat a fiatalokat, akik tevékenysége példaértékű nemcsak kortársaik, hanem az egész magyar társadalom számára is. A Fiatalok a Fiatalokért Díj Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter fővédnökségével kerül átadásra.

2014-ben újra jutalmazza az Új Nemzedék Jövőjéért Program azokat a fiatalokat, akik tevékenysége példaértékű nemcsak kortársaik, hanem az egész magyar társadalom számára is. A Fiatalok a Fiatalokért Díj Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter fővédnökségével kerül átadásra.

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program keretein belül 2013-ban először került megrendezésre a Fiatalok a Fiatalokért elnevezésű díjátadó. A nívós eseményen a Program három magyar fiatalt, illetve e korosztályba tartozó csoportot részesített elismerésben, akik tevékenységükkel, ötleteikkel, és egész eddigi életük példájával példaképül szolgálhatnak kortársaiknak. A díjakat három kategóriában adták át, innováció, információ és inspiráció kategóriákban.

A tavalyi kezdeményezés folyatatásaként 2014-ben az Új Nemzedék Program égisze alatt újra átadásra kerül a díj. A szakmai zsűri által kiválasztott kategóriánkénti három-három jelöltből internetes szavazás útján kerülnek ki a díjazottak. A jelöltekről készült, a célkitűzéseiket, tevékenységüket bemutató portré-filmek alapján (http://ujnemzedek.hu/fiatalokafiatalokert/) dönthet a közönség arról, hogy kik azok, akiket a leginkább megillet az elismerés.

"Egyértelmű volt számunkra, hogy a 2013-ban indított Új Nemzedék - Fiatalok a Fiatalokért Díj nem egyszeri esemény, hanem minden évben elismerjük azokat a fiatalokat, akik példát mutatnak kortársaiknak" - mondta Dr. Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos. "A díjazottakat egymillió forintos ösztöndíjban is részesítjük, mellyel a terveik megvalósításához és sikeréhez szeretnénk hozzájárulni" - tette hozzá.

A díjak átadására 2014. március 10-én kerül sor, a szavazás március 7-én 12:00 órakor zárul.

Az Új Nemzedék – Fiatalok a Fiatalokért Díj 2014 jelöltjei:

Innováció kategória

Szövetség 39

A Szövetség’39 Művészeti Bázis 2004 óta működő alkotócsoport. Elsősorban nagy léptékű, komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. A csapat azzal a tervével, mely szerint a bolygó felmelegedése miatt emelkedő tengerszint ellen egy különleges élő gátrendszerrel lehetne védekezni, elnyerte a francia Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti versenyének fődíját.

Zsombori Balázs

A még csak 17 éves feltaláló PictoVerb nevű programjával első helyezést ért el az Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen. A PictoVerb egy androidos alkalmazás, rendszere piktogramokat, rajzos ábrákat alakít nyelvtanilag helyes mondatokká, és felolvassa ezeket. Arra hivatott, hogy hangot adjon mindenkinek. Segíthet minden olyan veleszületett vagy szerzett betegség esetén, ami korlátozza az egyén beszédkészségét. Ezen felül nyelvi akadályokkal küzdőknek, így turistáknak is megoldást nyújthat.

Dr. Meskó Bertalan

A fiatal orvos PhD-jét a személyre szabott genomika területén szerezte, jelenleg azon dolgozik, hogy orvosi jövőkutatóként áthidalja az egészségügy és a digitális technológiák közötti szakadékot. Nemzetközi szinten is díjnyertes angol nyelvű blogot vezet, a világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója a Semmelweis Egyetemen és a Webicina.com vezetője. A közösségi oldalakon csak Berciként ismert tehetség tudományos kutatásai mellett nyolc éve foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az internet milyen szerepet tölt és tölthet be a jövőben a beteg és orvos kapcsolatban.

Információ kategória

Sinka Vivien

A fiatal lány eltűnt kiskorúak megkeresésére tette fel az életét. 2012 nyarán elindított internetes kampányának eredményeként már több tucat gyermeket találtak meg. Volt, akit külföldről hozatott haza, másokat emberkereskedők markából mentett meg. Együtt Az Eltűnt Gyermekekért néven alapítványt hozott létre, céljai között szerepel egy országos hálózat kialakítása is.

Máté Bence

A fiatal természetfotós számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült már. Az Év Természetfotósa díjat tavaly immár negyedik alkalommal vehette át, 2010-ben pedig első magyarként nyerte meg a természetfotózás Oscar-díjának tartott „Az év természetfotósa 2010” díjat. Újszerű ötleteivel, meglepő technikai megoldásaival megújította a madárfényképezés gyakorlatát, képeivel pedig a fiatal generáció számára is kézzel foghatóvá teszi a vadon élő állatok és általában a természet védelmének fontosságát.

Szirmai Gergely

Videóblogger, internetes újságíró, fiatal kora ellenére hazánk egyik legismertebb filmkritikusa. Amikor túljutott a filmrajongóknál kötelező „filmrendező akarok lenni” korszakán televíziós műsorkészítést tanult.  Ott jött rá, hogy mennyire szereti az internetet, a reklámot és filmkészítést. Ebből meg az újságírás iránt érzett szerelemből született meg a Hollywood Hírügynökség, amelynek YoTube csatornája már több mint 150.000 követővel büszkélkedhet. 

Inspiráció kategória

Gosztola Kitti

Az ifjú képzőművésznő már számos díjat és elismerést mondhat magáénak.  Alkotásait változatos eszközhasználat jellemzi, művei között egyaránt szerepelnek festmények, tárgyak, installációk és videók is. Olyan témakörökben hozott létre alkotásokat, mint a hétköznapok tárgyi kultúrája, (Népi intimitás) vagy a művészettörténeti kánon és annak reprezentációs közege (Hónapok munkái). Legújabb műveivel pedig ökológiai problémákra, az épített és természetes környezet diszharmóniáira hívja fel figyelmünket (Right Tree Right Place).

Vácz Péter

A fiatal animációs filmrendező 2012-ben diplomázott a MOME animáció szakán. Diplomafilmje, a Nyuszi és Őz nemcsak a 2013 legjobb animációs filmjének járó rangos hazai elismerést és a Filmkritikusok Díját nyerte el, de emellett számos nemzetközi díjjal is jutalmazták.

Zenei Szikra

Horváth Márk gitáros és Keleti András (gitáros-énekes-zeneszerző-színész) Zenei Szikra nevet viselő kezdeményezésükkel valóban újszerű foglalkozás keretében segítik a gyerekek zenével való ismerkedését. Segítségükkel, tevékeny közreműködésükkel csapattá, együttessé, társulattá állhatnak össze a szólista diákok a foglalkozások folyamán, és együtt alkotnak meg egy zeneszámot. Ezt utána színpadra állítják és megrendezik a gyerekek, majd az utolsó foglalkozás alkalmával elő is adják.

A 2013. év díjazottai:

Innováció kategóriában: a MiniBrake koncepcióját kidolgozó alkotó csapat

Információ kategóriában: a Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága az Egyetemisták a pénzügyi kultúráért elnevezésű kezdeményezésükért

Inspiráció kategóriában: Weisz Fanni, a siketek esélyegyenlőségéért folytatott küzdelméért és példamutató munkásságáért.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés