Kezdődik a sztárparádé!

 Bár a világranglista első és második, valamint negyedik helyezettje sem indul el rajta, mégis hatalmas érdeklődés övezi az idény első World Golf Championship tornáját a Match Play versenyt. A fogadóirodák Rory McIlroy-t tartják a legesélyesebbnek a győzelemre, ám ezen a tornán szinte megjósolhatatlan, hogy ki lesz a végső győztes.

Bár a világranglista első és második, valamint negyedik helyezettje sem indul el rajta, mégis hatalmas érdeklődés övezi az idény első World Golf Championship tornáját a Match Play versenyt. A fogadóirodák Rory McIlroy-t tartják a legesélyesebbnek a győzelemre, ám ezen a tornán szinte megjósolhatatlan, hogy ki lesz a végső győztes.

A világ egyik legjobb match play játékosának tartott Ian Poulter mondta azt a viadalról, hogy ez egy olyan verseny, amelyen ha jól játszik az ember, még akkor is simán kieshet, de az is igaz, hogy akár bűn rossz játékkal is tovább lehet jutni. Az idei Match Play viadalról hiányozni fog ezúttal Tiger Woods, aki ha éppen az USA-ban rendezték a viadalt és nem volt sérült, mindig részt vett rajta. A világelső hiányán gyorsan tegyük túl magunkat, ugyanis Woods-nak az utóbbi időben nem megy jól a versenyen, pontosabban azóta nem megy neki, amióta a The Golf Club at Dave Mountain par 72-es pályáján rendezik. A Jack Nicklaus tervezte pályán általában első, vagy második körös vereségeket könyvelhetett el Woods. Adam Scott is pihenéssel tölti a hetet, a Masters címvédője majd csak a Honda Classic versenyen indul, míg Phil Mickelson kislánya tavaszi szünetét használja ki arra, hogy egy kicsit együtt lehessen családjával.

Persze a mezőny még a távolmaradó világsztárok hiányában is elképesztő lesz. A tornán a világranglistán a legjobb 64 között található játékosok indulhatnak el, természetesen ha valaki hiányzik, vagy nem óhajt indulni, akkor a 64-en kívüli, de ahhoz a legközelebb lévő játékosra száll a részvételi jog. A viadalt match play formátumban rendezik, ez adja a sava-borsát a világ legnagyobb tanácsadó vállalata (Accenture) által szponzorált tornának. Az összdíjazás éppen ezért nagyon magas, 9 millió dollár, ebből a győztes több mint másfél milliót vihet haza, de még a második helyezet is több mint 900 ezret kap, ami szinte alig kevesebb, mint egy hétköznapi PGA Tour torna győzelmi prémiuma.

Ami a mezőnyt illeti, a címvédő Matt Kuchar mellett öt egykori bajnok lesz jelen a magyar idő szerint ma este kezdődő viadalon. Hunter Mahan két évvel ezelőtt, Luke Donald 2011-ben, Ian Poulter 2010-ben, Henrik Stenson 2007-ben, míg Steve Stricker 2007-ben tudott nyerni. A legtöbb győzelmet Tiger Woods számlálja, ő háromszor nyert. Újoncok tekintetében is jól áll a viadal, hiszen 19 olyan játékos található a mezőnyben, akik első ízben szerepelnek a WGC Match Play tornán, közülük Patrick Reed és a francia Victor Dubuisson még soha sem vett részt WGC-tornán.

A viadalon nem meglepetés, hogy az alacsonyabban jegyzett játékos legyőzi az előkelőbb pozícióban rangsorolt ellenfelét. Az első helyen kiemelt, mindig a 64-ként rangsorolttal játszik, a viadal 14 éves történetében eddig négyszer volt arra példa, hogy az utolsó kiütötte az elsőt. Legutóbb éppen tavaly, amikor Shane Lowry legyőzte Rory McIlroy-t. A viadal tavalyi kiírásában összesen 15-ször (!) fordult elő, hogy egy alacsonyabban jegyzett játékos búcsúztatta a magasabban kiemelt ellenfelét, ez a szám idén bizonyára emelkedni fog, hiszen ezúttal is vannak kétesélyes összecsapások.

Idén összesen 37 nem amerikai játékos van a mezőnyben, a játékosok 18 országot képviselnek, a legtöbb egy nemzetből érkező játékost – az USA-n kívül - Dél-Afrika adja, szám szerint hatot, majd jönnek az angolok (5) és a spanyolok (5), majd Svédország három játékossal.

A végére pedig néhány érdekesség:

  • a leghosszabb meccset Paul Casey és Camilo Villegas játszották 2010-ben. A két klasszis elődöntője 24 szakaszon át tartott

  • a legrövidebb meccset Ben Crane és Rory McIlroy játszották, az észak-ír 2011-ben a második körben 10 szakasz után gratulálhatott az őt legyőző amerikainak

  • 2009 óta 40 mérkőzés dőlt el rájátszásban

  • 2009 óta 67 mérkőzés dőlt el az utolsó szakaszon

  • 2009 óta 50 mérkőzés dőlt el a 15. szakasz előtt

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés