A golfozók Napsugara

Napi öt óra edzés, magabiztosság, és elszántság. 12 éves kora ellenére pontosan tudja, mit akar, profi golfozónő szeretne lenni. Kiről is beszélünk? Tóth Maya Napsugárról, aki anyukájával együtt szerkesztőségünkbe látogatott, hogy egy kötetlen, vidám órát töltsön el velünk és beszámoljon nekünk idei álmairól, vágyairól, felkészülési programjáról.

Napi öt óra edzés, magabiztosság, és elszántság. 12 éves kora ellenére pontosan tudja, mit akar, profi golfozónő szeretne lenni. Kiről is beszélünk? Tóth Maya Napsugárról, aki anyukájával együtt szerkesztőségünkbe látogatott, hogy egy kötetlen, vidám órát töltsön el velünk és beszámoljon nekünk idei álmairól, vágyairól, felkészülési programjáról.

Ha egy lány tizenkét évesen órák hosszat a greennel, a puttal, és a chippel van elfoglalva, miközben rendkívül fiatal és kitűnő tanuló, akkor az már önmagában is figyelemreméltó. Ha ehhez hozzávesszük, hogy már igen fiatalon a junior válogatott tagja és nem mellesleg az UNIQA sportnagykövete már-már egyenesen tekintélyt parancsoló. A kezdetben kissé szótlan, visszahúzódó Maya a golf szó hallatán megbátorodott, csak úgy jöttek a szavak. Mintha egy gombot nyomtak volna be, és az addig szerény tinédzser hirtelen kiteljesedett, lelkesen és elszántan beszélt szeretett sportjáról, a golfról.

Miért pont a golf? Annyi nőiesebb sportág van még: tánc, úszás, ritmikus gimnasztika.

2007-ben találkoztam először a golffal, mindössze 6 évesen, amikor Tibi (Reményi Tibor) vitt le magával Diósdra, a Budai Golf Clubba, ahol elkezdtem ütögetni, majd edzésekre járni, és ezen a nagyon kedves helyen szerettem bele ebbe a sportba. Hogy miért pont a golf? Magam sem tudom. Ez a sorsszerűség, amikor megismerkedtem ezzel a sporttal beleszerettem, azóta én és a golf elválaszthatatlanok vagyunk.

Mit jelent számodra a golf?

Egy ösvényt, amit mindenkinek magának kell bejárnia! A megmérettetések során nem csak egymással versenyzünk, hanem saját magunkkal is. A golfban, mindig új helyzetek adódnak, új megoldásra váró feladatok, amit a lehető legjobb döntésekkel kell megoldani, olyan mint egy matematika példa, ami megoldásra vár. A golf is hasonló! Magunkkal harcolunk, miközben megpróbáljuk élvezni a játékot. Ha átadod magadat a játék élvezetének, akkor a többi dolog - a siker, a pontok¬ már jönnek maguktól.

Mit jelent számodra az UNIQA sportnagykövetének lenni?

Múlt héten vehettem át díjamat Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívótól, amely hatalmas megtiszteltetés volt. Az, hogy ott lehettem, kiérdemelhettem ezt a címet, és hogy Áron maga gratulált hozzá, újabb erőt ad! Az Uniqa csapatával való beszélgetés során elviekben már néhány remek ötlet is elhangzott, amikhez a klubok és a golfozók is maximális segítőkészséggel álltak hozzá! Reméljük a tervekből hamarosan tettek lesznek és megmutathatom a társaimnak, sportoló és még nem sportoló fiataloknak, hogy kitartással és szorgalommal bármit el lehet érni. A sportban nincs lehetetlen! Szeretném ebben az évben az UNIQA sportnagyköveteként továbbnépszerűsíteni a golfot, hogy sokan kedvet kapjanak ahhoz, hogy a jó levegőn, mozgással töltsék az idejüket, ahelyett, hogy a számítógép vagy a tévé előtt ülnének.

Hogyan tudod összeegyeztetni a golfot az iskolai teendőkkel?

Az Áldás Utcai Általános iskola matematika tagozatos osztályának kitűnő tanulójaként nagyon fontos számomra, hogy az iskolában is a tőlem telhető maximumot hozzam ki magamból. Szívesen részt vállalok a közösség életében is, és a szorgalmi feladatokat is szívesen elvállalom. A golf tekintetében sincs ez másként. Több clubhoz is tartozom. Tavaly az Old Lake Golf Club színeiben versenyeztem, de tagként edzettem az Academy, a Pannonia, és Highland clubokban is. Igyekszek kihasználni minden lehetőséget, hogy golfozhassak. Délelőtt iskolába járok, onnan rögtön átmegyek a pályára az edzésekre. A tréningek általában, késő délutánig, olyan 7-ig tartanak, ezért a tanulás általában estére vagy az edzések közötti pihenőre marad. Fárasztó, de minden egyes napot nagyon élvezek. A nyári időszakot teljes egészében a pályán töltöm, edzéssel vagy versenyzéssel. Családomnak úgy kell elrabolnia, ha közös programot szeretnének. Egyik nyár végén összeszámoltam, több mint 50 versenyen vettem részt.

Ki a példaképed?

Rózsa Csilla!

Miért pont ő?

Rózsa Csillát nagyon tisztelem, mert Csicsi nagyon magabiztos és segítőkész. Ő igazi példaképe mindannyiunknak, egy vezéregyéniség, aki mutatja az utat. Az ő példája jól bizonyította, a sportban nincs lehetetlen, hiszen ha szorgalommal, szenvedéllyel és hihetetlen alázattal végezzük, akkor elérhetjük céljainkat. Leginkább a saját utamat szeretem járni, a saját elképzeléseim szerint haladok, és tűzöm ki céljaimat magam elé.

Van még más is, akire felnézel?

Sok barátom van a válogatottban. Igazából mindenkit nagyon kedvelek! Vadkerti Adél, Vu Fanny, Briglovics Boróka, ők is mind-mind nagyszerű játékosok és sokat segítenek nekem. Ha már a hálálkodásnál tartunk, rengeteg köszönettel tartozom edzőimnek - Szigeti Csabának, és Makszin Áronnak - , akik a felkészülésemben segítenek, nélkülük nem jutottam volna el idáig!

Milyen céljaid vannak, mit szerelnél elérni?

Célom, hogy egyre jobb és jobb legyek, a következő években minél alacsonyabbra vigyem a hendikepemet, a jelenlegi 11-ről 5-re szeretném idén levinni, ami tudom, hogy nagyon nehéz feladat, de mindent meg fogok tenni ennek érdekében! A következő években majd el akarom érni az álomhatárnak számító 0 hendikepet. Reménységek Csapatának tagja lettem, így lehetőségem nyílik a továbbiakban nagyobb nemzetközi megmérettetéseken részt venni, ahol nagy örömömre képviselhetem „kis” hazánkat, Magyarországot. Álmom, hogy idővel profi golfjátékos legyek!

Milyen versenyeken indulsz idén?

Hazai versenyek közül az EOHT-n ranglistaversenyeken, Bajnokságokon, Junior Tour-on, -ahol tavaly U 14-és kategória összetett győztese voltam-, a Magyar Kupán, a Férfinap versenysorozaton, amely igazán kedves számomra, hiszen 2013.-ban ennek abszolút junior győztese lettem. A nyár folyamán még az Austrian Junior Open-en fogok indulni, és a versenyek száma csak bővülni fog, ahogy a lehetőségek engedik...

A golfban elindult valami. A sportban mindig szükség volt idolokra, példaképekre, akikre a fiatalok felnézhetnek, akik miatt elkezdenek sportolni. Vegyük példának Boris Beckert, aki elindította Németországban a teniszt a fejlődést útján. Egy példaképpé vált, aki miatt számtalan ember ismerkedet meg a tenisszel Németországban. Ilyen idolra van szüksége a magyar golfnak. Efelé halad Rózsa Csilla, aki ha folytatja töretlen fejlődését, idollá válhat. Már fiatal kora ellenére sarkalja a gyerekeket, példát mutat.

A fiatal golfhercegnő, Tóth Maya Napsugár nem mindennapi teljesítménye mögött egy egész csapat, szülők, edzők együttes munkája húzódik meg. Ennek a munkának a gyümölcse érett be és érik be továbbra is reményeink szerint az elkövetkezendő években.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés