AT&T Pebble Beach, a golf igazi ünnepe

A mai nappal veszi kezdetét a PGA Tour 2014-es esztendejének hatodik tornája, az AT&T Pebble Beach National Pro-Am névre keresztelt viadala. A verseny a sportág igazi ünnepe, hiszen a Pro-Am lebonyolítás miatt elképeszt publicitást kap, rengeteg golfon kívüli sztár látogat el a viadalra és nem kevés néző keresi fel a versenyt minden évben.

A mai nappal veszi kezdetét a PGA Tour 2014-es esztendejének hatodik tornája, az AT&T Pebble Beach National Pro-Am névre keresztelt viadala. A verseny a sportág igazi ünnepe, hiszen a Pro-Am lebonyolítás miatt elképeszt publicitást kap, rengeteg golfon kívüli sztár látogat el a viadalra és nem kevés néző keresi fel a versenyt minden évben.

A viadalt a nagy számú mezőny miatt három pályán rendezik, egészen pontosan a Pebble Beach Golf Links, a Spyglass Hill Golf Course és a Monterey Peninsula CC ad otthont a viadalnak. A tornának 156 profi és 156 amatőr vág neki, minden nap 52 darab 2 fős csapat játszik a három pálya valamelyikén. Az utolsó napon azok a profik és pro-am csapatok, amelyek beverekedték magukat a CUT-ba, a Pebble Beach-i pályán mérik össze tudásukat. Természetesen az egyéni versenyben csak a profik vehetnek részt, de a pro-am torna is kiváló összecsapásokat hoz évről évre. Az idei mezőnyben rengeteg olyan sportoló található, akik más területen lettek világsztárok, de a golfban is kiugróan jónak számítanak. Ilyen például Kelly Slater, szörfös legenda, vagy a korábban már említett Peyton Manning, aki például az egyik gyakorló napon éppen azzal a Bill Belichickkel játszott, akinek csapata ellen minden NFL szezonban szinte mindig kőkemény harcot vív.

Ami a profikat illeti, ezen a tornán kezdi meg 2014-es menetelését az a Graeme McDowell, akit szép emlékek fűznek ehhez a pályához, hiszen Pebble Beach-en nyerte meg eddigi egyetlen Major-tornáját, a US Opent 2010-ben. G-Mac mellett itt lesz még Bubba Watson is, aki Phoenix-ben lemaradt végül a győzelemről, de bizonyította, hogy nagy formában van. Watson mellett a szakértők Hunter Mahanre is felhívják a figyelmet, mint esélyesre, hiszen egyrészt 4. lett Phoenix-ben, itt a Pebble Beach-i tornán pedig még soha sem volt rosszabb helyezése, mint 16. Mahan mellett sokan Jason Dayt is esélyesnek tartják, hiszen a világranglista jelenlegi 10. helyezettje a Farmers Openen együttállásban a 2. helyen zárt, ezen a tornán pedig tavaly kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott és egy 6. hellyel lett gazdagabb. Természetesen ha az esélyesekről beszélünk, akkor megkerülhetetlenné válik Dustin Johnson, aki kétszer is nyert már itt. Johnson amúgy a Pro-Am tornán is elindul, mégpedig jövőbeli apósával, a legendás jégkorongozóval, Wayne Gretzky-vel. Több szakíró is felhívta a figyelmet Phil Mickelsonra és Jordan Spieth-re, mint esélyesekre. Előbbi szerintük azért nyerhet, mert mindig akkor győz, amikor senki sem számít rá – amúgy négyszeres bajnoka a tornának -, míg a fiatal Spieth idén szórja a birdie-ket, jóformán mindenhonnan betalál a lyukba, második volt a Tournament of Champions viadalon, a Farmersen pedig futott egy 63-as kört.

 

A torna 6.6 millió dollár összdíjazású, a győztes ebből több mint 1 milliót vihet haza. A címvédés nem sokszor sikerül egy korábbi bajnoknak, Dustin Johnson volt két évtized után az első aki 2009-ben megszerzett címét sikeresen védte meg a következő évben, szóval Brandt Snedekernek fel van adva a lecke.  


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés