Hank Haney szerint Tiger túl sokat gyúr

 Egykori edzője, Hank Haney úgy gondolja, hogy Tiger Woods túl sok időt tölt a konditeremben és túl nagy hangsúly fektet az izomzatára, ez pedig káros a játékára. Haney szerint Tigernek a súlyzók helyett a puttert kéne többször kézben tartania és a gyakorló greenen kéne a gurításokat elvégezni, ugyanis a legutóbbi tornán is szembetűnően gyengén puttolt. 

Egykori edzője, Hank Haney úgy gondolja, hogy Tiger Woods túl sok időt tölt a konditeremben és túl nagy hangsúly fektet az izomzatára, ez pedig káros a játékára. Haney szerint Tigernek a súlyzók helyett a puttert kéne többször kézben tartania és a gyakorló greenen kéne a gurításokat elvégezni, ugyanis a legutóbbi tornán is szembetűnően gyengén puttolt. 

Meglepően gyenge eredményt ért el Tiger Woods szezonbeli első tornáján. A világelső a Farmers Insurance Openen az első CUT-ot még túlélte, ám a másodikat (secondary cut) már nem, így nem tudta befejezni a viadalt. A végeredmény meglepő, ugyanis a tornát azon a pályán rendezték, amelyen Woods eddig nyolc tornagyőzelmet aratott (7 Farmers, 1 US Open) és korábban még soha sem maradt le a CUT-ról, sőt PAR feletti eredményt sem sokszor regisztrált. A remek sorozat azonban megszakadt és Hank Haney, Tiger korábbi edzője sejti, hogy miért. 

Hank Haney több éven át volt Tiger Woods edzője. A két kiválóság rengeteg tornát és rengeteg Majort nyert együtt. Az útjuk később különvált, ám ennek ellenére a legtöbbször tisztelettel beszélnek egymásról. Igaz, Haney nemrég megírta a "The Big Miss" címet viselő könyvét, amely a szakember és Tiger egykori közös munkájáról szól, de Haney több fejezeten át foglalkozik Tiger személyiségéről, különböző sztorikkal próbálja őt közelebb hozni az olvasóhoz. 

Haney a Farmers Insurance Open kapcsán is elmondta véleményét Tigerről, pontosabban a játékáról. Haney szerint szembetűnő, hogy Woods az előző idényhez képest mennyivel "nagyobb" lett. A szakember szerint a világelső több kiló izmot pakolt magára, és ez komoly hatással van a játékára, ám nem pozitívan. Haney szerint ugyanis azzal, hogy Woods "kigyúrta" magát, lassítja a játékát. Természetesen az erő komoly szerepet játszik a golfban, hiszen a rough-ból nem árt, ha valaki ki tudja ütni úgy a labdát, hogy az ütő nem csavarodik ki a kezéből és kontrol alatt tudja tartani a labdát, de az edző szerint van egy határ, amit tartani kell. Tiger mindig is híres volt arról, hogy a fizikális felkészülés rettentő fontos szerepet játszik az életében. Valóban, Woods az izmos, atletikus testfelépítésű játékosok közé tartozik, és tényleg feltűnően izmosabb az idei Woods a tavalyinál. 

Haney észrevételét amúgy több szakember is osztotta, mindenki a "kigyúrt" Tigerről beszélt a Farmers torna után. Woods egykori edzője szerint egykori tanítványa fiatalon is erős volt, de nem volt ennyire izmos, és ezért akkor gyorsabb, robbanékonyabb volt. Haney úgy gondolja, hogy Woodsnak az edzőterem helyett sokkal inkább a putting green-en kéne több időt eltöltenie, ugyanis a játékának jelenleg az a gyenge pontja. Haney szerint az, hogy a világ egyik legjobb puttolója egy tornán 54 szakasz alatt öt darab három-puttot jegyez, megengedhetetlen, ráadásul azon a pályán, melyet úgy ismer, mint a tenyerét. Haney szerint ez a gond nem az edzőteremben oldódik meg, a gyenge putton nem a súlyzózás segít, hanem a minél több gyakorlás, ugyanis az megengedhetetlen, hogy valaki ekkora tehetséggel ilyen gyengén teljesítsen a greenen. A szakember szerint Nicklaus és Woods a sportág két legjobb puttolója, ugyanis az különbözteti meg őket a többiektől, hogy nekik még a legkiélezettebb szituációkban sem remegett meg a kezük. Woods azonban mostanában szerinte lényegesen kevesebbet foglalkozik a gurításával és bizony ez meg is látszott a Farmers tornán. 

Haney értékelését minden bizonnyal Woods is olvasta, és őt ismerve a következő tornán mindent meg fog tenni majd azért, hogy rácáfoljon, hiszen mindig ezt csinálja, egy-egy bírálatot egy-egy tornagyőzelem követ többnyire.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés