A média kesztyűs keze

  Henrik Stenson álomgyőzelme sokaknak jelenthet inspiráló erőt és plusz motivációt, az újságíróknak pedig egy újabb okot, hogy Tiger Woods lehetséges vetélytársáról szőjenek kusza szálakat.

 Henrik Stenson álomgyőzelme sokaknak jelenthet inspiráló erőt és plusz motivációt, az újságíróknak pedig egy újabb okot, hogy Tiger Woods lehetséges vetélytársáról szőjenek kusza szálakat.

Valóban reális lehet az a kép, amelynek egyik felén a golf legismertebb képviselője, a jelenlegi világelső, Tiger Woods szerepel, a másikon pedig a 37 éves svéd úriember, Henrik Stenson. Arra ugyan nem vállalkozik senki, hogy egyenlőségjelet tegyen a két sportoló közé, de utóbbi bizony rálépett egy bizonyos útra, amelynek a végén valami hasonló párosítás szerepelhet.

A svéd játékos vasárnap történelmi tettet hajtott végre, ugyanis ő az első férfi golfozó, aki egy szezon alatt nyerte meg a FedExCup-ot, valamint kaparintotta meg az első helyet a Race to Dubai ranglistán. Ezt előtte senki sem tudta megvalósítani, és kérdéses, hogy a jövőben kinek lesz akkora mázlija, hogy sem fatális sérülés, sem mélyebb hullámvölgy, sem pedig egyéb befolyásoló tényező nem szabnak gátat egy ilyen sikernek.

Stensonnak idén összejött az, amiről sokan csak álmodoznak, vagy éppen álmodozni sem mernek. A golfozó ugyan nem nyert még major versenyt karrierje során – bár, ami késik, nem múlik -, de amit a 2013-as évben csinált a pályán, azt bizony sokan megirigyelnék. És bár, mint említettük, major tornát nem nyert, ám két alkalommal is a legjobb háromban tudott végezni.

Az évadzáró tornán egyértelmű esélyesként ragadt ütőt a svéd, és a zárónapot is az élről kezdhette meg, bár előnye csupán egyetlen ütés volt, és többek között Ian Poulter, Justin Rose és Victor Dubuisson is megpróbálta a rakétákat begyújtani, hogy beérjék Stensont. Az újdonsült bajnok és címhalmozó azonban nem bízta a véletlenre, és tökéletes játékot produkált vasárnap. Egy árva bogey-t sem engedett meg magának, és amikor a 18-as szakaszhoz ért, akkor gondolt egy merészet, és feltette a pontot az i-re.

Már rég a zsebében volt a győzelem, nyugodtan hátradőlhetett volna, de egy maximalista, aki érzi, mikor kell ütni a vasat, az nem így gondolkodik. Stenson sem az a fajta, aki megelégszik a jóval, miközben tudja, érzi, hogy kiváló is lehetne. Nem is habozott, és a legutolsó szakasznál elsüllyesztett egy eagle ütést, amivel végül hatütésesre növelte az előnyét. Ennyi. Stílusosan kell bajnokká avanzsálni.

Lelkes szerkesztők pedig a hét elején összegyűjtötték, hogyan reagáltak a nevesebb lapok Stenson győzelmére. Ezekből szemezgettünk mi is.

Henrik Stenson megbolygatta az ellentmondásokat. Egy olyan ember, aki született balkezes, ám jobb kézzel játszik, és akinek még mindig ragyog a szeme a pályán. Abban azonban nincs ellentmondás, akik úgy fogalmaztak a Dubai-ban mutatott játéka alapján, hogy megérdemli ama címet, mely szerint ő a világ legjobb golfozója jelenleg. – John Hopkins (Global Golf Post)

Az indikátora annak, hogy Henrik Stenson ma már domináns erőt képvisel és megkerülhetetlen a golfban az, hogy a caddie-je most egy Ferrarit vezet. – Iain Carter (BBC Golf)

Henrik Stenson átvészelt egy rizikós időszakot, nem is akárhogyan. Az idegei nem ugráltak, a nyomás nem számított, és stílusosan gyarapította a bankszámláját is. – Rick Broadbent (Times)


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés