Életkor vs edzettség

 Nagyon nem mindegy, hogy az életkorunknak megfelelő edzettséggel rendelkezünk-e, vagy kicsit le vagyunk maradva az optimális adatoktól. Egy friss norvég kutatás alapján készület el egy kalkulátor, ami segíthet nekünk.

Nagyon nem mindegy, hogy az életkorunknak megfelelő edzettséggel rendelkezünk-e, vagy kicsit le vagyunk maradva az optimális adatoktól. Egy friss norvég kutatás alapján készület el egy kalkulátor, ami segíthet nekünk.

Biztosan előfordult már velünk, hogy az egyik ismerősünk azt mondta nekünk, hogy nem érzi magát annyi idősnek, amennyi. A folyamatos edzések, a testmozgás okán, edzettség szintjén akár több évet is letagadhatunk, amennyiben odafigyelünk magunkra. Ha karbantartjuk a szervezetünket, akkor valóban reális lehet az a megállapítás, hogy fiatalabbnak érezzük magunknak a valós korunkat háttérbe helyezve.

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint – amit a Norwegian University of Science and Technology készített el -, egy kalkulátor segítségével könnyedén kiszámíthatjuk a testünkre, az életkorunkra, és az edzettségi szintünkre vonatkozó pontos adatokat. A program hozzásegíthet minket ahhoz, hogy kiszámítsuk, hogy az életkorunk egyezik-e az edzettségünk szintjével.

A professzorok a kutatás során 4637 férfi és nő edzettségi szintjét vizsgálták meg, akik 20 és 90 év között mozogtak. A futógépen kellett tesztelniük saját edzettségüket, és egészen addig folyt a kísérlet – vagyis a futás -, amíg a szervezet nem jelzett számukra, hogy most már elég. A kimerültség állapotának elérése volt tehát a cél. Az eredményekről aztán statisztikákat készítettek, összegezték őket, majd egy kalkulátort alkottak meg, amit bárki igénybe vehet, és amelynek segítségével bárki kiszámíthatja a saját edzettségi életkorát.

Nézzünk egy példát: ha például valaki valójában 40 éves, de a kalkulátor azt jelzi, hogy az edzettségi életkora 35, akkor jó úton haladunk. Ha azonban a 40 éves korhoz egy 43-as érték tartozik, akkor bizony van még mit tenni az edzettséget illetően.

A kalkulátor kitöltéséhez tudnunk kell a méreteinkre vonatkozó adatainkat, valamint a szívveréssel kapcsolatos számainkat. Az alábbi oldalra kattintva érhető el a kalkulátor: www.ntnu.edu/cerg/vo2max

A program emellett azt is megadja számunkra, hogy az izmaink milyen mértékben képesek az oxigént felvenni és hasznosítani, miközben valamilyen megerőltető fizikai aktivitást végzünk.

 

 


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés